Kadıköy Belediyesi’nin ilk yıkım yeri Bağdat Caddesi, zorla tahliye iddiasıyla gündemde
Kadıköy Belediyesi’nin ilk yıkım yeri Bağdat Caddesi, zorla tahliye iddiasıyla gündemde
Hürriyet gazetesi köşe yazarı Gila Benmayor, “Bağdat Caddesi Sulukule gibi mi olacak?” başlıklı bugünkü (15 Kasım) yazısında “Dünyanın en pahalı 25. caddesi, alışverişte ise dünyanın en iyi 4. caddesi konumunda. Böylesine ünlü bir caddede oturanların kentsel dönüşüm mağduru olabilecekleri asla akla gelmezdi” diyerek okuru İrfan Bolat’ın ilettiklerine yer verdi.
Kadıköy Bağdat Caddesi üzerinde yer alan 45 yıllık bir binada oturan İrfan Bolat, 20 dairelik binanın 14 dairesini satın alan müteahhit şirket için “Müteahhitin derdi tüm apartmanı ele geçirmek. Buraya bir iş merkezi yapacağını ve diğer kat maliklerini projeye dahil etmek istemediğini beyan etti” diyor. Müteahhit şirket geçen ekim ayında kat maliklerine danışmadan “riskli raporu” almış ancak binanın 2006 yılında Kadıköy Belediyesi’nden almış olduğu “oturulabilir” raporu da varmış.
Benmayor yazısında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Kadıköy Belediyesi’nden, riskli apartmanın zorla tahliye edilmesi ve yıkılması yolunda talebi olmadığını belirtiyor. Ancak Bolat, “Kadıköy Belediyesi Yapı ve Kontrol Müdürlüğü mevzuat dışına çıkarak zabıta ordusunu birada ikamet eden kat maliklerin ve kiracıların üstüne salmaktadır” diyor. Bolat, müteahhitin riskli yapı raporuna dayanarak, diğer kat maliklerinin ve kiracıların haklarını hiçe sayarak kendisine ait olan bağımsız bölümlerin içini, dışını hurdacılara söktürdüğünü de söylüyor.
Kadıköy’de ilk yıkım yine Bağdat Caddesi’ndeydi
Kadıköy Belediyesi, ‘‘Kentsel Dönüşüm Yasası’’ olarak bilinen Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Yasa’nın ilk uygulamasını 19 Aralık 2012’de yapmıştı. Yıkılan bina, Bağdat Caddesi’ndeki 50 yıllık bir apartmandı.
Yıkımı izleyen Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, “Bugün burada Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın çıkardığı Kentsel Dönüşüm Yasası kapsamında, depreme dayanıksız olan binaların önce raporlanıp sonra yıkılmasına dair çalışmaların Kadıköy’deki ilk uygulamasını gerçekleştiriyoruz. Bunun Bağdat Caddesi’nde olması tamamen tesadüf. Kadıköy’ün her yerindeki binaların durumu birbirinden farklı değil. Bu bina 50 yıl önce elle karılan betonla yapılmış. Dolayısıyla daha önce bu ve bu gibi binalara ‘yerinde kalabilir’ raporu verilebiliyordu. Ama bu yasayla birlikte bunun depreme dayanıksız olduğu tespit edilmiş ve yıkımına karar verilmiştir’’ demişti.
Kadıköy’deki 27 bin binanın risk taşıdığını söyleyen Öztürk, bina yıkımları-yenilemlerine ilişkin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün verdiği bilgiye göre en fazla başvurunun Kadıköy’de olduğunu da belirtmişti.
Hürriyet, Sendika.Org