Mantık Kılıçtan Keskindir Fantastik edebiyatı klasik iyi ile kötünün savaşından alıp gri karakterlerle bambaşka bir yörüngeye oturtan bir seri. Türün tırnak içinde/dışında babası/ustası J. R. R. Tolkien ile mukayese edilen bir yazar. Ve yazar serinin devamını yazadursun, hâlihazırda dördüncü sezon çekimleri devam eden HBO yapımı çarpıcı bir dizi. Milyonlarca okur, milyonlarca izleyici… Ve felsefe! Ortaçağ […]
Mantık Kılıçtan Keskindir
Fantastik edebiyatı klasik iyi ile kötünün savaşından alıp gri karakterlerle bambaşka bir yörüngeye oturtan bir seri. Türün tırnak içinde/dışında babası/ustası J. R. R. Tolkien ile mukayese edilen bir yazar. Ve yazar serinin devamını yazadursun, hâlihazırda dördüncü sezon çekimleri devam eden HBO yapımı çarpıcı bir dizi. Milyonlarca okur, milyonlarca izleyici…
Ve felsefe!
Ortaçağ Avrupa’sından fırlamış gibi görünseler de modern bireylerle aynı içsel çatışmaları yaşayan şövalyeler, leydiler, krallar, kraliçeler, üstatlar, paralı askerler, fahişeler, köleler, barbarlar, yabanıllar…
Ve felsefe!
Yunan tanrılarıyla aşık atan tanrılar, büyücüler, warglar, wightlar ve elbette ejderhalar…
Ve felsefe!
Yani Platon, yani Hobbes, yani Machiavelli, yani Descartes, Kant, Sartre, Wittgenstein, Foucault, Nietzsche…
Game of Thronesve Felsefe, George R. R. Martin’in fantastik evrenini –ve tabii günümüz dünyasını da– ahlâk, erdem ve mutluluk felsefelerinden dövüş sanatlarındaki bilgelik ve tevazuya, Hobbes’un Leviathan’ından Machiavelli’nin Prens’ine, yalan ve aldatma siyasetinden adil savaş kuramına, akıl ve metafizikten epistemik tevazuya, tanrılar ve kötülük sorunsalından şövalye adaletine/adaletsizliğine, aşktan “sapkınlıklar” ve toplumsal cinsiyet rollerine, kader ve özgürlük meselesinden Zen ve Taoculuğa, oyun teorisinden bilgi, iktidar ve deliliğe hayli geniş ve derinlikli bir felsefi okumaya konu ederken, felsefeyi tırnak içindeki sıkıcılığından çıkararak anlaşılır ve hayli eğlenceli bir üslupla gündelik hayatın rehberi kılıyor. Game of Thrones ve Felsefe’de; akademi camiasında ‘Dekankatili’ olarak bilinen Büyük Üstat Sör Henry Jacoby’nin editörlüğünde, Yedi Krallık ötesinin okumuş lordları ve leydileri okura Buz ve Ateşin Şarkısı evrenini ve günümüz dünyasını daha yakın gösteren bir felsefi okuma gözlüğü öneriyor.
Kitap adı: Game of Thrones ve Felsefe
Editör: Henry Jacoby
Yayınevi: Notabene