Duvara yazı yazdığı ve yaz kampına katıldığı için örgüt üyeliği ile suçlanan ve bu nedenle dört ay cezaevinde yatan Fırat Barik, beraat etti
Türkiye ’de terör örgütü üyeliği suçlamasının ne kadar kolay yapıldığını gösteren son olay Fırat Barik hakkında açılan dava oldu. Duvara yazı yazdığı ve yaz kampına katıldığı için örgüt üyeliği ile suçlanan ve bu nedenle dört ay cezaevinde yatan Fırat Barik, beraat etti
Fırat Barik, Ankara Mamak’ta yaşıyor, üniversite sınavlarına hazırlanıyordu. Mamak’ta bir tren istasyonuna ‘Tek yol devrim’ ve ‘Kahrolsun faşizm’ yazdı. 6 Ağustos 2011 günü gözaltına alındı. Savcılık, Barik hakkında ‘terör örgütü üyesi olmak, örgüt propagandası yapmak ve örgüt faaliyeti çerçevesinde mala zarar vermek’ suçlarından 36 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı.
Denizle tanıştığı kamp
İddianamede örgüt üyeliği suçlamasına gerekçe olarak duvara yazılan yazılar ve katıldığı yaz kampı delil olarak gösterildi. İddianamede Fırat Barik için şöyle denildi:
Fırat Barik, terör örgütüne bağlı Halkevleri ve Öğrenci Kolektifleri isimli oluşum tarafından Dikili’de düzenlenen kampa katıldı. Kampta kendisine yapılan anlatımlar ve talimatlar doğrultusunda olay günü arkadaşları ile birlikte hareket ederek Mamak’ta yazılama suretiyle terör örgütünün propagandasını yaptı.
Sincan F Tipi Cezaevi’ne konulan Barik, dört aylık tutukluluğun ardından hâkim karşısına çıktı. Barik, ‘terör örgütü üyeliği’ suçlamasına delil olarak gösterilen yaz kampı için “Bu kampı belediye düzenliyordu ve ucuzdu. Orada eğlendim, yeni arkadaşlarla tanıştım. Hayatımda ilk kez denize girdim. Bu, örgüt kampı olarak gösteriliyor” dedi. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Barik’in tahliyesine karar verdi.
2,5 yıl süren yargılamanın ardından mahkeme, 11 Kasım 2013 günü davayı karara bağladı. Mahkeme, Fırat Barik’i ‘terör örgütü üyesi olmak ve örgüt faaliyeti çerçevesinde mala zarar vermek’ten beraat ettirdi. Örgüt propagandası yapmak suçundan ise yargı paketi kapsamında kaldığı gerekçesiyle ceza verilmesine yer olmadığına hükmetti.
Haksız yere dört ay cezaevinde yatan Barik, bu olay nedeniyle üniversite sınavında başarısız oldu.
Bir pardon vakası daha
Yargıda bir diğer pardon vakası Meral Yıldırım Gökoğlu ve Semiha Eylik’in başına geldi. Dava dosyasına göre Gökoğlu ve Eylik, 2007 seçimlerine ilişkin yapılan protesto gösterisine katıldı. Yapılan yargılamada Gökoğlu ve Eylik beraat etti. Davaya bakan Ankara 24. Asliye Ceza Mahkemesi, Gökoğlu ve Eylik’in beraat etmesine rağmen haklarında yanlışlıkla yakalama kararı çıkarttı. Yakalanan iki kadın , gerçek anlaşılana kadar 10 saat gözaltında kaldı.
Kaynak: Radikal