Bangladeş’te tekstil işçilerinin mücadelesi sonucu hükümet asgari ücrete yüzde 77 oranında zam yapmak zorunda kaldı. Bangladeşli tekstil işçileri bu kazanıma grevli, çatışmalı eylemlerle ulaştı.
Bangladeş’te tekstil işçilerinin mücadelesi sonucu hükümet asgari ücrete yüzde 77 oranında zam yapmak zorunda kaldı. Çoğu kadın Bangladeşli tekstil işçileri bu kazanıma grevli, çatışmalı eylemlerle ulaştı
Bangladeş’te on binlerce tekstil işçisinin grevleri ve çatışmalı direnişleri sonucu Bangladeş hükümeti asgari ücrete yüzde 77 zam yaptı. Asgari ücret aylık 38 dolardan 68 dolara yükseldi; buna rağmen Bangladeş asgari ücretin en düşük olduğu ülke ve Bangladeş.
Bangladeşli tekstil işçilerinin zaferi Hindistan, Çin, Kamboçya ve Laos’ta işten çıkarma ve sürgünlerle tehdit edilen tekstil işçilerinin sermayedarlara meydan okumalarına da güç katıyor. Milyonlarca tekstil işçisinin bulunduğu bölge dünya tekstil üretiminin yüzde 75’ini kapsadığı için sermayedarlar sadece birkaç gün süren grevlere fazla dayanamadı. Uluslararası kamuoyunun gözü, geçen yıldan bu yana bölgedeki tekstil sektörünün üzerindeydi. 1.100’den fazla işçinin öldüğü Rana Plaza’nın çökmesi, fabrika yangınları, insanlık dışı koşullarda çalışma ve düşük ücret tekstil ticaretine set çekti. Büyük çok uluslu markaların Bangladeş hükümetine ücretleri yükseltmesi ve çalışma koşullarını iyileştirmesi için yaptıkları baskı önemliydi ancak asgari ücretin yüzde 77 oranında yükselmesinde önemli bir etki sağlamadı.
Bangladeş hükümeti işçilerin taleplerini kabul edip asgari ücrete yüzde 77 oranında zam yapsa da tekstil sermayedarları maaşlara zam yapmayı istemiyor, zam nedeniyle sektörün dünya piyasasındaki şiddetli rekabet karşısında büyük yara alacağını savunuyor.
Sendika.Org