Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ÇED’in uygulamaya başladığı 1993 yılından beri 47 bin 314 projede “ÇED gerekli değildir” kararı verdi
Gerekli inceleme yapmadan projeleri onayladığı için tepki çeken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ÇED’in uygulamaya başladığı 1993 yılından beri 47 bin 314 projede “ÇED gerekli değildir” kararı verdi. Bakanlık bugüne kadar sadece 33 projeyi formata uygun olmadığı için “olumsuz” buldu
ÇED, toplantıları doğanın talanına karşı mücadele edenlerin tepkileriyle karşılanırken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın aldığı “ÇED gerekli değildir” kararlarının sayısı tepkinin haklılığını ortaya koydu. ÇED’in uygulanmaya başladığı 1993 ylından bugüne kadar bakanlık 47 bin 314 proje için “ÇED gerekli değildir” kararı verdi. Buna karşılık yalnızca 33 proje formata uygn olmadığı için olumsuz bulundu.
Hürriyet’in haberine göre “ÇED olumlu” kararı verilen projelerin yarısını madencilik ve enerji gibi çevreyi kirleten kritik sektörler oluşturuyor. Bakanlık, ÇED Yönetmeliği’nin yayınlandığı 1993 yılından 2014 sonuna kadar projelerin ÇED kararlarıyla ilgili sayıyı açıkladı. Komisyonun projelerin çevresel açıdan doğaya etkisini incelediği ÇED kararları dikkat çekici rakamlar içerdi. 21 yılda 47 bin 314 projede “ÇED gerekli değildir” kararı veren bakanlık, 3 bin 736 projeye “ÇED olumlu” yanıtı verdi. 638 proje için “ÇED gereklidir” görüşünü ileten bakanlık sadece 33 projenin gereken kriterleri taşımadığına hükmederek “ÇED olumsuz” kararı verdi.
Bakanlık, “ÇED olumlu” ve “ÇED gerekli değildir” kararlarının sektörel dağılımını da verdi. Buna göre “ÇED olumlu” görüşü verilen uygulamalardan yüzde 26’sını petrol ve maden projeleri, yüzde 24’ünü enerji projeleri, yüzde 13’ünü atık ve kimya sektörü projeleri ve yüzde 12’sini de sanayi projelerinin oluşturması dikkat çekti. Buna göre “ÇED gerekli değildir” denilen kararların yüzde 50’sini petrol ve maden projeleri, yüzde 14’ünü tarım ve gıda projeleri, yüzde 12’sini sanayi projeleri, ve yüzde 9’unu da atık-kimya sektörü projeleri oluşturdu.
Sendika.Org