Bu yıl onuncusunu yapılan Halkevleri Yaz Okulu “Dünyayı verelim çocuklara” sloganıyla yola çıktı. Yaz okulları çocuk şenlikleri ile son bulacak
Bu yıl onuncusu yapılan Halkevleri Yaz Okulu “Dünyayı verelim çocuklara” sloganıyla yola çıktı ve Türkiye’nin birçok bölgesinde çocuklar için eğlencenin, oyunun, bilimin, sanatın olduğu bir dünyanın mümkün olduğunu gösterdi
Bir ay boyunca birbirinden farklı atölye ve çalışmalarla Halkevleri Yaz Okulu’nda bir araya gelen çocuklar, yaz okullarının son haftasında ise bir ay boyunca ürettikleri şeyleri sergileyecekleri bir şenlikte buluşacak. Bu sene Halkevleri Yaz Okulu’nun gerçekleştiği kentler ve yapılan etkinlikler şöyle:
Halkevleri Yaz Okulu 10 yaşında: Dünün öğrencileri bugün gönüllü eğitmen
Mühendisler, mimarlar, plancılar Halkevleri Yaz Okulu’nda: Bilim çocuklarla, çocuklar için…
İstanbul
Büyükçekmece, Esenyurt, Yeşilkent, Avcılar, İkitelli, Okmeydanı, Gazi, Ümraniye, Sarıgazi, Kartal, Beşiktaş, Kadıköy, Bahçelievler, Sarıyer ve Tarabyaüstü olmak üzere İstanbul’un 15 mahallesinde gerçekleşen yaz okulunda ekolojiden çocuk haklarına, koro çalışmalarından drama çalışmalarına, halk oyunlarından satranç derslerine, kent atölyelerinden uzay atölyelerine kadar birçok konuda çalışmalar yapıldı.
Gericiliğin adım adım örülmesine karşı çocuklar bilimi eğlenerek öğrendiler, savaşa karşı çocuklar sesini “Bomba Yapan Bay Bilgin” şarkısıyla anlattı, Uçurtma Çocuk Dergisine takıldılar ve barışı savundular. Aynı zamanda kendi uçurtmalarını da gökyüzünde özgürlüğe uçurdular.
Gericiliğin karşısında çocuklar için bilim
Çocuklar ekoloji dersinde ise birlikte beraber tohum ekip yeşermesini ve büyümesini takip etti. Satranç derslerinde ve GO oyununda öğrendiklerini kardeşliğin kazandığı turnualarda pekiştirdi. Resim dersleriyle çocuk dünyalarını resmedip, rengarenk dünyalarını bize gösterdiler. Eğlenceli bilim deneylerinde uçan topları, sızdırmayan torbaları, bir kutu içindeki havanın bardakları devirmesini, akmayan suyu gördüler. Killerden, kağıtlardan, boş CD’lerden kendilerine oyuncaklar yaptılar.
“Özgür çocuklar özgür sokaklara”
İkitelli Halkevi Yaz Okulu’nda belgesel işiyle ilgilenen gönüllü eğitmen ile 8-14 yaş arasındaki çocuklar video-eylem çalışmasında bir araya geldiler. “Özgür Çocuklar Özgür Sokaklara” ismini verdikleri çalışmada Türkiyeli ve Suriyeli çocuklar birlikte çalıştı. Çocuklar mahallede görmek istedikleri şeyleri kağıtlara yazarak mahallede çeşitli yerlere astı.
“Çizgi film bizim işimiz”
İşçi Filmleri Festivali kapsamında Türkiye’ye gelen ve çizgi film atölyesi gerçekleştirilen Rainbow Collective’in çevirmenliğini yapan bir gönüllü ile Kartal Halkevi Yaz Okulu’nda çizgi film atölyesi gerçekleştirildi. Çizgi filmdeki tüm nesneleri çocuklar kendi elleriyle yaparak tam katılım sağladılar.
Çanakkale
3 farklı mahallede 100’e yakın öğrenci ile gerçekleştirilen Halkevleri Yaz Okulu’nda resim, müzik, düş atölyesi, satranç, bilim, eğlenceli ingilizce ve toplumsal cinsiyet atölyeleri yapıldı. Çeşitli kavram çalışmalarının yapıldığı “Düş atölyesi”nde çocuklar, haklarını, barışı, kardeşliği ve dayanışmayı kendi hayallerindeki gibi dile getirdi.
İzmir
İzmir’de Buca Halkevi, Çiğli Halkevi, Gültepe Halkevi, Çiğli Halkevi, Menderes Halkevi’nde gerçekleştirilen ve 100’e yakın çocukla yapılan Halkevleri Yaz Okulu’nda müzik, resim, zeka oyunları, fotoğraf, toplumsal cinsiyet, eğlenceli bilim, tiyatro, drama, hareket atölyesi, eğlenceli felsefe, yaratıcı işler, sokak oyunları, yaratıcı yazarlık atölyeleri yapıldı.
Şarkılar çocukların anadilinde!
Halkevleri Yaz Okulu gönüllüleri haftanın bir günü Suriyeli çocuklar ile bir araya gelirken, yine bir gün de RES’lere karşı mücadele eden Kemalpaşa Dereköy’ giderek çocuklarla buluşuyor. Suriyeli çocuklarla birlikte müzik, drama ve yaratıcı işler dersleri yapılıyor. Halkevleri Yaz Okulu’na Şubadap Çocuk, Duvara Karşı Tiyatro Topluluğu ve Toplumcu Psikologlar’dan öğretmenler de gönüllü olarak katılıp çocuklarla buluşuyor.
Kocaeli
Kocaeli’nde Derince Esentepe Mahallesi’nde yapılan Halkevleri Yaz Okulu 50’ye yakın çocukla gerçekleştiriliyor. Küçük yaş grubu için resim, dans, yaratıcı işler, müzik, oyun, origami atölyeleri yapılırken büyük yaş grubu tiyatro, müzik, evrim, toplumsal cinsiyet, eğlenceli bilim, origami, yaratıcı işler, halk oyunları, yaratıcı yazarlık, felsefe atölyelerinde bir araya geldi. Yaratıcı işler dersinde ise çocuklar sokak hayvanları için su kabı yaptı.
Antalya
Antalya’da Kepez Esentepe Mahallesi’nde Muratpaşa Kızılarık Mahallesinde gerçekleştirlen Halkevleri Yaz Okulu’nda çocuklar tiyatro, koro, eğlenceli bilim, yaratıcı işler, felsefe, medya ve iletişim, toplumsal cinsiyet ve çocuk hakları atölyelerinde bir araya geldi.
Çocukların en çok ilgi gösterdikleri atölyeler ise medya ve iletişim, dans dersleri oldu.
Kilimli
Halkevi Yaz Okulu bu yıl Zonguldak’ta 18 Haziran-14 Temmuz tarihleri arasında Kilimli Halkevi’nde gerçekleşti. Yaz okulu süresince çocuklarla satranç,koro,resim,yaratıcı yazarlık,evrim,felsefe treni,eğlenceli bilim, toplumsal cinsiyet ve tiyatro atölyeleri yapıldı. Yaz okulu 14 Temmuz’da gerçekleştirilen şenlikle tamamlandı.
Eskişehir
Eskişehir Gültepe Halkevi 10. sunu düzenlediği Yaz Okulu’nun 1. haftasını tamamladı. Haftada 3 gün süren aötlyelerde; neşeli bilim, toplumsal cinsiyet, üreten eller, tiyatro, koro, resim, masal, medya ve işaret dili çalışmalarında çocuklar buluştu.
Bu haftanın gezisinde ise çocuklar Sazova Bilim, Sanat ve Kültür Parkı’nda Masal Şatosunu gezip Efsaneler Diyarı etkinliğine katıldı. Bilim ve Deney Merkezi’ndeki deneyleri yapma, Uzay Evi’nde evrenin derinliklerinde yatan gizemleri kubbe sinevizyonda izleme fırsatı buldu.
Hatay
Hatay Halkevi ve Ahmet Atakan Kütüphanesi’nde yapılan yaz okulu farklı mahallelerden toplam 60 çocuğun katılımıyla 18 Temmuz tarihinde başladı. Çocuklar bir hafta boyunca yaratıcı, katılımcı ve beraber öğrenmenin mümkün olduğu bir eğitim modeliyle çeşitli atölyelere katıldılar. 8-13 yaş arası çocukların katıldığı yaz okulunda ekoloji, evrim, bilim insanları, toplumsal cinsiyet, müzik, gazetecilik, yaratıcı yazarlık, yaratıcı işler, satranç ve drama gibi derslerle çocuklar mevcut eğitim sistemi dışında sosyal ve kültürel dersler alıyor, haftanın bir günü havuza gidiyor, yapılan müze, park, gezilerle birlikte görerek öğreniyor.
Parasız olarak yapılan yaz okullarında gönüllü öğretmenler ders verirken, okulun ihtiyaçları dost kurumların, gönüllü insanların, umut ışığını büyütmek isteyenlerin ortak çabasıyla karşılanıyor. Yaz okulları bir ayın sonunda, çocukların yaz okulu boyunca ürettiklerini sergileyecekleri şenlikle 12 Ağustos’ta kapanacak.
Mersin
Bu sene Mersin’de dördüncüsü düzenlenen Halkevi Yaz okulları 18 Temmuz’da Karaduvar, 28 Temmuz’da da Mezitli Emekliler Evi’nde başladı. Her iki mahallede de koro, halk oyunları, eğlenceli bilim, matematik, ingilizce, sağlık ve yaratıcı yazarlık dersleri ile devam ediyor. Çocuklar bu yaz da üreterek, sorgulayarak, paylaşarak ve eğlenerek öğreniyor.
Mersin’de yaz okulumuz Karaduvar’da mahalleli çocukların ve Suriye’de yaşanan savaştan dolayı göç eden çocukların yoğun ilgisiyle sürüyor. Yapılan münazaralarla çocuklar doğanın, yaşam alanlarının yok edilmesine alternatifler öne sürerek cevap veriyor.
Samsun
Bu yıl Samsun’da üçüncüsü yapılan Halkevleri Yaz Okulu 3. haftasını geride bıraktı.”Dünyayı verelim çocuklara” sloganıyla gerçekleştirilen Yaz Okulu, Samsun’da Kazım Koyuncu Gençlik Kültür Merkezi’nde yapıldı.
Her yıl binlerce çocuğa ulaşan Halkevleri Yaz Okulu bu yıl da gerici eğitime ve tahakküme karşı umut olmaya devam ediyor. Çocuklara bilimi ve sanatı eğlenceli bir biçimde sevdiren yaz okulu aynı zamanda “çocuk hakları ve toplumsal cinsiyet” dersleriyle çocukları günlük hayatta karşılaştıkları toplumsal normlardan sıyırmayı amaçlıyor. Çocuklarda hayvan sevgisi oluşması için de yaratıcı işler dersinde çocuklarla birlikte sokak hayvanları için su kapları yapıldı.
Bu yıl Samsun’da “Yaratıcı Drama,Koro,Satranç,Eğlenceli Bilim,İlk yardım,Çocuk Hakları,Modern Dans,Toplumsal Cinsiyet,Resim,İngilizce ve Yaratıcı İşler” dersleriyle yaz okulu gerçekleştiriliyor. 11 Temmuz’da başlayan Yaz Okulu,6 Ağustos’ta yapılacak çocuk şenliğiyle sonlandırılacak.
Ankara
Ankara’da bu sene 10 mahallede gerçekleştirilen Halkevleri Yaz Okulu’nda çocuklar resimden, müziğe, satrançtan dramaya, yüzme derslerinden bilime birçok atölyede bir araya geldi. Ayrıca çocuklar her hafta yaptıkları geziler sayesinde bilimin çocuklar için vazgeçilmez olduğunu gösterdi. Yaz okulu 7 Ağustos Pazar günü Ahlatlıbel’de yapılacak çocuk şenliğiyle son bulacak.
Mamak Halkevi, geçen sene olduğu gibi bu sene de Yaz Okulu’nu Ethem Sarısülük Kütüphanesi’nde yaptı. Haftalar öncesinden kütüphanenin önüne kurulan çocuk standı ile, parktaki çocuklar standa gelip boyama, resim ve el işi yaptılar. Aynı zamanda yaz okulunun duyurusu yapıldı. 11 Temmuz’da Yaz Okulu’na başlayan Ethem Sarısülük Kütüphanesi, 25 çocuk ile ilk gününe merhaba dedi. Eğlenceli bilim, mitoloji, felsefe, ilk yardım, halk oyunları, spor, resim, yaratıcı işler, çocuk hakları, koro-müzik, eğlenceli ritim, yaratıcı yazarlık, ingilizce gibi dersler ile hem eğlendiler hem de öğrendiler. Bu sene ilk defa “nefes” dersi ile tanıştılar. Konuşurken, gülerken, ağlarken, öfkelenirken nasıl nefeslerini kullandıklarını deneyerek öğrendiler. Yine ilk defa, eğlenceli ritim dersinde kendi melodilerini çıkardılar. Bardakları bir araya getirerek kendi ritimlerini oluşturdular. 7-11 yaş aralığındaki çocuklarn Mitoloji ve felsefe dersine ilgisi de çok büyük oldu. Yaratıcı yazarlık dersinde, hepsi birer yazar oldu, kendi öykülerini yazdılar. Uygulamalı ilk yardım dersinde, başlarına gelebilecek bütün tehlikelere karşı nasıl müdahale edilmesi gerektiğini öğrendiler. Bomba Yapan Bay Bilgin, Çekirdeksiz Domates ve Gökyüzü Kimin şarkıları her an, her dakika mırıldandıkları şarkılar oldular. Kardeşliği, barışı, sevgiyi ve hoşgörüyü hep birlikte ördüler. Kış Okulu ve Bahar Okulu’nda görüşmek üzere sözleşen öğrenciler yaz okulundan ortak cümleyle ayrıldı: “Sıkılmak yok, Halkevi Yaz Okulu var”
Batıkent’te bu yıl 10. su düzenlenen yaz okulu hafta içi her gün yapıldı. Her hafta pazartesi günü Yenimahalle Turgut Özakman Yüzme Havuzu’na giden çocuklar her perşembede geziye gittiler.
Batıkent’te uygulanan derslere gelince; Oyunlarla Hayır Atölyesi, Evrim Atölyesi, Farklılıklar Atölyesi, Yaratıcı Yazma Atölyesi, Yaratıcı İşler Atölyesi, Toplumsal Cinsiyet Atölyesi gibi çocuklara dönük yeni atölye çalışmaları yanısıra; koro, dans, spor gibi derslerle çocukların sosyal yanlarıda geliştirilmeye çalışıldı.
EMO ile yapılan Enerji tasarrufu ve Politeknik ile yapılan Kent ve Çevre çalışmaları çocukların yaşadıkları çevreyi anlama, doğru algılama ve kent bilincini yükseltme hedeflendi. Atölye sonunda çocukları nasıl bir kentte yaşamak istediklerini birlikte çizdiler. Enerji tasarrufu çalışmasında ise doğal kaynakların hızla tükendiğini, çevrenin kirlendiğini ve enerji için yüksek miktarda para ödendiğini bu nedenle enerjiyi tasarruflu ve verimli kullanmak gerektiğini öğrendiler.
Ayrıca yapılan çocuk hakları atölyesinde ise çocukların hakları ve sorumlulukları üzerine çalışmalar yapıldı. Haklarını öğrenen çocukların Halkevi gönüllülerinden en çok talep ettiği hak ise çocukların oyun hakkı oldu.
Sendika.Org