İş güvenliği uzmanlarının çalışma süresi azaltılırken, patronların bulundurması gereken iş güvenliği uzmanı sayısı azaltılıyor. İş güvenliği uzmanlarının işçi lehine değil sermayedar lehine çalıştırılmasının önü açılıyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği alanında yeni düzenleme yaptı. Düzenlemeyle iş güvenliği uzmanlarının çalışma saatlerini, tehlike sınıflarına ve işçi sayısına bağlı olarak belirlenen tam zamanlı uzman bulundurma şartlarını bir kez daha değiştirdi. Uzman çalışma saatleri düşürülürken, çalıştırılmak zorunda olunan tam zamanlı uzman sayıları azaltıldı.
6331 sayılı İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu’nun 30. maddesi gereğince çıkarılan İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik 29.12.2012 tarih ve 28512 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Şimdi ise İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’le iki önemli konuda değişiklik yapıldı. Bunlardan birincisi İş Güvenliği Uzmanı çalıştırma sürelerinin düşürülmesi, diğeri bulundurulması gereken uzman sayısı ve bulundurma şartlarındaki hafifletmeler.
Uzmanların çalışma sürelerine tırpan
Düzenlemeyle az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde, çalışan başına ayda en az 10 dakika olan iş güvenliği uzmanı çalıştırma süresi 6 dakikaya düşürüldü. Tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde çalışan başına ayda en az 15 dakika olan uzman çalıştırma süresi 8 dakikaya düşürülürken, çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde işçi başına ayda en az 20 dakika olan uzman çalıştırma süresi 12 dakikaya düşürüldü.
Uzman bulundurma zorunlulukları esnetiliyor
Düzenleme ile ayrıca tam zamanlı uzman çalıştırmak için iş yerinde bulunması gereken işçi sayıları yükseltildi. Böylece 1000 çalışanı olan çok tehlikeli bir işyeri değişiklik öncesi 2 tam zamanlı iş güvenliği uzmanı bulundurmakla yükümlü iken değişiklik sonrası, 1 tam zamanlı uzman çalıştırması yeterli olacak. Değişiklikle az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için tam zamanlı uzman bulundurma sınırı 1000 işçiden 2000’e, tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 750 işçiden 1500’e ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 500 işçiden 1000’e çıkarılmış oldu.
İşçi sağlığı ve güvenliği alanı sermaye lehine düzenleniyor
AKP iş yaşamında alınması gereken işçi sağlığı ve iş güvenliğine dair önlemlerin hayata geçirilmesinde patronların çıkarını koruyor. Yeni çıkan düzenlemeyle iş güvenliği uzmanlarının istihdamı ve çalıştırılma sürelerine dair patronlara “kolaylık” yapılıyor, üstelik patronlar lehine yapılan bu değişiklik ilk değil. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 6’ncı maddesi ile işverenlere getirilen işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve diğer sağlık personeli görevlendirme yükümlülüğü maddesinin yürürlüğe girme süreleri de ertelenmişti.
İşçi için değil patron için, patron adına görevlendirme
İş güvenliği uzmanlarının görev süresini kısaltan bu düzenleme asıl olarak uzmanların çalıştıkları iş yerlerinde denetim faaliyetlerini yerine getirmemeleri anlamına geliyor. Yeni çalışma süreleriyle uzmanların sahada, çalışma alanında işçiyle doğrudan bağ kurarak, çalışma alanını tanıyarak iş güvenliği ve işçi sağlığına ilişkin çalışma yürütmesinin önüne geçiliyor.
Eğitim planı hazırlayarak eğitimler vermek ve belgelemek, risk değerlendirmesi hazırlamak, acil durum planı çıkarmak, acil durum tatbikatları yapmak, iş yerinde bulunduğu zamanlarda saha denetimleri yaparak rapor sunmak, yıllık çalışma planı hazırlamak, iş güvenliği kurulu toplantılarına çağrılmak, toplantılarda bulunmak gibi çok sayıda sorumluluğu bulanan iş güvenliği uzmanlarının bu yeni sürelerle görevlerini yerine getirmesi mümkün değil. AKP böylelikle işçi sağlığı ve iş güvenliğine ilişkin gerekli çalışmaları birer prosedüre indirgeyerek patronların yükünü biraz daha hafifletiyor.
Güvencesiz iş güvenliği uzmanları
İş güvenliği uzmanlığı bir çok mühendis için çalışma olanağı sağlayacak bir alan olarak görülüyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın uzmanlık sınavlarına her dönem binlerce mühendis başvuruyor. Yeni düzenleme iş güvenliği uzmanlarını aynı zamanda ucuz emekgücü ordusu haline sokuyor ve böylelikle işçi sağlığı ve iş güvenliğine ilişkin çalışma alanı bütünüyle güvencesizleştiriliyor .
Kaynak: Politeknik