Independent’in haberine göre rejim karşıtı ÖSO’nun lideri Selim İdris’in ‘El Kaide karşıtı mücadelede Beşar Esad rejimine bağlı birlikler safında savaşabilecekleri’ şeklinde bir açıklama yaptığı iddia edildi. Independent gazetesinde Kim Sengupta imzalı haberde; Suriye’deki rejim karşıtı ÖSO lideri Selim İdris’in İstanbul’da yaptığı yazılı açıklamaya ilişkin, “Irak ve Libya’da yapılan hataların tekrarlanması korkusunun yaşandığı bir dönemde ittifaklar değişiyor” dediği […]
Independent’in haberine göre rejim karşıtı ÖSO’nun lideri Selim İdris’in ‘El Kaide karşıtı mücadelede Beşar Esad rejimine bağlı birlikler safında savaşabilecekleri’ şeklinde bir açıklama yaptığı iddia edildi.
Independent gazetesinde Kim Sengupta imzalı haberde; Suriye’deki rejim karşıtı ÖSO lideri Selim İdris’in İstanbul’da yaptığı yazılı açıklamaya ilişkin, “Irak ve Libya’da yapılan hataların tekrarlanması korkusunun yaşandığı bir dönemde ittifaklar değişiyor” dediği kaydedildi.
Selim İdris’in, başta binlerce yabancı savaşçının bünyesinde bulunduğu Irak Şam İslam Devleti(IŞİD) olmak üzere ‘El Kaide bağlantılı radikal grupların bölgeden uzaklaştırılabilmesi için gelecekte rejim birliklerine katılabilecekleri’ yönündeki açıklaması için “İkinci Suriye İç Savaşı” yaşanabileceği endişesi dile getiriliyor.
Rejim ve muhalifler arasında Ocak ayında Cenevre’de düzenlenecek görüşmeler öncesinde böyle bir açıklamanın yapıldığının iddia edilmesi, Suriye’deki ittifak dengelerinin yeniden değişeceğinin göstergesi şeklinde lanse ediliyor.
İdris’in açıklamasında; ‘son altı ayda, 24 farklı bölgede El Kaide ile savaştıklarını ve aynı zamanda Esad rejimine bağlı birliklerin savaş uçaklarının açtığı ateş altında kaldıklarını’ ifade ettiği belirtildi.
Körfez ülkelerinin para ve lojistik desteği
Haberde, “ılımlı muhaliflerin, İngiltere dâhil Batılı güçleri, rejim karşıtı ayaklanmaları için halkı cesaretlendirip daha sonra hiçbir adım atmamakla suçladığını, bir yandan da Irak Şam İslam Devleti, El Nusra Cephesi gibi İslamcı grupların, Katar, Suudi Arabistan ve Körfez’deki diğer ülkelerin para ve silah yardımıyla güçlendiğini” yazdığı kaydedildi.
ÖSO’nun hazırladığı istihbarat raporundaki verileri de aktaran Independent gazetesi, Irak Şam Devleti’ne bağlı 5 bin 500 yabancı ve 2 bin Suriyeli savaşçının bulunduğunu, yaklaşık 15 bin kişinin de destek verdiğini belirtiyor.
ÖSO’nun açıklamalarından alıntı yapan Independent haberinin şöyle devam ettiği kaydedildi;
“Yabancı savaşçıların gruba katılımı, daha önce Irak’ta savaşmış Ebu Ahmed el Iraki’nin başında olduğu bir ağ aracılığıyla gerçekleşiyor. Bunlardan ‘en tehlikelisi ve en barbar olanları Halep’te Ebu Ömer el Çeçen’in komutasında savaşan 200 Çeçen. Yabancı gönüllüler Suriye’ye vardıklarında patlayıcı yüklü yeleklerle donatılıyor ve kendilerine karşı çıkmaya kalkanlar tehdit ediliyor .”
Irak Şam Devleti’nin ‘adam kaçırdığı’ ve Türkiye sınırına yakın bölgelere ‘adam kaçırmak için tuzaklar kurulduğu’ belirtilen ÖSO istihbarat raporuna göre, “İslamcıların hapishanelerinde 35’ten fazla yabancı gazeteci, 60 siyasi eylemci ve 100’den fazla ÖSO üyesi var.”
ÖSO’nun etkisi azalırken, El-Kaide’nin etkisi arttı
ÖSO’ya bağlı grupların birçoğunun Suriye’deki çatışmalar sırasında El Kaide bağlantılı gruplara katıldığı ya da onlarla birlikte hareket ettikleri belirtiliyor. Son zamanlarda bazı bölgelerde El Kaide bağlantılı gruplar ile ÖSO’ya bağlı bazı gruplar arasında çatışma haberleri geliyor olsa da, başka bölgelerde ortak hareket ettikleri belirtiliyor. Bini aşkın grubun ortaya çıktığı ülkede, çok sayıda grup savaş ve insanlık suçlarına karışırken, birçoğu da yağma, hırsızlık ve fidye için insan kaçırma gibi çeteci faaliyetlere yöneldiği bildirildi. Zaman içinde ÖSO’ya bağlı grupların etkinliği azalırken, El Kaide bağlantılı grupların gücünün arttığı gözleniyor. Bu gruplara özellikle Türkiye ve Suudi Arabistan gibi ülkelerin destek verdiği belirtiliyor.
Kaynak: BBC Türkçe