2013 yılını grevler ve çatışmalarla geçiren Yunanistan’da üniversite personelinin grevi devam ederken, öğrenciler, askeri faşist cuntaya karşı Politeknik öğrencilerinin başlattığı başkaldırının 40. yılını onbinlerce kişiyle sokağa çıkarak andı
17 Kasım’da Yunanistanlı öğrenciler, askeri faşist cuntaya karşı Politeknik öğrencilerinin başlattığı başkaldırının 40. yılını onbinlerce kişiyle sokağa çıkarak andı. Syntagma Meydanı’nda toplanan onbinlerce öğrenci “Faşizm, bir daha asla!” ve “IMF, AB defol!” ve “Boyun Eğme!” sloganları atarak ABD Büyükelçiliği’nin önünde Nazi bayrağı yaktı.
Kemer sıkma politikalarına ve Avrupa Birliği’nin dayatmalarına karşı pankartların da taşındığı yürüyüşte faşizm karşıtı sloganlarla anti-kapitalist sloganlar birlikte yankılandı. Öğrenciler, 2014 bütçesinde eğitimde yapılması planlanan kesintilerin, eğitimi sermayeye peşkeş çekmek anlamına geldiğini savunuyor.
2013 yılının büyük kısmını grevler ve çatışmalarla geçiren Yunanistan’da üniversite personelinin grevi Atina Üniversitesi ve Atina Teknik Üniversitesi’nde devam ediyor. Öğrencilerin işgalle destek verdiği grev nedeniyle iki üniversitede 10 haftadır ders yapılmıyor. Hükümetin “eğitim reformu” adı altında okulları özelleştirmeye çalışmasına, öğretmenlerin çalışma saatlerine ve eğitime ayrılan bütçenin azalmasına tepki gösteren öğrencilerin eylemleri sürüyor.
17 Kasım Yunanistanlı öğrenciler için çok önemli bir tarih. 1967 yılında darbeyle iktidara gelen askeri faşist cuntaya karşı 1973 yılı Şubat ayında hukuk öğrencilerinin başlattığı üniversite işgali eylemi, cuntaya karşı en etkili direnişlerden birini başlattı. 14 Kasım’da Atina Politeknik Üniversitesi’ni işgal eden öğrenciler, buradan transistör radyo üzerinden yayın yapmaya ve halkı cuntaya karşı ayaklanmaya çağırmaya başladılar. 17 Kasım’da cunta Politeknik’e tanklarla saldırarak 24 öğrenciyi katletti. Üniversite öğrencilerinin ayaklanma çağrısı yankısını bulurken, 8 ay sonra, Temmuz 1974’te askeri cunta yıkıldı.
Sendika.Org