Çapul TV’nin “Hadi Ateistler Bunu da Açıklayın” adlı bilim programında, büyük patlama kuramına temel sağlayacak uzay ve zaman kavramları ele alındı
Çapul TV’nin “Hadi Ateistler Bunu da Açıklayın” adlı bilim programında, büyük patlama kuramına temel sağlayacak uzay ve zaman kavramları ele alındı
Çapul TV’nin “Hadi Ateistler Bunu da Açıklayın” adlı bilim programında canlı evrime geçmeden önce evrenin evrimine temel oluşturacak kuramlar ve kavramlar incelendi.
Doç. Dr. Kerem Cankoçak’ın anlatımıyla gerçekleşen programda, maddenin evrimi kapsamında uzay ve zaman kavramları ele alındı.
Cankoçak, uzay ve zaman kavramını anlatırken şu anki evren anlayışının 4 bin yıllık araştırmanın sonucunda ortaya çıktığını belirtti.
İlk insanların gökyüzü gözlemlerinin binlerce yılın ardından çeşitli kuramlara dönüştüğünü söyleyen Cankoçak, Galileo Galilei’nin dünyanın dönmesini ispatlamasını, teleskopu kullanarak 5 önemli buluşu ortaya atmasını, Galilei’nin Kopernik’le birlikte ilk bilimsel devrimleri yapmasını anlattı.
Programda, Galilei’nin ortaya attığı “görelilik” kavramı, Einstein’in 1905’teki “özel görelilik” keşfiyle uzay zaman kavramının kökten değişmesi ve yine Einstein’in 1915’teki “genel görelilik” kuramıyla uzay zamanın yapısı konusundaki kavrayışın farklılaşması ele alındı.
Prgramda, “Duran bir araba sadece zamanda yol alır ama giden bir araba hem uzayda hem zamanda yol alır. Işık ise yalnızca uzayda yol alır. Işık hızında giden bir nesne zamanda hiç yol almaz” cümlesi açıklandı.
Evrene ilişkin en temel kuramların özel ve genel görelilik kuramları olduğu söylendi.
Programda şu soruların yanıtları verildi:
Kaostan düzene geçiş ilk insanların düşüncelerinde nasıl yer aldı?
İlk evren modelleri nasıl ortaya atıldı?
Mıknatıs ve elektriğin aynı olayları olduğu nasıl anlaşıldı?
Işığın hızının her eylemsizlik sisteminde sabit olmasının ne gibi sonuçları var?
Zamanın farklılaşması ve boyutun kısalması ne anlama geliyor?
Einstein’in kuramının sorunu neydi?
Güneş bir anda yok olsa uzay zamanın yapısının değişmesi için neden 8 dakika gerekiyor?
Sendika.Org