Konut sektöründe kredi faizlerinde yapılan göstermelik indirim fayda etmedi. Şirketler ise zaten düşürmek zorunda kalacağı fiyatlara “kampanya” süsü verdi ve 150 projede 15 Haziran’a kadar % 20 indirim yapma kararı aldı
Konut sektöründe alımgücü ve talebin düşmesiyle birlikte yaşanan şişme ile kriz emareleri görülmeye başladı.
Saray’daki ekonomi zirvesinin hemen ardından konut stoklarını eritmeye yönelik eylem planı hazırlandı. Plan kapsamında Ziraat Bankası, Halkbank, Şekerbank, Vakıfbank ve Türkiye Ekonomi Bankası, % 1,25 ile 9 yılın zirvesinde olan konut kredisi faizlerini peş peşe açıklamalarla yüzde 1’in altına çekti.
Konut kredisi faizlerindeki indirimin de fayda etmeyeceği görülmüş olacak ki ikinci adım da atıldı.
Şirketlerden, zaten düşecek fiyatlara “kampanya” süsü
Talep olmaması durumunda zaten fiyatları düşürmek zorunda kalacak olan konut şirketleri, çatı örgütleri Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) ile Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) bu zorunluluk halini bir “kampanya” ile paketledi.
Kampanya ile 150 civarı projede 15 Haziran’a kadar fiyatlarda % 20 indirim yapılması, peşinatın da % 5’e çekilmesi kararı alındı.
Kampanyaya gitmek zorunda kalan şirketler şöyle:
Ağaoğlu Grubu, Akkuş Grubu, Akzirve, AND Gayrimenkul, ANT Yapı, Artaş Grubu, Arven Yapı, Babacan Holding, Baysas, Cathay Grup, Çalık Gayrimenkul, Çukurova Gayrimenkul, Dap Yapı, Demir İnşaat, DKY, Ege Yapı, EYG, Fer Yapı, Garanti Koza, Gayrimenkul 24, Gedizler Yapı, Gürallar Yapı, Haldız Grup, Halk GYO, Hasanoğlu İnşaat, İş GYO, Kiler GYO, Kuzu Grup, Mesa Mesken, NEF, NG Residence İstanbul, Nuhoğlu Grubu, Obaköy, Polatyol, Sinpaş GYO, Solid İnşaat, Sur Yapı, Tahincioğlu Grubu, Teknik Yapı, Torunlar GYO, Yiğit İDK.
Sıfır konut alımı yoksa faiz indirimi de yok!
Konut kredi faizlerinin yüzde 1’in altına çekildiği haberi iktidar medyasınca bir “kıyak” misali duyurulurken, işin iç yüzünün öyle olmadığı ise anlaşılmaya başladı.
DHA’ya konuşan Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Hukuk ve Emlak Komisyonu üyesi Av. Yasin Özkan, düşürülen faizlerin daha önce kredi kullanmış tüketicilere yararı olmayacağını söyledi:
Faiz indiriminin amacı konut stoklarını azaltmak ve piyasalarda canlanma sağlamak olduğundan daha önce yüksek faizle konut kredisi kullanmış olup da aynı kredisini yeni faiz oranıyla yapılandırmak isteyen tüketicilere bankalar, yeni faiz oranlarını sadece sıfır konut alımında uygulayabildiklerini belirterek, olumsuz cevap veriyorlar.
6502 sayılı Tüketici Kanunu mevzuatına göre kredi borçlusu tüketicilerin borçlarını erken kapama veya yapılandırma hakları olduğuna dikkat çeken Özkan, “Faiz indirimi reel olmadığından, faizler gerçekten düştüğünde olduğu gibi krediyi başka finansman kuruluşuna taşıyarak yapılandırmak da mümkün gözükmemektedir” dedi.
Sendika.Org