İktidar çatışması, TÜBİTAK’ta devam ediyor. TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak görevinden istifa etti
İktidar çatışmasının TÜBİTAK ayağındaki görevden almalar, tutuklama kararlarının ardından şimdi de TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak görevinden istifa etti
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 10 Nisan akşamı A Haber canlı yayında TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak’ın görevinden ayrıldığını açıkladı. Işık, “TÜBİTAK Başkanı görevinden ayrıldı, en kısa zamanda yeni atama yapılacak. Başkan karşılıklı mutabakatla ayrıldı” dedi. TÜBİTAK başkanlığına, yeni atama yapılana kadar Bilim Kurulu üyesi de olan Başkan Yardımcısı Mehmet Çelik getirildi.
Uzun zamandır TÜBİTAK bünyesinde yürütülen gerici dönüşüm, 17-25 Aralık operasyonlarının ardından iktidar çatışmasının bir başka alanı olarak gündeme gelmişti.
Fikri Işık’ın TÜBİTAK’la ilgili açıklamalarına bakıldığında ‘bilimsel’ gerekçeler yerine iktidar çatışmasının uzantıları görünüyor.
Işık’ın TÜBİTAK hakkındaki açıklamaları şöyle:
“Ergenekon böcek davasında kendi vicdanlarıyla bilgileriyle rapor yazmıyorlar. Aksine yukarıdan gelen, amirinden değil abisinden gelen talimata göre rapor yazıyorlar.”
“Ama biz 17-25 Aralık’tan sonra bunların kurumdan ilişiklerini hızla kestik. Bazılarını açığa aldık. Ama birçoğunun da kurumla ilişiğini kestik.”
“Bunlar dediğim gibi amiri değil, kendi vicdanı değil, sadece abisinden gelen talimata göre sahte rapor veren insanlar. Bunların TÜBİTAK’ta kalması itibarına imajına zarar veriyordu.”
“Ama yerine gelen arkadaşlar da sahtecilikleri ortaya çıkaran arkadaşlar. TÜBİTAK bir zarar gördü ama bütün yanlışları düzelten yine bizim göreve getirdiğimiz arkadaşlar oldu. Balyoz’daki sahteciliği de yine TÜBİTAK belgeledi. Yazılmamış raporu tuttular TÜBİTAK raporu diye sundular. Bunlar ortaya çıkaran da yine TÜBİTAK’ın kendi yapısı. Kuruma haksızlık yapmak doğru değil. Kuruma sızmış, oradaki insanları bıktırarak ayrılmaya zorlamış, onun yerine de paralel yapılanmayı getirip oturtmuşlar. Onlar da akıllarına bilgilerine göre değil abilerinin talimatlarına göre rapor yazmışlar.”
Önce görevden alma sonra tutuklama
TÜBİTAK Başkan Yardımcısı ve Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) Başkanı Hasan Palaz, 5 Şubat 2014’te görevinden alınmıştı. Palaz’ın Başbakan Erdoğan’ın ofisinde bulunan böcek soruşturmasına “Böcek raporunda tahrifat yapmamı istediler, bunu reddettiğim için görevden alındım” sözlerine hem TÜBİTAK’tan hem de Başbakanlık’tan yalanlama gelmişti.
Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde, çalışma ofisine dinleme cihazı konulmasıyla bağlantılı soruşturma kapsamında tutuklama talebiyle hakimliğe sevk edilen eski TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Hasan Palaz ile Gökhan Vıcıl ve Hamza Turhan’ın, 1 Nisan günü “suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme ile resmi belgede sahtecilik” suçlarından tutuklanmalarına karar verilmişti.
Yücel Altunbaşak, TÜBİTAK Başkanlığı’na nasıl getirilmişti?
Çıkarttığı kanun hükmünde kararname ile TÜBİTAK ve TÜBA’yı eline geçiren AKP, TÜBİTAK başkanlığına sermaye danışmanı Yücel Altunbaşak’ı getirmişti.
ÖZEL SEKTÖRDEN TÜBİTAK’A YENİ BAŞKAN
TÜBİTAK’ta kadro değişikliği
AKP iktidara geldiğinde, o zamanlar ‘beraber yürüdüğü’ Cemaat’in TÜBİTAK bünyesinde kadrolaşması hız kazanmıştı. Ancak çıkarlar çatışıp yollar ayrılınca, AKP, TÜBİTAK’tan Cemaat’i kazımanın yollarını aradı.
İKTİDAR ÇATIŞMASI TÜBİTAK’TA: TÜBİTAK’IN EVRİMİNİ YENİDEN HATIRLAMAK
Sendika.Org