Twitter’ın kapatılması bilgi edinme ve iletişim hakkının engellenmesi dışında çok fazla hukuksuzluğu içeriyor. Dayanak gösterilen karar bir anda 20 Mart tarihinden 7 Mart’a çevrildi. Peki neden? Twitter’a DNS ayarlarını değiştirmeden girmek isteyenler dün geceden bugün (21 Mart) saat 14.00’a kadar, 20 Mart tarihli ve sayısı belirtilmeyen bir karara dayanarak, erişimin engellendiği duyurusu ile karşılaşıyordu. Başsavcılığa […]
Twitter’ın kapatılması bilgi edinme ve iletişim hakkının engellenmesi dışında çok fazla hukuksuzluğu içeriyor. Dayanak gösterilen karar bir anda 20 Mart tarihinden 7 Mart’a çevrildi. Peki neden?
Twitter’a DNS ayarlarını değiştirmeden girmek isteyenler dün geceden bugün (21 Mart) saat 14.00’a kadar, 20 Mart tarihli ve sayısı belirtilmeyen bir karara dayanarak, erişimin engellendiği duyurusu ile karşılaşıyordu. Başsavcılığa başvuru yapan avukatlar, böyle bir kararın verilmediği yanıtı aldılar.
Bunun üzerine alelacele hazırlanmış erişimin engellenmesi açıklaması 14. 00 sıralarında değiştirildi. Dayanak olarak 7 Mart tarihli ve 2011/762 sayılı karar gösterildi.
7 Mart tarihinin seçilmesinin nedeni ise bir hukuksuzluğu gidermek. Tarih olarak 7 Mart’ın seçilmesinin nedeni yürürlükten kaldırılan ve özel yetkili mahkemeleri düzenleyen TMK 10’un yürürlükte olduğu bir tarih olması. Ancak bu da hukuksuzluğun giderilmesine yetmiyor. Çünkü, Başsavcılığın o tarihte dahi böyle bir karar alma yetkisi yoktu. Erişimin engellenmesi kararı savcılık tarafından değil mahkeme tarafından alınabiliyordu.
Yine, dayanak gösterilen 2011/762 sayılı karar da 17 Aralık operasyonuna ilişkin dosyayı ifade ediyor.
Bununla birlikte, karar 7 Mart tarihinde alınsaydı dahi, bir gün içinde 8 Mart’ta duyurulması gerekiyordu. Bu da yapılmadı.
Bahsi geçen kararlarda yalnızca belli hesapların kapatılması kararı alındığı halde, tüm sitenin kapatılması ise bir başka hukuksuzluk.
Kartal Hukukçular Derneği Başkanı Avukat Mehmet Ümit Erdem’in konuyla ilgili açıklaması şu şekilde:
Twitter Erişim Engellemesi Hakkında Son Gelişmeler;
20 Mart gecesi erişime engellenen twitter.com sitesi ile ilgili gün içerisinde TBB, İstanbul Barosu ve çeşitli hukuk örgütleri tarafından başvurularda bulunulmuş olup, 21.03.2014 saat 18.00 itibariyle son durum aşağıdaki şekildedir:
İstanbul Anadolu 14. Asliye Ceza Mahkemesi’nin 2014/18 Değişik İş sayılı 03.02.2014 tarihli kararı İsmet Özel adına açılan sahte hesapla ilgilidir. Mahkeme tarafından hangi hesabın kapatıldığı ve hesap linki yazılmadığından karar kısmen hatalı olsa da, bu karar tüm sitenin kapatılmasına dayanak teşkil etmemektedir.
İstanbul Anadolu 5. Sulh Ceza Mahkemesi’nin 2014/181 Değişik İş sayılı kararı ise Binali Yıldırım ve oğlu Erkam Yıldırım ile ilgilidir. @OyYokHirsiza isimli hesap ve hirsizaoyyok.worldpress.com sitesinde gemicikler ile ilgili çıkan haberlere karşı 18.03.2014 tarihinde yapılan başvuruda mahkeme tarafından doğrudan link verilerek hüküm kurulmuş.
Ulaşamadığımız ancak basından öğrendiğimize göre Samsun kararı, bir kişi adına açılan sahte hesaptan müstehcen fotoğraf yayınlanması ile ilgili.
Tüm kararlar yeni tarihli. Kararların şirkete tebliğine ilişkin dosyalarda bir belge bulunmamakta. Bu yönü ile bakınca, merkezi yurtdışında olan bir şirketin 2-3 hafta süre içerisinde harekete geçmediğinden bahisle -ve en önemlisi- hakim kararı olmadan kapatılması tamamen usulsüz.
TMK Savcılığı kararına ilişkin ise akşam “20.03.2014 tarih ve .. sayılı” karar yazılı iken gün içerisinde “07.03.2014 tarih ve 2011/762 Esas sayılı” karar olarak değiştirildi. Dosyada gizlilik kararı var ancak memur suçuna ilişkin olduğu ve 17 Aralık Operasyon dosyası olduğu yönden bilgilerimiz var. Gün içerisinde bu dosyaya itiraz yapan meslek örgütlerinin çoğu soruşturma numarasını bilmeden itiraz etti. TBB ise dosya numarası ile itiraz yaptı.
Savcılık gün içerisinde avukatlara sözlü olarak bu yönde bir kararları olmadığını belirtti, başsavcılığın da açıklaması bu yönde.
Kararlara yapılan itirazlar da değişik gerekçelerle reddedildi.
Anadolu Adliyesi’nde yapılan itirazlar muhtemelen “Alınan iki karar da bireysel hesabın engellenmesine ilişkin olduğundan, twitter’ın kapatılmasına ilişkin karar olmadığından ve itiraz edenler dosyada taraf olmadığından” reddedilecek. Gerekçeli karar Pazartesi yazılacak.
Çağlayan Adliyesi’nde yapılan başvuruların bir kısmı “itiraza konu karar bulunamadığından”, TBB’nin başvurusu ise “TMK 10. Maddeyle görevli savcılığın 2011/762 sayılı kararında twitter’a erişimin engellenmesine ilişkin karar olmadığından” reddediliyor.
İstanbul Adliyesi’nde -gizlilik kararı var diye sonradan düzenlenmiş bir karar çıkartmazlarsa- ortada twitter’a erişimin engellenmesine ilişkin bir karar bulunmamakta.
Yapılan uygulamanın başbakanın talimatı ile TİB’in yaptığı bir işlem olduğu görülüyor ve eğer durum bu ise, TİB yetkilileri suç işliyor.
Konu ile ilgili olarak hukuki girişimlerimiz sürecek ve Pazartesi pek çok örgütü gibi Kartal Hukukçular Derneği de TİB görevlileri hakkında suç duyurularını yapacaktır.
Meslektaşlarımızın bilgisine sunulur. 21.03.2014″
Sendika.Org