Dünyanın dört bir yanında işçiler haklarını mücadeleyle arıyor. Brezilya’da banka işçilerinin grevi başarıyla sonuçlandı. Güney Kore’de işçi direnişi sürüyor, Maldivler’de işçiler iş bırakıyor, Çin’de mücadeleyle ücret artışı kazanıyor
Dünyanın dört bir yanında işçiler haklarını mücadeleyle arıyor. Brezilya’da banka işçilerinin grevi başarıyla sonuçlandı. Çin’de mücadeleyle ücret artışı kazandılar. Güney Kore’de işçi direnişi sürüyor, Maldivler’de işçiler iş bırakıyor…
Brezilya’da greve çıkan banka işçileri kazandı
Brezilya’da banka işçilerinin grevi kazanımla sonuçlandı. İşçiler bir hafta sürdürdükleri grevlerini 27 Eylül günü sonlandırdı.
Prensa Latina’nın haberine göre banka işçilerinin bir haftadan uzun süren grevi nedeniyle Brezilya’daki kamu ve özel bankalara ait 10 bin 586 acente ve şube kapandı.
Grev sonucunda işçilerin maaşları yüzde 12 oranında arttı, çalışma koşulları iyileştirildi ve işten çıkarmalar durduruldu. Grev öncesinde Brezilya Bankalar Federasyonu yüzde 6,1 oranında bir maaş artışı öneriyordu.
Ssangyong işçilerinin açlık grevi sürüyor
Güney Kore’de Ssangyong metal fabrikasında çalışan KCTU üyesi 12 işçinin başlattığı açlık grevi sürüyor. İşçiler, işten çıkarmalarla ilgili meclis araştırması yapılmasını talep ediyor.
İşçiler eylemlerini başkent Seul’deki Deoksu-gung bölgesinde kurdukları çadırda gerçekleştiriyor.
Maldivlerde liman işçilerinden grev hakkı için bir günlük grev
Maldivlerdeki liman işçileri başkanlık seçimlerinin ikinci raundu öncesinde grev hakkı, toplantı ve gösteri hakkı talepleriyle 28 Eylül’de bir günlük iş bırakma eylemi yaparak hükümeti uyardı.
Liman İşçileri Sendikası üyesi 490 işçi işe gitmedi ya da işe gitse de çalışmadı. Bir gün boyunca yolcu ve yük taşınmadı.
İşverenler, iş bırakan işçilerin yerine dışarıdan işçi getirerek grev kırıcılığı yapmaya çalıştı. İşçiler, dışarıdan getirilen işçileri engelleyince polisle karşı karşıya geldi. Sendikacılar, polislere öncelikli görevlerinin bu olmadığını hatırlattı. Bazı işyerlerinde polisle işçiler arasında ufak çaplı arbedeler yaşansa da işverenler grevi kıramadı.
Ülkede liman, hava alanı çalışanları ve polislerin greve gitmesi veya eylem yapması iş kanununun 24. maddesinin 7. fıkrasının b bendine göre yasak.
Sendika temsilcileri, liman işçilerinin grevinin ülke ekonomisinin yüzde 90’ını etkileyeceğini söylüyor. Yüzlerce adadan oluşan Maldivlerde denizcilik sektörü, ülkenin motor sektörlerinden olan turizm sektörünü de yakından ilgilendiriyor.
Çin’de de liman işçileri grevle kazandı
Çin’in Şenzen kentinde dok işçileri daha yüksek ücret için 25 Eylül’de çıktıkları grevde iki gün içinde kazanıma ulaştı.
İşçilerin greve çıkmasındaki etkenlerden biri de Şenzen’in komşusu Hong kong’da 500 liman işçisinin 40 günlük grevlerle mayıs ayında maaşlarında yüzde 9,8 artış sağlamış, çalışma koşulları iyileştirilmişti.
Şenzen’de liman işçileri ayda 6 bin Yuan, işin yoğun olduğu dönemlerdeyse 8 bin Yuan kazanıyor. İşçiler yardımlara ve 700 Yuanlık ikramiyeye ek olarak maaşlarına 600 Yuanlık zam talep etti ancak işveren kabul etmedi. İşçiler eylemlerini sürdürdü ve işverenin 500 Yuanlık artış sözü üzerine grevlerini 27 Eylül’de sonlandırdı.
Sendika.Org