Hollanda’da yapılan bir araştırmaya göre, yüz binlerce yıl önce yaşamış Homo Erectus insan türünün midye besleyip, midye kabuklarını kazıyarak figür çizebildiği ortaya çıktı
Hollanda Leiden Üniversite uzmanlarının yaptığı bir araştırmaya göre yüz binlerce yıl önce yaşamış ve şuan yaşayan insanların atalarından biri olan Homo Erectus insan türünün gravür ve oyma gibi yetenekleri olduğu, midye kabuklarına çeşitli figürler kazıdığı ve midyeler dahil bazı deniz canlılarını beslediği ortaya çıktı
Hollanda’da yapılan bir araştırmaya göre, günümüzden yüz binlerce yıl önce yaşamış ve şuan yaşayan insan türünün atalarından biri olan Homo Erectus insan türünün gravür ve oyma gibi yetenekleri olduğu belirlendi. Araştırmaya göre, insanlar en az 430 bin yıl önce çeşitli figürleri midye kabuklarına kazırken, bu deniz canlılarını besliyordu.
Hollanda Leiden Üniversitesi uzmanı Josephine Joordens ve ekibi tarafından Endonezya’nın Java adasında 1890 yılında bulunan midye kabukları, köpekbalığı dişleri ve diğer ilkel zaman malzemeleri incelendi. Nature dergisinde araştırmaya ilişkin yayınlanan makalede, midye kabuklarının en az yüzde 80’inin üzerinde delikler ve bazı kazıma izleri olduğu tespit edildi.
Midye kabuklarının üzerindeki ince oyukların günümüzden en az 430 bin ile 540 bin yıl öncesine ait olduğu tahmin edilirken, bilinen en eski mağara gravürlerinden en az 300 bin yıl daha eski olduğu tespit edildi. Midyelerin günümüzden 1 milyon ile 300 bin yıl öncesinde yaşayan Homo Erectus insan türüne ait olduğu kaydedilen makalede, o dönem insanlarının midye türleri ile beslendiklerine dikkat çekildi.
Midye kabukları üzerinde köpek balığı dişleriyle yapılan gravürlerin M ve ters N şekillerinde olduğu ve o dönemin insanlarının midyelerin açılmasına özen gösterdiği görüldü. Buna göre, midye kabuklarının yüzde 80’inin üzerindeki küçük deliklerin midyelerin kabuklarını içindeki etli kısıma bağlayan küçük kasın bulunduğu noktada olması dikkatleri üzerine çekti.
Araştırmada ilginç bulunan bir diğer nokta ise, midyelerin denizde doğal olarak yetişen midyeler olmadığı, tam tersine sonradan yetiştirilmiş olmaları.
Yüz binlerce yıl öncesine ait olduğu tespit edilen midye kabukları, Hollandalı antropolog Eugene Dubois tarafınadn Endonezya’ya bağlı Java adasındaki Trinil’de 1890 yılında toplanmıştı. Bu kabuklar ve eski insanların kesici alet olarak kullandığı köpek balığı dişleri Hollanda Ulusal Doğa Tarihi Müzesi Naturalis’te tutuluyordu. Eugene Dubois, o dönemde yaşayan Homo erectus insan türüne ait kemikler de bulmuştu.
Araştırmada, sadece modern dönem insanı Homo Sapiens’in gravür ve ya oyma yapma kapasitesi olduğunun tahmin edildiği, ancak bu teorinin boşa çıkarıldığına vurgu yapıldı. Ancak araştırmada, midyeler üzerindeki M ve ters N gravürlerinin manasına ilişkin sonuç alınamadı.
Kaynak: ANF