TMMOB’li kadınların, TMMOB’de kadın çalışmasına emek veren kadın üyelerin; kadın mühendisleri, mimarları ve şehir plancıları da doğrudan etkileyecek olan Kadın İstihdam Paketi’ne karşı mücadeleye çağıran kurumlar arasında TMMOB’nin neden yer almadığına ilişkin bilgileri yok AKP çalışma hayatına ilişkin yeni yasal düzenlemelerle çalışanları daha fazla güvencesizleştirme hazırlığı yapıyor. Kıdem tazminatı, özel istihdam büroları ve kadın istihdam […]
TMMOB’li kadınların, TMMOB’de kadın çalışmasına emek veren kadın üyelerin; kadın mühendisleri, mimarları ve şehir plancıları da doğrudan etkileyecek olan Kadın İstihdam Paketi’ne karşı mücadeleye çağıran kurumlar arasında TMMOB’nin neden yer almadığına ilişkin bilgileri yok
AKP çalışma hayatına ilişkin yeni yasal düzenlemelerle çalışanları daha fazla güvencesizleştirme hazırlığı yapıyor. Kıdem tazminatı, özel istihdam büroları ve kadın istihdam paketi bu kapsamda meclisin gündemine getirilecek ve emek alanını yeni güvencesizleştirme biçimleriyle sömürmek yasalaştırılmaya çalışılacak.
Çalışma yaşamına ilişkin hazırlanan bu yeni yasal düzenlemeler emek alanının bir parçası olan ücretli mühendis, mimar ve şehir plancılarını doğrudan etkileyecek. Neoliberal politikalarla işçileştirilen mühendisler güvencesizliğin farklı biçimlerini uzun zamandır yaşıyor. Düşük ücretler, ücretlendirilmeyen uzun çalışma saatleri, gerçek ücret üzerinden bildirilmeyen prim bedelleri ve işsizlik gibi sorunlar mühendislerin yüksek oranlarla yaşadığı güvencesizlikler olarak sıralanıyor.
Kadın mühendis, mimar, şehir plancıları diğer meslek alanlarında olduğu gibi erkek meslektaşlarına göre güvencesizliği daha kapsamlı yaşıyor. Kadın mühendisler aynı işi yapıyor olmalarına rağmen erkeklere göre daha düşük ücret alıyor, tercih ettikleri pozisyonlarda değil uygun görüldükleri pozisyonlarda görevlendiriliyor, iş görüşmesi süreçlerinde evlilik, doğum vb. konularla ilgili sorularla muhatap olup bu sorulara verilen cevaba göre istihdam ediliyor. Çalışma hayatındaki cinsiyetçi-ayrımcı uygulamalar kadınların güvencesizliği daha derin yaşamalarına neden oluyor.
AKP’nin kadını yalnızca aileyle var eden, çocuk doğurmakla görevlendiren, kadın bedeni üstünde tahakküm sağlayan gerici politikaları kadınların güvencesiz çalıştırılmalarını yasalaştıracak Kadın İstihdam Paketi’yle bütünleştiriliyor. Kadın İstihdam Paketi kadınları geçici, yarı zamanlı, uzaktan(evden) çalışma biçimleriyle daha fazla güvencesizleştirecek ve ev işlerini, çocuk, yaşlı, hasta bakımını kadınlar için zorunluluk haline getirecek bir düzenleme. Ve elbette bu paket kadın mühendis, mimar, şehir plancılarını da etkileyecek.
Hal böyleyken emek alanında herkes için yeni güvencesizlikler anlamına gelecek bu düzenlemelere karşı yürütülecek mücadelelerde kadınların sürdürecekleri çalışmalar, AKP’nin kadını eve hapseden gerici politikalarına karşı çıkmak ve güvenceli çalışma mücadelesini büyütmek açısından önemli.
Geçtiğimiz günlerde DİSK, KESK ve TTB’nin çağrısıyla oluşan Kadın Emeği Platformu, Kadın İstihdam Paketi’ne karşı yürütülecek mücadele için ilk etkinliğini gerçekleştirdi. ‘AKP’nin Kadın İstihdam Paketi Kime Müjde?’ başlığıyla İstanbul’da forum düzenlendi. Birçok kadın örgütünü bir araya getiren bu çağrıyla kurulan Kadın Emeği Platformu’nun ilk etkinliğine katılan yüzlerce kadın Paket’e karşı nasıl mücadele edeceklerini konuştu. Kadınlar mücadele programı için önerilerini bu birlikten duydukları memnuniyetle ve Kadın İstihdam Paketi’ni AKP’ye iade etme kararlılıklarıyla birlikte dile getirdi.
Platformun oluşması için adım atan çağrıcı kurumlara bakıldığında TMMOB neden yok sorusu bir kez daha akıllara geliyor(1).TMMOB’de kadınlar üç çalışma dönemini içine alan bir süredir, çalışmalarını kurumsallaştıracak çeşitli adımlar attılar. 2009 yılında gerçekleştirilen 1.TMMOB Kadın Mühendis, Mimar, Şehir Plancıları Kurultayı, TMMOB’li kadınların örgütlülüklerini ileriye taşıdıkları önemli bir etkinlik oldu. Kurultayın ardından odaların kadın komisyonları sayısı arttı. Kadın komisyonları İKK’lar bünyesinde yaygınlaşmaya başladı. Etkili bir şekilde çalıştırılmasa da TMMOB Kadın Çalışma Grubu gibi TMMOB’de kadın çalışmalarını kurumsallaştıran adımlar atıldı. TMMOB’li kadınlar, kadın örgütleriyle birlikte toplumsal muhalefeti örgütleyen birçok eylem ve etkinlik içinde yer aldı. Genel anlamda TMMOB merkezinin desteğinden yoksun, kadın üyelerin çabalarıyla sürdürülen bu çalışmalar TMMOB’nin önemli bir dinamiğini açığa çıkardı. TMMOB’li kadınlar şimdi de 16-17 Kasım’da düzenlenecek olan 3. TMMOB Kadın Kurultayı’na hazırlanıyor.
TMMOB’li kadınların, TMMOB’de kadın çalışmasına emek veren kadın üyelerin; kadın mühendisleri, mimarları ve şehir plancıları da doğrudan etkileyecek olan Kadın İstihdam Paketi’ne karşı mücadeleye çağıran kurumlar arasında TMMOB’nin neden yer almadığına ilişkin bilgileri yok(2). AKP’nin gerici politikalarını kadın emeğini daha fazla güvencesizleştirerek tesis edecek olan Kadın İstihdam Paketi’ne karşı verilen mücadelede TMMOB’nin olmayışının büyük bir yanlış olması dışında anlamı da yok.
Çalışma alanlarında, evde, sokakta eşitlik ve özgürlük isteyen, TMMOB’yi kadın mücadelesiyle büyüten TMMOB’li kadınlar; AKP’nin gericiliğinin toplumsal yaşama fazlasıyla sirayet ettiği, kadınların daha fazla güvencesizleştirilerek evlerine hapsedilmeye çalışıldığı bir dönemde 3. TMMOB Kadın Kurultayı’nda buluşacak. Bu buluşma kadın mücadelesini ve TMMOB’de kadın örgütlülüğünü büyütecek. Bu buluşma aynı zamanda Kadın İstihdam Paketi’ne karşı yürütülen mücadeleye kadın mühendisleri taşıyacak ve TMMOB büyük bir yanlıştan dönecek.
(1) 1 Mayıs 2013’te TMMOB İstanbul’da çağrıcı kurumlar arasında yer almamıştı. Taksim 1 Mayıs’ının tertip komitesi DİSK, KESK, TTB ve Türk-İş’ten oluşmuştu.
(2) TMMOB’de karar süreçleri demokratik bir şekilde işletilmiyor. TMMOB Yönetim Kurulu’nun dahi bilgisi dışında alınan kararlar TMMOB YK Başkanı Mehmet Soğancı’nın tercihlerini yansıtıyor.
* Pınar Hocaoğulları
Politeknik YK Başkanı
Sendika.Org, yayın hayatına başladığından bu yana işçi sınıfı hareketinin, solun ve genel olarak toplumsal muhalefetin gündemine ilişkin, farklı politik perspektiflerden düşünsel katkılara açık bir tartışma platformu olagelmiştir. Sitemizde yayımlanan yazılar yayın kurulunun politik perspektifiyle uyumluluk göstermeyebilir. Amacımız, mücadelenin gereksinim duyduğu bilimsel ve politik bilginin üretimini zenginleştirecek tüm katkılara, yayın ilkelerimiz çerçevesinde, olabildiğince yer verebilmektir.