Tayyip Erdoğan, TÜSİAD’ın eleştirisine karşılık, “Sermayeleri 1’e 5 katladı. Onun şımarıklığı içinde bunları yapıyorlar” dedi
Tayyip Erdoğan, TÜSİAD Başkanı Symes’ın ekonominin gidişatına yönelik açıklamalarına karşılık, “Bunlarda insaf yok. Sermayeleri 1’e 5 katladı. Onun şımarıklığı içinde bunları yapıyorlar” dedi
Tayyip Erdoğan, 11 Nisan’da Sakarya’da gerçekleştirilen toplu açılış töreninde TÜSİAD’a yüklendi. TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanlığı’na geldikten sonra neredeyse ilk defa hükümet politikalarını eleştiren Cansen Başaran Symes’e Erdoğan’ın yanıtı gecikmedi. Symes’ın, 10 Nisan’daki düşük büyüme, yüksek enflasyon ve yanlış politikalar üzerine yaptığı konuşmaya karşılık Erdoğan şunları söyledi:
“Türkiye’nin hani sanayici ve iş adamlarının içinde toplandığı sivil toplum örgütü yeni başkanı al birini vur öbürüne o da çıkmış, özellikle şu andaki hükümetin attığı adımlar ve 12 yılda gelinen bu süreci maalesef bir geri gidiş olarak akla hayale gelmeyecek tanımlamalarla ifade ediyor. Aslında bunlar maalesef haddini bilmiyor. Niye haddini bilmiyor bunlar?
Çünkü bunlarda insaf yok. Sermayeleri 1’e 5 katladı, bu dönem içerisinde. Onun şımarıklığı içerisinde bunları yapıyorlar. Bu tür STK’lar şunu bilmeleri gerekir. Siz bu ülkenin huzuruna, mutluluğuna değil ancak bu ülkenin birliğine beraberliğine dinamit atarsınız. Yapılan budur. Şimdi soruyorum onlara, terör mü daha iyiydi? Kesintisiz devam eden ekonomik krizler mi daha iyiydi? Dünyadan ve bölgesinden tecrit edilmiş Türkiye mi daha iyiydi?
Bütün bunlar birileri için iyi olabilir ama şunu iyi bilsinler ki bunlar bizim için asla iyi değildi. Türkiye’yi bugün geldiği yere rağmen hala ısrarla mevcut sorunlu sisteme mahkum etmek isteyenlerin derdi asla millet değil. Mesele güç temerküzü meselesi olsa bizim bugünkü sisteme sıkı sıkıya sarılmamız gerekir. Bizim derdimiz bu değil. Türkiye’nin yarınlarını düşünüyoruz.”
TÜSİAD: Düşük büyüme, yüksek enflasyon bizi tedirgin ediyor
TÜSİAD ve Koç Üniversitesi tarafından Türkiye’de Enflasyon Dinamikleri: Fırsatlar ve Riskler’ konferansında konuşan TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes, enflasyonu büyümenin önünde bir engel, ülke itibarını bozan bir değişken olarak bir daha yaşamak istemediklerini belirtmişti. Symes, “Hedefinden sapan enflasyon, bozulan Türkiye tablosunun kritik sonuçlarından sadece biridir” dedi. Yüksek enflasyonun ileriye dönük beklentilerde bozulmalara yol açtığını belirten Symes “Geçmişteki örnekler hala hafızalarımızda, bu da bizi olduça tedirgin ediyor” diye konuştu.
Ülkede olumlu bir atmosfer oluşturmak gerektiğini söyleyen TÜSİAD Başkanı, “Hepimiz çok iyi anlamalıyız ki ekonomik performans, demokratik standartlar, kurumlar, hukuk devleti olguları bir bütünün parçasıdır. Yakın zamanda yayınlanan birçok akademik çalışma, bize demokrasi ve ekonomik gelişme arasında çok güçlü bir pozitif ilişki olduğunu gösteriyor. Bu çalışmalar demokrasinin ekonomik büyümeyi birkaç kanal aracılığıyla arttırdığını ortaya koyuyor. Bu kanallar; kapsayıcı ekonomik reformlar, nitelikli eğitimin yaygınlaştırılması, gelişmiş sağlık sistemi, yatırım ortamının iyileşmesi ve sosyal huzurun sağlanması olarak sıralanabilir. Özetle alakart menü seçeneğimiz yok. Bu olguların hepsine aynı anda ulaşmalıyız. Üstelik bunu başardığımız dönemler de oldu. AB ivmesini yakaladığımız, reform dinamiğini çok iyi yönettiğimiz iyi politika ve uygulama örneklerini yeniden canlandırıp ülkede olumlu bir atmosferi oluşturmalıyız. Buna tüm toplum kesimlerinin ihtiyacı var” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin içinde bulunduğu ortamın ekonomik görünüme de yansıdığını vurgulayan Cansen Başaran Symes, “Büyüme yavaşlarken yatırımlar azalıyor. Düşük büyüme 2008 krizi sonrası yalnızca Türkiye’de değil, küresel düzeyde bir problem haline gelmiş olabilir ancak tüm dünyanın deflasyonla mücadele ettiği bir ortamda Türkiye düşük büyümeye ve yatırımlardaki düşüşe ek olarak bir de yüksek enflasyonla mücadele ediyor.
Uluslar arası karşılaştırmalarda da benzer ülkelerden kötü yönde ayrışıyor. Enflasyon hedeflemesi rejiminin uygulamaya başlandığı 2006 yılından itibaren baktığımızda iki istisna yıl dışında -bunlar da küresel kriz yıllarına denk geliyor- gerçekleşen enflasyonun hedefin sürekli üzerinde gerçekleştiğini görüyoruz. Demek ki burada bir sorun var. Sorun belirlenen hedeflerde mi yoksa bu hedeflere ulaşmaya yönelik uygulanan politikalarda mı? Bu tartışmayı, gerçekten somut bir noktaya vardırmalıyız” diye konuştu.
Cumhuriyet, Sendika.Org