Her yıl dünyada kölelik koşullarında çalışanları belgeleyen Avustralya merkezli Walk Free Foundation’ın (WFF) Global Slavery Index 2013 Raporu açıklandı, dünyada 30 milyon insan kölelik koşullarında çalışıyor
Her yıl dünyada kölelik koşullarında çalışanları belgeleyen Avustralya merkezli Walk Free Foundation’ın (WFF) Global Slavery Index 2013 Raporu açıklandı. Kuruluş, raporda dünya üzerinde yaklaşık 30 milyon kişinin tam kölelik koşullarında çalıştığını ve yaşadığını duyurdu. 162 ülkedeki çalışma koşullarının verileri üzerinden hazırlanan raporda, en fazla “köle”nin 14 milyon ile Hindistan’da olduğu belirtiliyor.
Avustralya merkezli Walk Free Foundation’ın (WFF) hazırladığı yıllık Global Slavery Index raporunda, modern kölelik, “borçlandırılarak zorla çalıştırılma, zorla evlendirme ve insan kaçakçılığına maruz kalma” olarak tarif ediliyor. Raporda ayrıca ülkeler, köle sayılarının nüfuslarına oranlarına göre bir sıralamaya da diziliyor. Buna göre, sırasıyla Moritanya, Haiti, Pakistan, Hindistan ve Nepal ilk beş sırada yer alıyor. Bunları sırasıyla Moldova, Benin, Fildişi Sahilleri, Gambiya ev Gabon izliyor. Türkiye, 110 bin -130 bin sayısı ile 90’ıncı sırada yer alıyor.
WFF: “Yetkililer söylediğimiz şeyleri duymaktan hoşlanmıyorlar”
Raporun amacının “hükümetleri işlenen bu gizli suç konusunda uyarmak ve harekete geçmeye zorlamak” olduğunu belirten WFF başkanı Nick Grono, “Yetkililer söylediğimiz şeyleri duymaktan hoşlanmıyorlar. Modern köleliği ortadan kaldırmak için hükümetlerle birlikte çalışmaya hazırız ancak böyle bir niyetleri var gibi görünmüyor” sözlerini sarf etti.
ILO: “21 milyon kişi zorla çalıştırılıyor”
Uluslar arası Çalışma Örgütü (ILO) ise geçtiğimiz hafta hazırladığı raporda, dünya üzerinde yaklaşık 21 milyon kişinin zorla çalıştırıldığını açıklamış; Hindistan, Çin, Pakistan ve Nijerya’yı modern köleliğin en yüksek olduğu ülkeler olarak saymıştı.
Walk Free Foundation’ın (WFF) hazırladığı yıllık rapora http://www.globalslaveryindex.org/ adresinden erişim sağlanabiliyor.
Sendika.Org