Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü (DİSKAR) Asgari Ücret Alım gücü Raporu’na göre 10 yılda Asgari ücretlinin gıdaya ayırdığı pay geriledi
DİSKAR’ın raporuna göre Asgari ücretlinin barınma, ısınma ve ulaşıma ayırdığı pay artınca gıdaya ayırdıkları pay düştü. Asgari ücret kaba hesapla yaklaşık 3 kat artarken, asgari ücretlinin kira ve konut harcamaları 3,4 kat, ulaştırma harcamaları 6,5 kat artış gösterdi. DİSK’in verilerine göre TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamları doğruyu yansıtmıyor. DİSK’e göre herkesin kendi yaptığı harcamalara göre ayrıca bir enflasyonu bulunmakta. Dolayısıyla enflasyon herkes için aynı olmadığı gibi alım gücü de kişinin almayı tercih ettiği ürünlere göre değişmektedir.
“Başbakan verileri görmezden geliyor”
DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, Başbakan’ın alım gücünün yükseldiğine dair açıklamalarına, işçiler pirinç, süt, mercimek ve toz şekerle beslenirlerse alım güçleri artmıştır diyor ve ekliyor “Hatta biz ekleyelim; makarna, bulgur ve patates için de alım gücü yükselmiştir”. Çerkezoğlu’na göre Başbakan verilerin bir kısmını görürken bir kısmını görmezden geliyor.
Ücretlerde kısmi artışa rağmen alım gücü düştü
DİSKAR’ın raporuna göre, Türkiye’de son 10 yıldır özellikle tarımda yaşanan çözülme ile birlikte hane halklarının tüketim kalıpları hızla değişmekte. Kentleşme ile birlikte ulaşım, barınma gibi temel ihtiyaçlar artmakta, hanelerin bütçelerinde bu ihtiyaçlara erişim noktasında ciddi dönüşümler yaşanmakta. DİSK en yoksul % 20’lik dilim için ulaşım ve barınma gibi kalemlere ayrılan paydaki artışı bu dönüşümle birlikte değerlendiriyor. Bunun sonucunda zaten gıda yoksulluğu yaşayan en yoksul % 20’lik gelir grubu gıdaya ayırdığı payı azaltmak zorunda kalıyor. Asgari ücretlileri bu sürecin içinde değerlendirildiğinde asgari ücretliler reel ücretlerinde yaşanan (enflasyonun üzerindeki) kısmi artışlara rağmen alım güçlerini temel gıda ürünleri karşısında kaybetmişlerdir.
DİSKAR’ın raporu için tıklayın
Arzu Çerkezoğlu’nun açıklaması için tıklayın
Sendika.Org