Veliaht programı, adına yaraşır bir “neo-hanedan performansla” yayın hayatına başladı. Bana sorarsanız adı “Veliaht” olan bir yarışma programından zaten hayır gelmez… Eh, kadın şarkıcıların bile veliahdını seçtiği bir programda, sunucuyu da dekoltesi yüzünden atarlar. Üzerine de “performansı iyi değildi” bahanesini yapıştırırlar. Kellesi tez kesile! Gözde Kansu, berbat bir program sunucusu olabilir. Fakat ATV’deki müzik yarışma […]
Veliaht programı, adına yaraşır bir “neo-hanedan performansla” yayın hayatına başladı. Bana sorarsanız adı “Veliaht” olan bir yarışma programından zaten hayır gelmez…
Eh, kadın şarkıcıların bile veliahdını seçtiği bir programda, sunucuyu da dekoltesi yüzünden atarlar. Üzerine de “performansı iyi değildi” bahanesini yapıştırırlar. Kellesi tez kesile!
Gözde Kansu, berbat bir program sunucusu olabilir. Fakat ATV’deki müzik yarışma programından atılmasındaki sebebin bu olmadığını herkes biliyor.
İşin tuhafı, işverenin kovma bahanesini birtakım “basın memurları” sahiplenip savunmaya geçebiliyor!
Ama esas facia, küçük piyonlar değil… Bir siyasetçinin tam da “kılık-kıyafet yönetmeliği” yani türban serbestisi hakkında konuşurken, konuyu dekolteye getirmesi.
Public alan kuralları
İslam ülkeleri hariç, hiçbir ülkede siyasetçiler bir televizyon programında sunucunun giyimine böylesine fütursuzca karışamaz. Karışırsa, yıllardır sorun olan başörtüsü mağduriyetinin başka bir versiyonunu kendi uygulamış olur.
Demek ki neymiş, kılık kıyafet özgürlüğü tesettüre özgürlük anlamına geliyormuş.
Ha bunu zaten biliyorduk, ama sözde özel TV kanallarının kıyafet politikalarına müdahale edince her şey daha netleşiyor. Şahsen bu açıklığı, “biz herkesin özgürlüğüne, kılık kıyafet seçimine saygılıyız” yalanına tercih ederim.
AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik’in kılık kıyafet anlayışının ne olduğu, kimseyi ilgilendirmez. Aynı şekilde herhangi bir kadının kılık kıyafet tarzı da onu ilgilendirmez/ilgilendirmemeli.
Oysa Çelik, bir “hanımın” aşırı dekolteyle “bir yere gitmesini” kabul edilemez bulduğunu açıkça söylüyor. Kendi deyimiyle “public” yani umuma açık bir yayın yapan televizyonda dekolte hoş karşılanmazmış!
Bugün dekolte, yarın ne?
Bugün Bakan Çelik, televizyonda gördüğü dekolteye takar, yarın bir başkası sokaktaki yırtmaca…
TRT’de “hamile kadınlar sokakta dolaşmasın, kadınlar çalışmasın” diyen zatlar taltif edildikçe… Kadınlara kaç çocuk doğuracağı, kürtaj yaptırıp yaptıramayacağı veya hangi ruju süreceği telkinedildikçe, bunlar yaşanacak elbet. Bu hızla gidersek tırnaktaki oje bile sorun haline getirilir. (Efendim Hollywood’da bile bu renk oje kullanılmıyor, diye!)
O zaman kadınlar niye isyan ediyor, ne güzel işler yaptık diye boşuna hayret etmeyin. Tehlikeli olan, kadının dekoltesi, yırtmacı, baş örtüsü, etek boyu değil… Tehlikeli olan, kafalardaki tektipinsan modeli. Erkeklerin, kadın bedeni üzerinde kurduğu tahakküm alanlarını genişletmesi. Ve tüm bunların güncel siyasete ve topluma yansıma biçimi.
Hollywood’a Çelik ayarı
Bakan Çelik, kendi değer yargılarını sadece kendi ulusuna değil tümdünyaya mal etmiş. O kadar ki “Hollywood’da bile böyle dekolte yok” diyor.
Şimdiye kadar herhalde hiç Hollywood filmi veya Oscar ödül töreniizlemedi… Hollywood’u geçtim; Tyra Banks, Paris Hilton, Kim Kardashian’ın şovlarına baksın yeter.
Her şeyi kılık kıyafet üzerinden dizayn edip yorumlamak, başlı başına bir sorun. İçeriğe bakalım.ABD’deki talk şovlarda siyasetle, siyasetçilerle geçilen dalganın haddi hesabı yok. Hadi kolaysa onda birini Türkiye’de “public” bir yayında yapın!
Sendika.Org, yayın hayatına başladığından bu yana işçi sınıfı hareketinin, solun ve genel olarak toplumsal muhalefetin gündemine ilişkin, farklı politik perspektiflerden düşünsel katkılara açık bir tartışma platformu olagelmiştir. Sitemizde yayımlanan yazılar yayın kurulunun politik perspektifiyle uyumluluk göstermeyebilir. Amacımız, mücadelenin gereksinim duyduğu bilimsel ve politik bilginin üretimini zenginleştirecek tüm katkılara, yayın ilkelerimiz çerçevesinde, olabildiğince yer verebilmektir.