Kocamustafapaşa Dayanışması, dört mahallede muhtarlık seçimine girmeye hazırlanıyor; pozitif ayrımcılık ilkesi temelinde, bütün adaylar kadın olacak. K.Paşa Dayanışması, İstanbul’un düzenli toplanan, canlı forumlarından. Ancak bütün forumlar gibi katılımda kısmen azalma yaşanıyor. Dayanışma, muhtarlık seçimine girerek hem nasıl bir kent istediğini halka anlatmayı, hem de yerelle ilişkisini güçlendirmeyi hedefliyor. Adayların isimleri 26 Kasım’daki geniş katılımlı forumda kesinleşecek. Park […]
Kocamustafapaşa Dayanışması, dört mahallede muhtarlık seçimine girmeye hazırlanıyor; pozitif ayrımcılık ilkesi temelinde, bütün adaylar kadın olacak.
K.Paşa Dayanışması, İstanbul’un düzenli toplanan, canlı forumlarından. Ancak bütün forumlar gibi katılımda kısmen azalma yaşanıyor. Dayanışma, muhtarlık seçimine girerek hem nasıl bir kent istediğini halka anlatmayı, hem de yerelle ilişkisini güçlendirmeyi hedefliyor.
Adayların isimleri 26 Kasım’daki geniş katılımlı forumda kesinleşecek. Park Gazetesi olarak, ilk günden beri forumda yer alan Nihat arkadaşımızla konuya dair sohbet ettik.
Muhtar adayı göstermeye nasıl karar verdiniz?
Birçok forum dağılıyor, az kişiyle toplanıyor. Bizim dağılmak korkumuz yok, ancak çoğalmak gibi bir kaygımız var. CHP, HDP gibi farklı partilerden arkadaşlarımız var; dolayısıyla belediye seçimlerinde ortak çalışma yürütmemiz zor. Ancak birlikte muhtar kampanyası yürüteceğiz. Zaten muhtar adayı belirli bir parti adına seçime giremez.
Temel kaygımız kazanmak değil. Öncelikle K.Paşa Dayanışması’nı geniş kitlelere duyurmak istiyoruz.
Hangi mahallelerde seçime girmeyi düşünüyorsunuz?
Önceden Fatih’te mahalle sayısı fazlaydı. Geçen seçimlerde bazıları birleştirildi, büyük mahalleler oluştu. En büyüklerinden biri K.Paşa Mahallesi – 17,800 seçmeni var. Ona bitişik Silivrikapı, Cerrahpaşa ve Haseki Hatun mahalleleri var. Bu mahallelerden aday göstereceğiz. Yaklaşık 50 bin seçmene hitap eden bir çalışma yürüteceğiz.
Adaylar nasıl belirlenecek?
Önseçim yapmayacağız, adaylarımızı mutabakatla belirleyeceğiz. Pozitif ayrımcılık ilkesi gereği, tüm adaylarımız kadın olacak.
Muhtarın halkla ilişkisi nasıl olmalı sizce?
Vatandaşlar muhtarı sadece belge alırken görüyor; oysa gerçek bir muhtar mahallenin lideri olabilir. Ancak muhtar mahalleyi tek başına değil bir halk meclisine dayanarak yönetmeli, meclisin kararlarını hayata geçmeli. Böylece muhtar siyasal iktidar ve belediye karşısında bir direnç yaratabilir.
Muhtar gerçek bir etki yaratabilir mi?
Evet. Semtimizde ‘rantsal’ dönüşüm tehlikesi yüksek; özellikle Samatya tarafındaki binalar eski, bazısı metruk. Fatih Belediyesi ilçede ‘kentsel dönüşüm’ değil ‘yenileme’ projeleri olacağını açıkladı, ama sonuçta aynı politika uygulanacak. Bu noktada muhtar önemli rol oyanayabilir.
Örneğin Yedikule bostanlarının betonlaşmasını bir noktada durdurmayı başardık. Evet, bazı alanlar polis zoruyla kaybedildi; ama belirli bostanlar kurtuldu. Orada eylem yapan, çadır kuran vatandaşlar başardı bunu. Aynı başarı, ‘kentsel dönüşüm’ için de geçerli olabilir.
Muhtar mahalledeki yoksul ve engelli vatandaşları tespit etmeli, gerekli yardımın sağlanmasına önayak olmalı. Dahası halkın biraraya gelip çözümler üretebileceği bir Mahalle Evi kurmalı. Yeşil alanları genişletmeli. Semtimizde Alevi vatandaşlarımız var. Ama her sokakta bir cami varken, tek bir cemevi yok. Muhtar bu konularda çalışma yürütmeli.
Ekim ayında, nasıl bir muhtar istediğimize dair metnimizi yazdık. Ayrıca rantsal dönüşüm tehlikesini anlatan bir metin yazacağız. Bunları vatandaşlara dağıtırken, bir yandan da anket yapıp insanlara nasıl bir yerel yönetim, nasıl bir muhtar istediklerini soracağız.
Forum toplantıları nasıl ilerliyor?
19 Haziran’da başladı forumumuz. Yaklaşık 70-80 kişi toplanıyorduk. Şu an Salı ve Perşembe günleri, 30-35 kişi toplanıyoruz.
Pek çok forum kapalı mekana geçerken, biz ısrarla forumumuzu açıkhavada, K.Paşa meydanında düzenliyoruz. Böylece yoldan geçenler bize kulak kabartıyor, aramıza katılıyor.
Saldırıya uğradık, tacize uğruyoruz, ama vazgeçmiyoruz. Bazı akşamlar çevik kuvvet otobüsü geliyor, sivil polisler fotoğrafımızı çekmeye çalışıyor. Ara ara faşistler arabayla geçip korna çalıyor, yüksek sesli müzik açıyor. Bütün bu tacizlere rağmen duruşumuzu bozmuyoruz.
Sendika.Org, yayın hayatına başladığından bu yana işçi sınıfı hareketinin, solun ve genel olarak toplumsal muhalefetin gündemine ilişkin, farklı politik perspektiflerden düşünsel katkılara açık bir tartışma platformu olagelmiştir. Sitemizde yayımlanan yazılar yayın kurulunun politik perspektifiyle uyumluluk göstermeyebilir. Amacımız, mücadelenin gereksinim duyduğu bilimsel ve politik bilginin üretimini zenginleştirecek tüm katkılara, yayın ilkelerimiz çerçevesinde, olabildiğince yer verebilmektir.