8 yıl önce çıkan yangınla bazı yeşillik alanları kül olan Güvercinlik Koyu, yapılaşma tehdidiyle karşı karşıya. Yeşillendirileceğine dair söz verilen otelde ikinci otelin inşaatına başlandı
8 yıl önce çıkan yangınla bazı yeşillik alanları kül olan Güvercinlik Koyu, yapılaşma tehdidiyle karşı karşıya. Yeşillendirileceğine dair söz verilen otelde ikinci otelin inşaatına başlandı
8 yıl önce çıkan yangınla bazı yeşillik alanları kül olan Güvercinlik Koyu, yapılaşma tehdidiyle karşı karşıya. Yeşillendirileceğine dair söz verilen otelde ikinci otelin inşaatına başlandı.
Muğla’nın Milas ilçesindeki Güvercinlik Koyu’nda 8 yıl önce yangın çıkmış, 150 hektarlık halep çamı ve kızıl çam ormanı kül olmuştu. Dönemin Muğla Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın, “Kesinlikle iddia ediyorum ki yanan yerler ne 2B kapsamında olacak ne de imara açılacak. Temizleyerek yeşillendireceğiz” demişti. Ancak Güvercinlik Koyu’nda bin yatak kapasiteli ikinci otelin inşaatına başlandı. Denize yaklaşık 50 metre uzaklıkta inşa edilecek otelin, 2017 yılında tamamlanması hedefleniyor.
“Kaçak doldurduk, parası neyse öderiz”
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Güvercinlik Turizm Merkezi olarak belirlenen ormanlık alan, 2006 yılında turistik tesis yapılması amacıyla üç şirkete 85, 80 ve 95 dönüm olarak tahsis edilmişti. Bölgede 15 Temmuz 2007 tarihinde, üç noktada birden büyük bir yangın çıktı. Yangında, koruma altındaki söz konusu ormanların yer aldığı 195 hektar alan kül oldu. Yangından bir yıl sonra 80 dönümlük arazinin tahsisini alan MNG Holding’e bağlı Günal İnşaat, Pina Yarımadası önündeki körfezde yapacağı beş yıldızlı otele iskele kurmak için yaklaşık 5 dönümlük bir alanı kaçak olarak doldurmuş, gelen tepkiler üzerine dolguyu yapan şantiye müdürü, “Herkes dolduruyor. İzin bekleseydik zaman kaybederdik. Para cezasını bekliyoruz” diye açıklama yapmıştı. Gelen yoğun tepkiler üzerine holdinge 46 bin 500 liralık para cezası kesilmiş, dolguyu kaldırması için de bir yıllık süre tanınmıştı.
Dosyayı inceleyen Kültür ve Turizm eski Bakanı Ertuğrul Günay, “Orada hiçbir izin söz konusu değildir. Eski haline getirmek için ne gerekirse yapılsın. Dosya önüme gelse de doldurulan alan eski haline getirilmeden ve yanan arazi ağaçlandırılmadan bakmayacağım” demişti ancak bu açıklamanın ardından bir ay sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı, iznin Maliye Bakanlığı tarafından verildiğini açıklamıştı.
İkinci otel geliyor
Aradan geçen zamanda deniz dolgusu kalkmadığı gibi ağaçlandırma da yapılmadı. Pina Yarımadası’nda otel inşaatı başladı, inşaatı yapan şirket de değişti. MNG Holding’e ait Güvercinlik Enternasyonal Turizm AŞ’nin hisseleri, Çankırı İnşaat’a geçti. Arazinin tahsis hakkını alan yeni firma inşaatı başlattı. Çankırı İnşaat, beş yıldızlı La Blanche Island Güvercinlik Otel’i açtı.
Bu arada Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Güvercinlik Turizm Merkezi olarak tahsis edilen 4 numaralı parseldeki 78 bin 791 metrekare arazi üzerinde, 2014 Kasım ayında bir şirket tarafından otel yapılması için çalışma başlatıldı. Hızla ilerleyen otel inşaatında tesise, deniz kıyısı kesiminde iskele yapılması da planlandığı ifade edildi. Milas Belediyesi mücavir alanı içerisinde yer alan tesisin proje alanına ait imar planı, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanacak.
Kaynak: Zaman
Sendika.Org