Üniversitelerinin bölünmesini istemeyen İstanbul Üniversitesi bileşenlerinin nöbetin 5. Gününde Beyazıt Ana Kapı’da buluşarak fakültelerini bölecek yasa tasarısının geri çekilmesini istedi
Üniversitelerinin bölünmesini istemeyen İstanbul Üniversitesi bileşenlerinin nöbetin 5. Gününde Beyazıt Ana Kapı’da buluşarak fakültelerini bölecek yasa tasarısının geri çekilmesini istedi
Cumhuriyet’in haberine göre,tasarıya yönelik tepkinin 5. gününde Hasan Âli Yücel Eğitim Fakültesi’nin (HAYEF) önünde buluşan üniversite bileşenleri Beyazıt Kampüsü’ndeki Ana Kapı’ya yürüdü.
Yürüyüş sırasında, “Üniversiteme dokunma, Fakülteme dokunma”, “Her yer Beyazıt her yer direniş”, “Kurtuluş yok, ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganları atıldı.
Her geçen gün sayıları artarak Ana Kapı’da buluşan üniversite bileşenleri bu tasarının kendilerine sorulmadan onaylanamayacağını vurguladı.
Öte yandan ultraAslan İstanbul Üniversitesi taraftar grubu da “Re re re ra ra ra üniversiteme dokunma” sloganıyla eylemlere destek verdi.
Buluşmada öğrenciler okullarının bölünmemesi için hazırladıkları şarkıyı söylerken taraftar grubuyla birlikte, “Ayva çiçek açmış yaz mı gelecek rektör Beyazıt’a nasıl gelecek” ifadeleriyle şarkı söylendi.
Öğrencilerin eylemine TTB Merkez Konsey Başkanı Prof Dr. Raşit Tükel de destek verdi. Tükel konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
Bu tasarı hiçbir bilimsel, akademik ortamda tartışılmadı bir anda tasarıyı karşımızda bulduk. Üniversitenin büyük olması gerekçe olabilir mi? Öğrencilerin fazla olması gerekçe olabilir mi? Bu karar siyasi bir karardır.
Galatasaray Üniversitesi Sosyal Bilimler Kulübü destek amacıyla katıldığı eylemde bir açıklama yaptı.
Açıklamayı okuyan İlanda Fidan, “İstanbul ve Gazi Üniversiteleri öğrencilerinin yanındayız. Üniversiteleri bölecek yasa tasarısını kabul etmiyoruz. Üniversiteme dokunma diyen öğrenci ve akademisyenleri selamlıyoruz” ifadelerini kullandı. Öğrencilerin eylemi dans gösterisiyle devam etti.
Erdoğan dün (30 Nisan) üniversitelere dair yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:
İstanbul Üniversitesi’nin öğrenci sayısı 105 bine ulaşmış durumda. Bu durumda kalite oldukça düşüyor. İstanbul Üniversitesi tarihi bir üniversite eyvallah. Ama biz bunu ortadan kaldırmıyoruz. Yani evet önceden bir İbni Sina meselesi oldu. Arkadaşlarla müzakere ettik. Tamam İbni Sina ibaresini kaldıralım. Şimdi ne olacak; bir tarafta İstanbul Üniversitesi, bir tarafta İstanbul Cerrahpaşa Üniversitesi olacak.
Dert nerede? Dert yine ideolojik. “Efendim bunlar da bizim camiadan” Bizim camia, şu camia yok. Her şeyde ideolojik yaklaşımdan uzak dürüst olacağız. Biz nitelik mi arayacağız? Yoksa nicelik mi arayacağız? Buna bakıyoruz. Burada kaliteyi artıracak bir adımı atalım diyoruz.
Sendika.Org