Eskişehir Valiliğinin Ali İsmail Korkmaz davasının başka ile taşınması için görüş bildirdiği ortaya çıktı. Valilik, Ethem Sarısülük’ün davasını örnek gösteriyor
Eskişehir 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Ali İsmail Korkmaz davasının taşınması için Savcılıktan ve Valilikten görüş istediği ortaya çıktı. Valiliğin görüşünde Ethem Sarısülük davasındaki olaylar, devam eden eylemler, ‘Eskişehir’in coğrafi konumu itibariyle diğer illerden yoğun katılıma açık olması’ nedenleriyle davanın Eskişehir’den taşınması isteniyor
2 Haziran gecesi polislerin organize ettiği saldırıya uğrayan ve 10 Temmuz’da yoğun bakımda hayatını kaybeden Ali İsmail’in katillerinin yargılandığı davanın Eskişehir’den taşınmasının talep edildiği ortaya çıktı. Eskişehir 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından hazırlanan 24 Eylül tarihli duruşma hazırlığı tutanağında dava nakli için Eskişehir Valiliğinin ve Cumhuriyet Başsavcılığının görüşleri isteniyor. 27 Eylül tarihinde Eskişehir Valiliği’nden gelen görüş yazısında; ‘marjinal gruplar’ın devam eden eylemleri, Şerzan Kurt ve Ethem Sarısülük davası, Eskişehir’in yoğun katılıma açık konumu gerekçe gösterilerek davanın başka bir ile taşınması isteniyor.
Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Ali İsmail’in hayatını kaybetmesinden sonraki açıklamalarında “kesinlikle Türk polisi yapmadı”, “Olay münferit” ifadelerini kullanmış, ilerleyen günlerde de polisi koruyan açıklamalar yapmıştı. Tuna’nın imzasıyla mahkemeye gönderilen yazıda da aynı üslup korunuyor. 2 Haziran günü kendisine yapılan saldırı görüntüleri ortada olan Ali İsmail için “protesto eylemlerinde yaralandığı iddiasıyla” hastaneye gittiği belirtiliyor. Valiliğin iddiaları arasında, Eskişehir’deki eylemlerde “28 polis memuru ile 7 vatandaş”ın yaralandığı da yer alıyor.
‘Marjinal grupların marjinal eylemleri’
Valiliğin yazısında “marjinal gruplar”ın hedefleri de belirtilirken, Valinin kendi açıklamasına da gönderme yapılmış:
Eskişehir Valisinin medyada yer alan beyanları üzerinden Eskişehir Valisi, Emniyet mensupları ve hükümet başta olmak üzere kendilerine karşı olarak gördükleri tüm kurumlara ve görevlilere yönelik anti propaganda yapmaktadırlar.”
Yazıda belirtilen marjinal gruplar ise tanıdık: DHKP/C, THKP/C, Devrimci Gençlik, Devrimci Yol. Ali İsmail’in hayatını kaybetmesinden sonra Eskişehir halkının binlerce kişiyle katıldığı eylemler, adalet yürüyüşleri, adalet nöbetleri, forumların yapıldığı Eti Park’ın isminin Ali İsmail Korkmaz Parkı olarak değiştirilmesi davanın Eskişehir’de olmasının tehlikeleri olarak gösteriliyor.
‘Ethem Sarısülük ve Şerzan Kurt davalarındaki provokatif hareketler’
Valilik, davanın Eskişehir’de görülmemesi için Şerzan Kurt ve Ethem Sarısülük davalarını örnek veriyor. Şerzan Kurt davalarındaki Eskişehir Adliyesi önündeki bekleme eylemleri provokasyon olarak belirtiliyor. Muğla’da 12 Mayıs 2010 tarihinde Gültekin Şahin isimli polisin kurşunuyla katledilen Şerzan Kurt’un davası da “güvenlik gerekçesiyle” Eskişehir’e alınmıştı. Şerzan’ın katili 7 Eylül 2012 tarihinde serbest bırakılmıştı.
Valilik, örnek gösterdiği Ethem Sarısülük davasında avukatların mahkemeye saldırdığını ve mahkemenin bu yüzden ertelendiğini iddia ediyor. Ethem davasında onlarca polis duruşma öncesi salona alınarak mahkemenin izlenmesine engel olmuş, Ethem’in yakınlarına, tanıklara ve avukatlara saldırmıştı.
‘Eskişehir’e ulaşım kolay, davaya yoğun katılım olabilir’
Valiliğin korkuları arasında avukatlar da bulunuyor. Ali İsmail Korkmaz’ı davada savunacak, Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu da dahil 13 avukat için “marjinal gruplarla bağlantılı’ ifadeleri kullanılıyor ve “adli süreci sabote edebilecekleri” belirtiliyor. Yazının son paragrafında, Eskişehir’de Ali İsmail Korkmaz için yapılan Vali İstifa Mitingi de davanın taşınması için neden olarak gösteriliyor. Valilik asıl gerekçelerinden birini yazısının son cümlelerinde belirtiyor ve Eskişehir’in coğrafi konumunun diğer illerden de yoğun katılıma neden olabileceğini ifade ediyor. Yazıda davanın Eskişehir’den taşınması için gerekçeler şöyle özetleniyor:
Bu bağlamda, Ali İsmail Korkmaz isimli şahsın ilimizde hayatını kaybetmiş olması, ölümünden sonraki süreçte Eskişehir il merkezinde düzenli ve örgütlü şekilde açık alan eylemleri düzenlenmesi, konuya ilişkin açık alan mitingi yapılması, sosyal medya ve internet üzerinden örgütlenmek suretiyle propaganda yapılması, yine sosyal medyada olayın faili olduğu iddia edilen kurumlara ve Emniyet mensuplarına yönelik propaganda yapılması, eylemler esnasında araç, tramvay, tren trafik akışının engellenmesi, Eskişehir Adliye binası önünde düzenlenen kamuoyunu ve Hakim ve Savcıları etkilemeye yönelik Adalet nöbeti eylemlerinin hala devam ediliyor olması, Eskişehir ilinde marjinal grupların etkin ve örgütlü eylemleri arttırma çabaları, bu tür örgütlerle bağlantılı avukatların Ali İsmail KORKMAZ davasına da katılarak provokatif davranışlarla adli sürecin normal işleyişini sabote edebileceği ve Eskişehir’in coğrafi konumu itibariyle kolay ulaşılabilir olmasının, ilimizde tertip edilecek muhtemel eylemlere diğer illerden de yoğun katılım olabileceği değerlendirilmektedir.”
Valiliğin cevabını 27 Eylül’de iletmesinden sonra Savcılığın görüşleri bekleniyor. Görüşlerle beraber dosya Adalet Bakanlığı’na gönderilecek ve 20 Kasım 09.00’daki Ali İsmail Korkmaz davasının yeri kesinleşecek.
Sendika.Org/Eskişehir