2022 Dünya Kupası’na hazırlanan Katar’da işçi ölümleri ve kölece koşullarda çalışmayla gündeme gelen tesis inşaatlarını denetlemek isteyen Uluslararası İnşaat ve Ağaç İşçileri Federasyonu’nun delegasyonuna izin verilmedi
2022 Dünya Kupası’na hazırlanan Katar’da işçi ölümleri ve kölece koşullarda çalışmayla gündeme gelen tesis inşaatlarını denetlemek isteyen Uluslararası İnşaat ve Ağaç İşçileri Federasyonu’nun delegasyonuna izin verilmedi.
2022 Dünya Kupası’na hazırlanan Katar Kupa tesislerinin inşaatında işçilerin kölelik koşullarında çalıştırılması ile gündeme gelmişti. Birçok işçi inşaatlar sırasında yaşamını kaybetti. Dün (9 Ekim) kupanın büyük stadyumunun yapıldığı Doha’nın 70 km kuzeyindeki Lusail’deki inşaat sahasını ziyaret edip gözlemlerde bulunmak isteyen Uluslararası İnşaat ve Ağaç İşçileri Federasyonu’nun 18 kişilik delegasyonu içeri sokulmadı. Fransız-Katar ortak sermayesiyle yürüyen inşaat alnındaki yetkilini delegasyona “Önceden hazırlık yapmadan sizi içeri alamam” demesi ise işçilerin çalışma koşullarının ne durumda olduğunu itiraf eder nitelikteydi.
Durumu bildirmek ve çalışma koşullarını gözlemleme izni almak üzere Dünya Kupası Düzenleme Komitesi’ne giden delegasyon, burada da “önceden randevu alınmadığı” gerekçesiyle içeri alınmadı. Komite binasının önünde “FIFA’ya Kırmızı Kart” sloganıyla eylem yapan delegasyona görüşme izni ise ancak akşam saatlerinde çıktı.
Delegasyon üyesi Ampet Yuson basına yaptığı açıklamada, “Önceden haber verilmiş denetimler şovdan başka bir şey değil ve işçilerin değil Katar devletinin çıkarlarını korumaktan başka anlam taşımıyorlar” sözlerini sarf etti.
Dünya Kupası’na giden yol işçi cesetleriyle dolu
Katar’da Dünya Kupası tesislerinin yapımında çalışan, çoğu göçmen işçiler, inşaat alanında yatıp kalkıyorlar ve kölelik koşullarında çalıştırılıyorlar. Sadece geçtiğimiz ay bu inşaatlarda çalışan 44 Nepalli işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.
Katar Çalışma Bakanlığı “işçilerin yüzde 99’u yerli ve bir şikayet olduğunda derhal inceleme yapıyoruz” açıklamasını yapsa da, şu ana kadar yapılan 3.500’den fazla şikayetten hiçbiriyle ilgili herhangi bir soruşturma yürütülmüş değil. Üstelik bir Hintli işçinin “Katar hükümetine şikayet dilekçesi yazarsam, şirket beni kovar” sözlerinden de anlaşılacağı üzere, bir işçinin şirketi şikayet edebilmesi bile çok zor.
Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) da konuya ilişkin bir açıklama yayınlayarak “Katar’daki çalışma koşullarının ‘çok kötü ve kaygı verici’ olduğunu” ve “Nepalli işçilerin köle gibi çalıştırıldığını” belirtti.
“Böyle giderse 4 bin işçi daha ölecek”
Katar’daki Hindistan Büyükelçiliği’nin açıklamasına göre, bu yılın ilk 5 ayında 82 Hintli işçi yaşamını yitirdi. Bin 460 işçi ise kötü çalışma koşulları ve başka problemler nedeniyle Büyükelçiliğe başvurdu.
Göçmen işçilerin çalışma koşullarının düzeltilmesi için FIFA ve Katar hükümetini göreve çağıran Belçika merkezli Uluslararası İşçi Sendikaları Konfederasyonu (ITUC), 1.2 milyon göçmen işçinin mevcut koşullarda çalıştırılması halinde, 2022 Dünya Kupası’nın başlamasına kadar 4 bin işçinin yaşamını yitireceği uyarısında bulundu. Ayrıca ITUC, “Bu kadar fazla ölüme rağmen Katarlı yetkililer hiçbir önlem almıyor” dedi.
Sendika.org