Pendik’te hayvan barınağı yapılmak istenen arazinin ortasından dere geçtiği ortaya çıktı. Mimarlar Odası’ndan Mücella Yapıcı: ‘’Taşkın riski barınak için ciddi bir tehdit’’
Pendik’te hayvan barınağı yapılmak istenen arazinin ortasından dere geçtiği ortaya çıktı. Mimarlar Odası’ndan Mücella Yapıcı: ‘’Taşkın riski barınak için ciddi bir tehdit’’
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Pendik Belediyesi, yoğun eleştiri alan Kısırkaya Hayvan Barınağı’ndan sonra şimdi de Anadolu yakasında, Tuzla-Pendik ilçe sınırları arasındaki Formula 1 pistinin yanıbaşında devasa bir hayvan barınağı açma hazırlığında.
Ancak barınak yapılmak istenen 700 bin metrekarelik arazinin içinden Ömerli Baraj Gölü’nü besleyen en önemli dere olan Değirmendere geçiyor. Arazi, hem derenin koruma bandında, hem de Ömerli İçme Suyu Havzası’nın koruma kuşağında kalıyor.
‘Taşma ihtimali barınak için ciddi tehdit’
Kuzey Ormanları Savunması’na konuşan Mimarlar Odası Çevre Etki Değerlendirme Danışma Kurulu Sekreteri Mücella Yapıcı, ‘’Yıllar önce yapılmaması için mücadele ettiğimiz ve dava açtığımız Formula 1 pisti ne yazık ki Değirmendere’nin yatağının tam üzerine yapıldı. Pist, derenin normal akış düzenini bozduğu ve toprağın geçirgenliğini önlediği için derenin taşma ihtimali yapılması düşünülen barınak için ciddi bir tehdit oluşturuyor’’ dedi.
‘Orman ekolojisi ve yaban hayatına zarar verecek’
Arazi ayrıca İstanbul’un içme suyu gereksiniminin en az üçte birini karşılayan Ömerli İçme Suyu Havzası’nın koruma kuşağında bulunuyor. Yapıcı, ‘’Yağmur suyu toplama işlevi de olan bu alan; ekolojik bütünlüğü ve orman vasfının geliştirilerek sürdürülmesi gereken İstanbul’un nadir kalmış rezerv alanlarından birisidir. Böylesi bir coğrafyaya toplama ve tecrit kampı niteliğinde, ayrıca binlerce hayvanın atığını ortaya çıkartacak bir barınak yapmak Formula Pisti nedeniyle ciddi darbe almış bölgeye yeni bir yara açacaktır. Barınak ayrıca orman ekolojisine ve buradaki yaban hayatında da zarar verecektir. Hem buraya götürülecek köpekler, hem de yaban hayvanları için sakıncalıdır’’ diye konuştu.
Orman Kanunu paramparça oldu
Orman Kanunu’nda 2010’da yapılan değişiklikle herhangi bir devlet ormanı içine, Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan izinle ‘’sokak hayvanları bakımevi’’ yapılabiliyor.
Kanunun yıllar içinde değişikliklerle paramparça edildiğini belirten Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Nuray Çolak, özellikle de böylesine büyük bir barınağın orman alanına yapılmasına izin verilmemesi gerektiğini belirtti. Çolak, ‘’Hayvan hakkı savunucularına kulak vermek gerekiyor: Sokak hayvanlarının İstanbul yaşamının bir parçası olarak kalmasını, bakımlarının şehir dışında değil mahallelerin içinde ve yerel belediyelerce yürütülmesini talep ediyorlar’’ dedi.
Sokak hayvanları sorunu son bulacakmış!
Pendik Belediyesi, internet sitesinde barınağı şöyle duyurdu: ‘’Pendik’te sokak hayvanları sorunu, Büyükşehir Belediyesi’nce yapılacak olan 700 bin metrekare büyüklüğünde bir tesis ile son bulacak. Büyüşehir Belediyesi ile ortaklaşa yürüttüğümüz çalışmada, sahipsiz ve başıboş sokak hayvanları için Ballıca Köyü’nde 700 bin metrekare alana kurulan büyük tesiste çalışmalar sürüyor.’’
‘Barınaktaki hayvanlara bakamıyorlar’
2013’ten beri bölgedeki köpekleri besleyen ve bakımlarıyla ilgilenen Kurtköy Patileri grubu gönüllülerinden Murat Cem Yetkin, Pendik civarındaki ormanlara başta Pendik Belediyesi olmak üzere çeşitli belediyelerin binlerce köpek bıraktığını anlatarak barınağın bu tecrit politikalarının devamı anlamına geleceğini söyledi.
Yetkin, mevcutta Orhanlı, Tepeören ve Aydınlı’da üç barınak olduğunu, şeffaflıktan uzak şekilde yönetilen barınaklarda tutulan hayvanların aç, bakımsız olduklarını, sahiplendirilemeyerek öldürüldüklerini anlatarak ‘‘Daha mevcut barınakları işletemeyen belediyenin devasa bir barınak açma planlarına kesinlikle karşıyız’’ diye konuştu.
Yetkin ayrıca Formula 1 pistinde yarış olduğu günlerde hayvanların sesten rahatsız olarak kaçtıklarını, pistin civarında yarışan arabaların köpekleri ezdiğini de anlatarak yer seçiminin yanlış olduğunu belirtti.
Cumartesi İBB önünde protesto edilecek
31 Ocak’ta Kısırkaya hayvan tecrit merkezi önünde toplanan ve açılmak üzere olan tesisi protesto eden yaşam savunucuları, bu sefer de 28 Şubat 2015’te (yarın) İBB Saraçhane binası önünde eylemde. Bağımsız Hayvan Özgürlüğü Aktivistleri, Dört Ayaklı Şehir, İstanbul Kent Savunması, Kısırkayalılar Derneği, Kuzey Ormanları Savunması, Sarıyer Kent Dayanışması ve Yeryüzüne Özgürlük Derneği’nin çağrıcılığında gerçkeleşecek eylem için 13:00’da Vezneciler Metro İstasyonu önünde buluşulacak. Yaşam savunucuları İBB önüne yürüyecek.
Kaynak: Elif İnce/KosMedya