Başbakan’ın ‘Twitter mivitır hepsinin kökünü kazıyacağız’ açıklamasının ardından bu gece (20 Mart) Twitter’a erişim engellendi
Başbakan’ın ‘Twitter mivitır hepsinin kökünü kazıyacağız’ açıklamasının ardından bu gece (20 Mart) Twitter’a erişim engellendi
Başbakan Erdoğan, ‘başının belası’ sosyal medyaya erişimi yine sınırlandırdı. Hakkında mahkeme kararı bulunan hesaplar nedeniyle 4 ayrı mahkeme kararı bahane edilerek Twitter’a erişim engellendi. Birçok kullanıcı Twitter’a girmekte sorun yaşarken çareyi DNS ayarlarını değiştirmekte buluyor. Twitter yasağını ilk uygulayan internet sağlayıcı Kablonet olurken, bölgesel olduğu idda edilen engellemenin zamanla geneli de kapsayacağı söyleniyor. Sosyal medyada kullanıcılar yasağa sert tepki gösterirken, Twitter’da Haramzade333, Başçalan ve fuatavni gibi hesaplarının yayınladığı yolsuzluk iddiaları nedeniyle Twitter’a yasak geldiği iddia ediliyor.
Başbakan’ın Bursa’da yaptığı konuşmasında ‘Twitter mivitır hepsinin kökünü kazıyacağız’ demişti. Twitter’a erişemeyen kullanıcılar sosyal medyadan DNS ayarlarını değiştirme çağrısı yapılmaya başlandı. Bir yandan da #twitteradokunma diyenler eylem çağrılarıları yapmaya başladı.
Twitter’a erişimin engellenmesi hakkında Başbakanlık yaptığı açıklamada ‘bazı linklerin kaldırılması’ konusunda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının mahkemelerden çıkardığı kararlar olduğunu vurgulayarak, Twitter yetkililerinin bu kararlara duyarsız kalmasının erişimin engellenmesine sebep olabileceğini açıklamamıştı. Açıklamanın tam hali:
Halihazırdaki durumda, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının bazı linklerin kaldırılmasına ilişkin mahkemelerden çıkarmış oldukları kararların uygulanması konusunda Twitter yetkililerinin duyarsız kaldıkları bir süreç söz konusudur. Nitekim bu süreç zarfında mahkeme kararları doğrultusunda Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı gerekli girişimlerde bulunmuş ancak Twitter yetkilileri bu taleplere duyarsız kalmıştır.
Mahkeme kararlarını umursamama, hukukun gereğini yerine getirmeme biçimindeki bu tutumda bir değişiklik gözlenmemesi halinde, vatandaşlarımızın mağduriyetini gidermek için teknik olarak, Twitter’e erişimin engellenmesinden başka çare kalmayabileceği belirtilmektedir.
Başbakanımız da Bursa’daki konuşmasında bu olguya dikkati çekmiş bulunmaktadır.”
Twitter’ın engellenmesine ilişkin Avrupa’dan ilk tepki Avrupa Komisyonu’nun dijital stratejilerinden sorumlu üyesi Neelie Kroes’ten geldi. Kroes attığı mesajda ” Türkiye ‘deki Twitter yasağı yersiz, anlamsız ve ödlekçedir. Türk halkı ve uluslararası topluluk bunu sansür olarak görecektir” dedi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Türkiye’deki Twitter yasağına ilişkin bir açıklama göndererek, sosyal medya sitelerini kapatılması nerileri hakkında endişeli oldukalrını belirtti. Bağımsız medyanın demokratik, açık tolumların temel unsuru olduğuna değinen ABD sözcüsü, bunun aynı zamanda şeffaflığın ve hesaba çekilirliğin garantisi olduğunu belirtti.
Dışişleri Bakanlığı sözcüsünün gönderdiği açıklama:
Daha önce de söylediğimiz gibi, Sosyal Medya sitelerinin kapatılması önerileri hakkında oldukça endişeliyiz. Demokrasiler, kamudan gelen farklı sesler (görüşlerle) güçlenir.Bağımsız ve kısıtlı olmayan medya demokratik, açık toplumların temel unsurudur ve aynı zamanda resmi olarak şeffaflığın ve hesaba çekilirliği garantiye alır
Sendika.Org