İstanbul Boğazı’nda Emirgan’dan sonra Çucuklu-Kanlıca arasındaki sahil yolu da boğaza doğru genişletiliyor. Kazıkları tamamlanan projeyle; yeni bir beton set yapılarak Boğaz kıyı çizgisine yine müdahale edilmiş olacak
İstanbul Boğazı’nda Emirgan’dan sonra Çubuklu-Kanlıca arasındaki sahil yolu da boğaza doğru genişletiliyor. Kazıkları tamamlanan projeyle; yeni bir beton set yapılarak Boğaz kıyı çizgisine yine müdahale edilmiş olacak
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Beykoz Belediyesi işbirliği ile başlatılan Boğaz sahili yolu yapım çalışmaları, kazıklı yol sistemiyle denize doğru 10 metre genişleyecek. Projeyle ilk etapta Çubuklu iskelesi ile Kanlıca arasında 1200 metrelik sahil yolu gerçekleştirilecek. Daha sonra Beykoz’a doğru uzatılacak ikinci etabın da tamamlanmasıyla 3 kilometrelik sahil yolu inşa edilmiş olacak.
Emirgan’da da aynı proje: Denize dolgu, yola otopark..
Projenin benzeri İstanbul Avrupa Yakası’nda Emirgan’da tamamlanma aşamasına geldi. Emirgan sahil yolu tamamlandığında sahil yolu Boğaz’a doğru 8 metre genişleyecek. Projenin sahil bandı boyunca 116 araçlık otopark cebi içerdiği açıklanmıştı.
Sahil yolu projesinde İstanbullulara sadece ‘yürüyüş yolları’ kısmı ön plana çıkarılıyor. Doğal kıyı çizgisine yeni bir müdahale ve deniz kıyı alanındaki canlılarda, ekolojide tahribat anlamına gelen proje kapsamında sahil yolu boyunca araçlar için açılacak ve rant sağlayacak otopark ceplerine değinilmiyor.
Proje nedeniyle tarihi çeşme yol oldu
Kazık çalışmaları devam eden sahil yolu projesinde, Çubuklu İskelesi’ndeki Seyir Hidrografi ve Oşinografi Daire Başkanlığı’nın yan tarafında bulunan tarihi çeşme de yerle bir edildi.
Boğazın doldurulma tarihi:
– Dolmabahçe Sarayı’nın arazisi, 400 yıl önce gemilerin demirlediği, Boğaziçi’nin büyük bir koyu idi. 17’nci yüzyılda doldurulmaya başlandı.
– Boğaz’ın iki yakasının birbirine en çok yaklaştığı nokta 698 metreyle Anadoluhisarı ile Rumelihisarı arasında.
– Boğaz’ın kıvrımlı yapısı nedeniyle su yolu ile kıyı uzunluğu birbiriyle aynı değil. Kara uzunluğu Avrupa yakasında bir uçtan bir uca 55 kilometre. Anadolu yakasında 35 kilometre.
1956: Emirgan-Saryer sahil yolu açıldı ve genişletildi.
1988: Üsküdar-Harem arasında 4,5 kilometrelik sahil yolu Boğaz’ı daralttı.
1988: Çayırbaşı-Sarıyer arasında yapılan ikinci kazıklı yol Boğaz’ı 22 metre daralttı.
1988: Bedrettin Dalan’ın belediye başkanlığı döneminde Kuruçeşme-Arnavutköy arasında 720 çelik kazık üstüne oturtulan 1200 metre uzunluğunda yol açıldı.
2005: Sahil Güvenlik Komutanlığı için Telli Baba Koyu dolduruldu. Yapımı süren Çubuklu-Kanlıca Sahil Yolu Projesi’yle Beykoz sahilinin çehresi değişecek. Sahil, çift taraflı olarak ve kazıklar çakılarak denize doğru 10 metre genişletilecek.
2011: İstinye ve Tarabya koyları İspark tarafından teknepark haline getirildi. İstinye ve Tarabya koyu platformla dolduruldu.
2011: Boğaz’ın Karadeniz girişindeki Garipçe’ye dev bir dalgakıran ve liman projesi için düğmeye basıldı. 3’üncü köprü güzergâhının geçtiği Sarıyer Garipçe köyü de, ihalesi yapılan bu proje nedeniyle, Anadolu yakasına yaklaşacak.
2014: Yerel seçimlerin hemen ardından Emirgan kıyısında başlatılan sahil yolunun genişletilmesi ve otopark yapımı için 5 bin 600 metrekarelik alan betonla dolduruldu. Boğaz, Emirgan kesiminden 8 metre daha daraldı.
2014: Üsküdar Meydan Projesi, kapsamında Marmaray İstasyonu’nun önündeki sahil yolu denize doğru genişletilecek.
Kaynak: politeknik.org.tr