Sağlık emekçileri çağdaş köleliğe karşı insanca yaşama ve çalışma koşulları, halkın sağlık hakkı için 13 Mart’ta g(ö)reve çıkıyor
Sağlık emekçileri çağdaş köleliğe karşı insanca yaşama ve çalışma koşulları, halkın sağlık hakkı için 13 Mart’ta g(ö)reve çıkıyor
AKP iktidarının, sağlık alanında reform adı altında uyguladığı Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın özünde sağlığın metalaşması, insan bedeni ve ruhunun pazar ürünü haline getirilmesi ve sağlık çalışanlarının emeğinin sömürülmesi esasına dayandığını sonuçları itibariyle toplumda ve çalışanlarda yarattığı tahribatın giderek daha da büyüdüğünü belirten sağlık emekçileri 13 Mart’ta hakları için iş bırakıyor.
Sağlık emekçilerinin artan sorunlarının doğrudan doğruya halkın sağlığını ve sağlık hizmet sunumunu olumsuz etkilediğini söyleyen sağlık emekçileri iş bırakma eylemini aynı zamanda halkın sağlık hakkını savunmak için yaptıklarını belirtiyor ve herkesi sağlık çalışanlarına destek olmaya ve birlikte mücadele etmeye çağırıyorlar.
13 Mart’ta acil ve yoğun bakım gibi birimler dışında sağlık hizmeti vermeyecek olan sağlık emekçileri talepleri şöyle;
1- Tüm sağlık çalışanları insanüstü bir çabayla, performans/ciro baskısı altında, şiddet baskısı altında, sağlıksız koşullarda, taşeron sistemiyle çalıştırılmaktadır. Çalışma koşullarımızın acilen düzeltilmesini talep ediyor; Sağlık Bakanı ve tüm yetkilileri yeni angaryalar yükleme, nöbetler ekleme gayretleri yerine, taşeron sistemine “çağdaş köleliğe” son vermeye çağırıyoruz.
2- Çalışırken de emeklilikte de insanca yaşayabilecek güvenceli bir gelir istiyor; emekliliğe yansıyan temel ücretlerimizin artırılmasını talep ediyoruz.
3- Yıllarca haftada 40 saatlik yasal sürenin çok üzerinde ve ağır koşullarda çalıştığımız halde bugüne dek bir türlü verilemeyen “fiili hizmet zammını” talep ediyoruz.
4- Sağlık alanındaki mesleki eğitimin niteliğinin giderek bozulduğunu, bunun halkımızın geleceğini tehdit ettiğini görüyoruz. Sağlık eğitiminde meslek örgütleriyle ve ilgili kuruluşlarla işbirliği yapılmasını, sayıyı değil niteliği önceleyen bir politikayı talep ediyoruz.
5- Katkı, katılım paylarıyla, istisnai hizmet tanımıyla, fark ücretleriyle, 5 dakikalık randevu süreleriyle halkımızın nitelikli sağlık hizmetine erişimi kısıtlanmaktadır. Nitelikli sağlık hizmetine bütün yurttaşlarımızın ücretsiz ulaşabilmesini talep ediyoruz.
Greve katılacak kurumlar şöyle; TTB, Dişhekimleri Odası, SES, Dev Sağlık İş, Türk Hemşireler Derneği, Ebeler Derneği, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği, Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği, Türk Medikal Radyoteknoloji Derneği, Türk Psikologlar Derneği, Genel Sağlık-İş, İSTAHED, Birlik Dayanışma Sendikası, TAHUD
Sendika.Org