Daha önce Ali İsmail Korkmaz, Mehmet Ayvalıtaş ve Dilan Dursun’da olduğu gibi Berkin Elvan soruşturmasında da polisin ısrarla “yok” dediği kamera kayıtları bulundu
Daha önce Ali İsmail Korkmaz, Mehmet Ayvalıtaş ve Dilan Dursun’da olduğu gibi Berkin Elvan soruşturmasında da polisin ısrarla “yok” dediği kamera kayıtları bulundu
Haziran İsyanı’nda 16 Haziran sabahı Okmeydanı’nda ekmek almaya çıktığı sırada polisin gaz fişeğiyle vurulan ve 269 gün sonra hayatını kaybeden 15 yaşındaki Berkin Elvan ile ilgili soruşturma kapsamında sorulan ve aylar önce “Arşivimizde bulunmamaktadır” denilen kamera görüntüleri gün yüzüne çıktı.
Üç talepten de sonuç çıkmadı
Radikal’den İsmail Saymaz’ın haberine göre, Elvan ailesinin avukatlarından Halkın Hukuk Bürosu’ndan Evrim Deniz Karatana 25 Haziran’da savcılıktan Elvan’ın vurulduğu Eren Sokak’ın Mobese kamera kayıtlarının getirilmesini istedi. Karatana’ya ilk yanıt Şişli Emniyet Müdürlüğü’nden 29 Temmuz’da geldi. İlçe Emniyet Müdürlüğü, “Sokakta Mobese kamerasının olmadığı” yanıtı verdi.
Emniyet, 21 Eylül’de de “Görevlilerce kontrol edildiğinde başka bir kamera kaydının olmadığı”nı ileri sürdü. Karatana’nın son olarak 1 Kasım’da yaptığı başvuruya da 20 Aralık’ta “Görüntülerin şube kayıtlarında olmadığı” yanıtı verildi.
Tanık ifadesi ile yeni görüntüler
Görüntülerin alınmasına ilişkin umut kesilmişken 20 Mart 2014’te bir tanık TOMA’nın yanından gaz bombası atıldığını söyledi. Bunun üzerine Karatana TOMA’ların kamera kayıtlarını talep etti. Emniyet, 7 Nisan’da gönderdiği yanıtta 63537 numaralı TOMA ve 63502 numaralı panzerin bölgede görev yaptığını, sadece TOMA’nın kamera sisteminin bulunduğunu belirtti.
TOMA’daki kameranın elektrik tesisatına bağlı olduğunu, kontak kapatıldığında güncel tarih ve saat kaydı tutulamadığı için görüntülerde 27 Mayıs tarihinin yazılı olduğunu fakat görüntülerin aslında Elvan’ın vurulduğu 16 Haziran’a ait olduğu belirtildi.
Elvan’ın vurulmasından yaklaşık 6 saat sonraya ait görüntüleri içeren kayıttaki yazıya göre şu görüntüler var:
Saat 12.50.18’de Okmeydanı ve ara sokaklarında görev yapan TOMA’nın yollarda ateşe verilen barikatları söndürmek için farklı zamanlarda su sıktığı, zaman zaman ara sokaklardan çıkan göstericilere sulu müdahalede bulunduğu, saat 19.22.46 sıralarında panzerle P. Market önünde bekleme görevini ifa ettiği ancak herhangi bir müdahalede bulunmadığı…
‘Polisleri teşhise çalışıyoruz’
Tarih-saat bilgilerinin yanlış olduğunu belirterek görüntülerin gerçekte saat kaçta çekilmiş olabileceğini belirlemeye çalıştıklarını dile getiren Karatana, görüntülerden amirlerin ve gazcı polislerin teşhisine elverişli fotoğraflar çıkarmaya çalıştıklarını anlattı. Karatana, “Elimizde olay saatinde çekilmiş bir fotoğraf vardı. Şimdi o fotoğraftaki polislerle bu görüntülerdekilerin karşılaştırılmasını talep edeceğiz. Görüntüler olay anına ilişkin olmasa dahi failin bulunması açısından ciddi önem taşıyor” dedi.
Daha önce defalarca Emniyet’e yazılar yazıldığını ve görüntülerin gönderilmesini istendiğini de anımsatan fakat her defasında olumsuz yanıt verildiğini aktaran Karatana, hem ısrarlarının hem de halkın Berkin’i sahiplenmesinin soruşturmanın ilerlemesini sağladığını sözlerine ekledi.
Polis şüpheli olunca görüntüler kayıp
Emniyet, polisin şüpheli olduğu soruşturmalarda görüntüleri bulmakta zorluk çekti. Eskişehir’de 2 Haziran 2013’te Ali İsmail Korkmaz, polis ve fırıncılar tarafından dövülerek öldürülmüş, Korkmaz’ın faillerinden fırıncı İsmail Koyuncu kamera kayıtlarını silmiş, sokaktaki bir otele ait kamera kayıtlarının da polislerce kapatıldığı anlaşılmıştı.
3 Haziran 2013’te E-5 otoyolunu trafiğe kapatmak isteyenler arasındaki Mehmet Ayvalıtaş araç çarpması sonucu hayatını kaybetmiş, kazadan bir gün sonra polisler Mobese görüntüsü olmadığını ileri sürmüş fakat daha sonra kaza noktasına bakan kamera olduğu anlaşılmıştı.
Ankara’da Ethem Sarısülük’ün cenazesine katılan ve polisin gaz bombalı saldırısında yaralanan Dilan Dursun’un dosyasında da vurulma anına ait görüntüler gönderilmemiş, görüntüler Dursun’un da sanıkları arasında olduğu dava dosyasında ortaya çıkmıştı.
9 Eylül 2013’te ODTÜ eylemlerine destek için Hatay’da sokağa çıkan Ahmet Atakan çatıdan düşerek ölmüştü. Atakan’ın ölümünden saatler sonra polis, gencin düştüğünü kanıtlayabilmek için hem cep telefonuyla çekilmiş hem de bir panzere ait kamera kayıtlarını basınla paylaşmıştı.
Sendika.Org, Radikal