Yemen’de Husilerin kontrolündeki başkent Sana, Suudi Arabistan’ın öncülüğünde, Katar, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Sudan, Fas, Pakistan, Mısır ve Ürdün’ün katıldığı operasyonla havadan bombalandı
Yemen’de Husilerin kontrolündeki başkent Sana, Suudi Arabistan’ın öncülüğünde, Katar, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Sudan, Fas, Pakistan, Mısır ve Ürdün’ün katıldığı operasyonla havadan bombalandı
GERİLLA HAREKETİNDEN İKTİDARA: YEMEN’DE HUSİLERİN YÜKSELİŞİ – MİCHAEL HORTON
Suudi Arabistan’ın ABD Büyükelçisi Adel el Cubeyr, Yemen’de Husilere karşı kapsamlı bir askeri operasyon başlattıklarını açıkladı.
Cubeyr “Suudi Arabistan’ın, Yemen Cumhurbaşkanı Abdurrrabu Mansur Hadi’nin meşru hükümetini korumayı amaçladığını” söyledi, hava saldırılarına Körfez ülkelerinin de destek verdiğini bildirdi. Ayrıca büyükelçi, operasyonda ABD kuvvetlerinin yer almadığını söyledi.
Operasyon dün (25 Mart) TSİ 23.00 sıralarında başladı. Suudi Arabistan’ın öncülüğünde, Katar, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Sudan, Fas, Pakistan, Mısır ve Ürdün’ün katıldığı operasyonda Husilerin kontrolündeki başkent Sana havadan bombalandı. Başkentteki Husi militanlarının ise uçaksavar bataryalarıyla Suudi jetlerine karşılık verdiği belirtildi.
AFP haber ajansına konuşan yetkililer, başkentin bir bölgesinde en az 13 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.
Koalisyonda ayrıca Birleşik Arap Emirlikleri’nin 30, Bahreyn’in 15, Kuveyt’in 15 ve Katar’ın da 10 savaş uçağıyla yer aldığı kaydediliyor.
AKP’DEN KÖRFEZ GERİCİLİĞİNİN YEMEN SAVAŞINA DESTEK
ERDOĞAN: YEMEN’DEKİ OPERASYONA LOJİSTİK DESTEK VEREBİLİRİZ
BBC Türkçe’nin haberine göre, BBC savunma muhabirine konuşan Suudi bir kaynak Yemen’deki saldırıya 150 bin asker ve 100 savaş uçağıyla katıldıklarını söyledi.
Aynı kaynağa göre Suudi Savunma Bakanlığı, Yemen hava sahasının tamamen kontrol altına alındığını, Yemen limanlarına yanaşma girişiminde bulunacak her türlü donanma gemisinin de vurulacağını bildirdi.
Riyad: Ne gerekiyorsa yapılacak
Washington’da konuşan Suudi Arabistan’ın ABD Büyükelçisi Adel el Cubeyr, “Suudi Arabistan’ın, komşu ülke Yemen’in halkını ve Yemen’in meşru hükümetini korumak için ne gerekiyorsa yapacağını” söyledi.
Operasyona katılan bölge ülkeleri, Yemen Cumhurbaşkanı Abdurrabu Mansur Hadi’nin müdahale çağrısında bulunduğu Körfez İşbirliği Konseyi (GCC) üyesi.
Reuters ise Husilerin liderlerinden Muhammed el Buheyti’nin “Suudi Arabistan’ın Yemen’deki saldırısının bölgede geniş çaplı bir savaş başlatabileceğini” söylediğini aktardı.
ABD’den destek açıklaması
ABD’de ise Beyaz Saray sözcüsü Bernadette Meehan, Başkan Barack Obama’nın operasyona lojistik ve istihbarat desteği sağlama yetkisini verdiğini söyledi.
Bu eylemlerin geniş çaplı istikrarsızlığa ve Yemen halkının iyiliği ve güvenliğini tehdit eden kaosa neden olduğunu öne süren Meehan, ABD’nin bölgesel partnerler ve Yemen Cumhurbaşkanı Hadi ile yakın temas halinde bulunduğunu ifade etti.
Meehan, açıklamasına şöyle devam etti:
Bozulan güvenlik durumuna yanıt olarak Suudi Arabistan, Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi (KİK) üyeleri ve diğerleri, Suudi Arabistan sınırını savunmak ve Yemen’in meşru hükümeti korumak için askeri eylem başlattı. KİK üyelerinin daha önce açıkladığı gibi, bu eylemi, Hadi’nin talebi üzerine yapıyorlar. ABD, Suudi Arabistan ve KİK partnerlerimizle, onların güvenliği ve ortak çıkarları konularında yakın koordinasyon içindedir. KİK’in eylemlerini Husilerin şiddetine karşı savunma amaçlı olarak, ABD Başkanı Obama, KİK önderliğindeki askeri operasyonlara lojistik ve istihbarat desteği tedariki emrini verdi. Bu eylemleri destekleme bağlamında, ABD güçleri Yemen’de doğrudan askeri eyleme girmese de ABD’nin askeri ve istihbarat desteğini koordine etmek için Suudi Arabistan ile Ortak Planlama Hücresi oluşturuyoruz.
‘Hadi kaçtı’ iddiaları
Daha önce Başkent Sana’dan Aden’e kaçan Cumhurbaşkanı Hadi’nin nerede olduğu konusunda ise çelişkili bilgiler geliyor.
Associated Press haber ajansına konuşan görgü tanıkları, Hadi’nin Arap Denizi’ne bakan bir tepenin üstünde bulunan sarayını bırakarak araç konvoyu ile ayrıldığını söylediler.
Başka bir iddiaya göre ise Hadi deniz yoluyla şehri terk etti ve Cibuti’ye kaçtı.
İsminin açıklanmasını istemeyen bir üst düzey Cumhurbaşkanlığı yetkilisi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Cumhurbaşkanı Hadi ülkeyi terk etmedi ve bu yönde yapılan haberler gerçek dışıdır” dedi. Yetkili, Cumhurbaşkanı Hadi hakkında daha fazla bilgi vermedi.
Hadi konutundan ayrıldı
ABD Dışişleri Bakanlığı, Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi’nin konutundan ayrıldığını teyit etti.
Bakanlık Sözcüsü Jen Psaki, günlük basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Hadi ile bugün erken saatlerde temas kurduklarını ifade ederek, “Kendisi artık konutunda değil, bunu teyit edebilirim” dedi.
Hadi’nin gönüllü olarak ayrılıp ayrılmadığına yönelik soru üzerine de Psaki, “Bence gönüllü olarak konuttan ayrıldığı gayet açık” ifadesini kullandı.
Psaki, Hadi’nin şu anda bulunduğu yere dair bilgi veremeyeceğini ifade ederek, “Kendisiyle son günlerde temas halindeydik” diye konuştu.
Bir gazetecinin “Şehir düşmek üzere. Bu biraz zor bir gönüllü ayrılma durumu olmuyor mu” yorumu üzerine Psaki, “Konuyu anlamlandırmayı size bırakıyorum. Kendisinin zorla mı gönüllü mü ayrıldığı ve bunun ne anlama geldiğini karakterize etmek zorunda değilim” değerlendirmesinde bulundu.
Psaki, silahlı grupların Yemen’de kontrolü ele geçirmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.
Meşru geçişin, ancak, siyasi müzakereler ve tüm siyasi partiler arasında Körfez Arap Ülkeleri İş Birliği Konseyi’nin girişimi ve ulusal diyalog sonucundaki konsensüse varılmış bir anlaşma yoluyla olabileceğini belirten Psaki, Yemen’in geleceğininYemen halkı tarafından belirlenmesi gerektiğini belirtti.
Psaki, Husilerin eylemlerinin devamlı olarakYemen’deki dönüşümün altını kazıdığını söyledi.
“Suudilerin meşru kaygıları var”
Suudi Arabistan’ın Yemen sınırına askeri yığınak yaptığına ve Arap zirvesinde Yemen’e Arap güçlerinin gitmesine yönelik bir öneri sunacağına dair haberlerin sorulması üzerine Psaki, şunları kaydetti:
Şu anda konuyla ilgili detaylara sahip değiliz. Bu haberlerin yeni olduğunu sanmıyorum. Suudi Arabistan ve Körfez Arap Ülkeleri İş Birliği Konseyi ülkeleriyle barışçıl siyasi geçişi teşvik etmek için yakından çalışıyoruz ve onların Husilerin agresif eylemlerine yönelik kaygılarına katılıyoruz. Suudilerin, coğrafi yakınlıkları dikkate alındığında Yemen’deki mevcut olayların kendi güvenliklerine olası etkilerine yönelik meşru kaygıları var ve sınırlarındaki güvenliği sağlamak için uygun önlemleri almakta olduklarını anlıyoruz.
İran: En kısa sürede bitirilmeli
İran, Suudi Arabistan’ın saldırısına tepki gösterdi. İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, dış güçlerin askeri müdahalesinin Yemen’de sadece daha fazla kan dökülmesine ve insanların katledilmelerine yol açacağını söyledi.
İsviçre’nin Lozan kentinde gazetecilere bir açıklama yapan Zarif, Sana’da bombardıman sonucu ölenler olduğunu belirtti ve ekledi:
“Askeri harekatın mümkün olan en kısa sürede bitirilmesi ve soruna diyalog yoluyla çözüm bulunması gerekir. Biz askeri harekatın gerilimi artıracağına ve harekata dahil olan ülkeler dahil hiç kimseye fayda getirmeyeceğine inanıyoruz.”
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marzieh Afkham da Yemen’deki operasyonu “işgal” olarak nitelendirdi.
Sendika.Org, BBC Türkçe, El Cezire Türk