Defne’de solun ortak adayı olan Malik Kılıç akılcı, planlı ve halkın yönettiği bir kent için belediye başkanlığına aday oldu. İki dönemdir Yeşilpınar belediye başkanı olan ve Antakya’nın en ucuz içme suyunu sağlayan Kılıç, “Defne’de Halk Meclisleri kurup birlikte yöneteceğiz” diye konuştu
Defne’de solun ortak adayı olan Malik Kılıç akılcı, planlı ve halkın yönettiği bir kent için belediye başkanlığına aday oldu. İki dönemdir Yeşilpınar belediye başkanı olan ve Antakya’nın en ucuz içme suyunu sağlayan Kılıç, “Defne’de Halk Meclisleri kurup birlikte yöneteceğiz” diye konuştu
30 Mart yerel seçimlerine kısa bir süre kaldı. Belediye başkan adaylarının seçim heyecanı giderek artıyor. Antakya’nın Defne ilçesinde halkla birlikte yönetmek için Malik Kılıç solun ortak adayı oldu.
Yeşilpınar Belediye Başkanı olan Malik Kılıç, 1950 yılında Yeşilpınar’da doğdu. Adana Çukurova Üniversitesi İktisadi ve Ticari Bilimler Akademisi’nde eğitim gördü. 27 yıl boyunca serbest muhasebeci ve mali müşavirlik yapan Kılıç sürekli olarak devrimci mücadele içerinde yer aldı. 10 yıldır Yeşilpınar Belde Belediye Başkanlığı görevini yürüten Kılıç bu dönem 10 belde, 5 mahalle ve 23 köyün birleştirilmesiyle oluşan 150 bin nüfuslu Defne ilçesinin yönetimine talip oldu. Malik Kılıç ile yerel seçim anlayışını, neden yönetime talip olduklarını ve solun ortak aday olma sebebini konuştuk.
»Defne’de neden yönetime talip oldunuz?
Bu kentin yeni, rantçı değil halkçı bir düşünce ile yönetilmesine gereksinim olduğu tespitini yaptık. Ben bu anlayış ile aday oldum. Aday olurken birçok kurum bir araya geldi. Defne Halk Meclisi, Defne Dayanışma Platformu, Halkevleri ve ÖDP ile meslek odaları ve sendikaların temsilcilerinden oluşan bir yerel platform oluşturuldu.Bu platformun ortak adayı olarak ÖDP çatısı altında yönetime talip olduk.
»Solun ortak adayısınız. Ancak TKP ve HDP de kendi adaylarını çıkardı. Neden ortaklaşamadınız?
Platform kurulduktan sonra bir ay boyunca kendi iç tartışmalarımızı yaptık. Amacımız en geniş ortak paydada buluşmaktı. Ancak TKP ve HDP merkezi anlamda siyaset yaptıkları için tartışmaların başında kendi adaylarını ilan ettiler. Ortaklaşma noktasında TKP ve Sevra Baklacı ile ortaklaşmak için özellikle çaba sarfettik. Sevra Baklacı benim kızım gibi. Eş başkan olmasını ve belediye meclis listesini birlikte oluşturmayı istedik. Böyle olumlu ve birlik yanlısı görüşmelerimiz parti genel merkezleri bazında da yapıldı. Yaptığımız görüşmelerde TKP MK, TKP ismi ve Sevra Baklacı’yı iki kırmızı çizgi olarak ilan etti. Dayatmacı bir mantık ve anlayışı kabul edemezdik. Anlayacağınız ortaklaşmama nedeni bizden kaynaklı değil. TKP kendi parti politikasını ve tanıtımlarını ortaklaşmadan daha fazla önemsedi.
‘SUYUN TONU 33 KURUŞ’
»On yıllık belediye başkanısınız. Bu sürede Yeşilpınar beldeniz için neler yaptınız?
Bu süreçte beldemizin yol, su ve kanalizasyon çalışmalarını halkımızla birlikte tamamladık. Beldemizde su bile yoktu. İlk dönemde yaptığımız çalışmalarla günde üç-dört saat su verebilirken bugün 24 saat kesintisiz su verebiliyoruz. Hatay’ın en ucuz suyunu halkımıza ekonomik bir yük oluşturmayacak şekilde tonu 33 kuruştan veriyoruz. Borçlarla devir aldığım belediye bütçesini düzlüğe çıkardık.Halkımızın kültürel ve sanatsal faaliyetlere katılımını sağlayacak festivaller düzenledik.Suriye’de yaşanan katliama dikkat çekmek ve barışa çığlık olmak için yüzlerce gazeteci, yazar, sanatçı, aydın ile birlikte “Kardeş Kanına Hayır-Barışa Çığlık’’forumu düzenledik. Kadın istihdamına katkı sunmak için Kadın Üretim Kooparatifi’ni kurduk. Şu anda yirmi kadınımızın istihdamını sağlıyoruz. Özetle beldeyi köyden kente çevirdik.
‘İSTİHDAM SAĞLAYACAĞIZ’
»Defne için hedefleriniz nedir? 30 Mart akşamı kazanırsanız nasıl bir belediyecilik anlayışıyla hareket edeceksiniz?
Bizim en önemli önceliğimiz Defne’de kuracağımız Halk Meclisleridir. Biz halkın onaylamadığı hiçbir kararın alınmayacağı,Defne’de halk inisiyatifinin kurulduğu belediyecilik anlayışını benimsiyoruz. Altyapı çalışmalarımızda ise meslek odaları,sendikalar ve demokratik kitle örgütlerinin teknik desteği ve onayı ile Asi nehrinin iki yakasına yürüyüş parkurları yapılacak ve bu iki yaka planlı bir şekilde birleştirilecektir. Ayrıca Defne’nin doğal yapısını bozmadan turizm bölgeleri oluşturulacaktır. Her mahalleye üstü kapalı semt pazarları yapılacak çocuklar için kreş ve kültür merkezlerinin olacağı binalar yapılacaktır. Öğrencilerin ücretsiz kullanacağı etüt merkezleri açılacak ve ihtiyacı olan bütün öğrencilere burs verilmesi sağlanacaktır. Kadın meclisleriyle kadınlar yönetimde söz sahibi olacaktır. Engelli insanlarımızın kent yaşamına katılımını engelleyen bütün sorunlar çözülecektir. Yeşilpınar’da gerçekleştirdiğimiz su devrimini Defne’ye yayacağız. İşsizliği önlemek için üretim kooperatifleri kurulacak,taşeronluk sistemi kaldırılacak ve organik tarım teşvik edilecektir. İlk etapta üç bin ile beş bin arasında kişiye istihdam sağlamayı hedefliyoruz. Şeffaf ve halkçı bir belediyecilik anlayışıyla hareket edeceğimizi söyleyebilirim.
‘HALK BENİ GÖREVDEN ALABİLECEK’
»Halk meclisleri hedefiniz var. Halk meclisleri ne demek? Nasıl çalışacak?
Defne’nin sağlıklı yönetilmesinin yegâne yolu mahalle mahalle halk meclisleri kurmak ve bu meclislerin belediye yönetiminde karar verme hakkını garanti altına almaktır. Mahallelerde seçilecek temsilcilerin oluşturacağı Defne Halk Meclisi belediyenin yürüteceği hizmet ve yatırımlarda söz sahibi olacak ve gerektiğinde ortak çalışma ve üretim mekanizmalarını seferber edecek, işe alımlarda kontenjana sahip olacaktır. Halk meclisleri kendi karar mekanizmalarını oluşturan,mahallelerin kronikleşmiş sorunlarına çözüm üreten meclislerdir. Halk meclisleri belediyenin yönetilmesinde sadece söz söyleme değil aynı zamanda karar verme hakkına sahip olacak, halk ben dahil tüm yöneticileri her an geri çağırabilme hakkına sahip olacaktır. Yani kuracağımız halk meclisleri ile birtakım ayrıcalıklı kişilerin geleceğimizi belirleme devri sonlandırılırken, yeni kuracağımız Defne’mizi dünyaya model bir kent olarak inşa edeceğiz.
‘BARIŞIN ÇIĞLIĞI KAZANACAK’
»Suriye’de yaşananlara ve bölgenize yansımalarına dikkat çekmek ve barışa katkı vermek amacıyla ‘Barışa Çığlık’ etkinliği düzenlediniz. Amacınız neydi? Bugün gelinen noktada Suriye’de yaşananlara nasıl bakıyorsunuz?
Amacımız El Nusra ve El Kaide gibi cihatçı çetelerin Suriye’de yaptığı katliamlara, Antakya’ya yansımalarına ve Suriye üzerindeki emperyalist emellere dikkat çekmek ve savaşın derhal sona ererek barış ve kardeşlik ortamının sağlanmasına katkı sağlamaktı. O dönem başarılı olduk. Barış çığlığımız hem ülke genelinde hem sınır ötesinde duyuldu. Antakya’nın barış isteğini yüzlerce aydın, gazeteci, yazar, sanatçının katılımıyla duyurmuş olduk. Gelinen noktada Türkiye’nin Suriye politikası çökmüş, Suriye halkı ise direnerek ayakta kalmayı başarmıştır. Bundan sonra ‘Barışın Çığlığı’ kazanacaktır.
‘KADINLAR ÜRETİMDE YER ALACAK’
»Kadınları toplumsal yaşama ve üretime daha fazla katacak çalışmalarınız var mı?
Yeşilpınar belediye başkanlığım sürecinde ‘Kadın Üretim Kooparatifini’ kurduk. Kooparatif için altı yüz metre karelik bir yer tahsis ettik. Yoksul ve işsiz olan yirmi kadına burada kurduğumuz üretimhanede istihdam olanağı sağladık. Tıbbi aromatik bitkiler, sebze, meyve kurutması ve nar ekşisi, biber salçası gibi ürünlerin üretilmesini sağlayarak kadınların üretim sürecinde yer almasını sağladık. Bunu yaparken organik tarımı da önemsedik. 30 Mart akşamı kazanırsak bu çalışmalarımızı Defne’nin bütününe yayacağız. Çok daha fazla kadına üretimde alan sağlayacağız. Bu aynı zamanda kadının toplumsal yaşama katılması ve daha fazla söz sahibi olması demek olacaktır. Yönetimi kazandığımızda Kadın Meclisleri kuracağız. Meclisler ile kadınlar söz ve karar sahibi olacaktır. Kadınların aile içi ve kentsel şiddetle mücadele yeteneklerini geliştirici yardımlaşma merkezleri,ortak kültürel mekânlar kurulacaktır.
***
Defne için hedefler
ÖDP çatısında seçime giren solun ortak adayı Malik Kılıç’ın kent yönetimine dair programında yer alan hedeflerden bazıları şu şekilde:
»Kamu yararı önceliği olacak.
»Katılım ve denetimde demokratikleşmeyi içselleştirilecek.
»Kentsel yaşam kalitesi iyileştirilecek
»Alışveriş merkezlerinin yaygınlaşmasına izin verilmeyecek.
»Defne’nin doğal ve kültürel değerleri korunup geliştirilecek.
»Doğal kaynaklar ve biyolojik çeşitlilik korunup zenginleştirilecek.
»Çevre öncelikli kalkınma ilkesi doğrultusunda toprağın niteliği,arazinin yeteneği ve diğer arazi özellikleri gözetilerek uygun kullanım şekilleri belirlenecek.
»Ülkenin büyük sorunlarından olan deprem tehlikesi göz ardı edilmeyecek. Kaçak yapılaşma önlenecek.
»Engellilerin toplumla iç içe ve diğer insanlar gibi yaşamasında imar, planlama ve uygulama ile ilgili her türlü tedbir alınacak, altyapı çalışmalarında ve kent mobilyaların seçiminde engellilerle ilgili ölçü, norm ve standartlara dikkat edilecek.
»Kentleşme ve planlama alanında “Kent ve çevre suçu” kavramını geliştirilecek.
»Toplumun kolektif aklını ve irade etkinliğini temsil etmeyi amaçlayan planlamayı,toplumsal yaşamın tüm alanlarına sokacak bir süreç başlatılacak.
»Konut, sanayi, turizm, tarım, ulaşım gibi yerleşma ve arazi kullanım kararları Defne Belediye Meclis Üyeleri ve Halk Meclisleri temsilcilerinin ortak çalışmasıyla belirlenecek.
»Ekolojik dönüşüm merkezleri oluşturulacak.
»Yeşil alanlar artacak, spor ve bilim merkezleri kurulacak ve bisiklet yolları yapılacak.
»Güneş enerjisi başta olmak üzere yenilenebilir enerji noktasında adımlar atılacak.
Sendika.Org, yayın hayatına başladığından bu yana işçi sınıfı hareketinin, solun ve genel olarak toplumsal muhalefetin gündemine ilişkin, farklı politik perspektiflerden düşünsel katkılara açık bir tartışma platformu olagelmiştir. Sitemizde yayımlanan yazılar yayın kurulunun politik perspektifiyle uyumluluk göstermeyebilir. Amacımız, mücadelenin gereksinim duyduğu bilimsel ve politik bilginin üretimini zenginleştirecek tüm katkılara, yayın ilkelerimiz çerçevesinde, olabildiğince yer verebilmektir.