Bugün 28 Eylül, ulaşılabilir, güvenli ve yasal kürtaj için küresel eylem günü
28 Eylül, 2011 yılından beri ulaşılabilir, güvenli ve yasal kürtaj için küresel eylem günü olarak kabul ediliyor
28 Eylül 1871’de Brezilya’da kölelerin çocuklarına yönelik ‘Özgür Rahim Kanunu’ olarak da bilinen yasa kabul ediliyor ve bu tarihten sonra doğan tüm köle çocukları artık efendilerine değil ailelerine aittir deniliyor. Bu karar, Brezilya’da köleliğin tamamen ortadan kalkmasının başlangıcı olarak da kabul ediliyor.
28 Eylül aynı zamanda Latin Amerikalı feministlerin de 1990’lardan beri ülkelerindeki kürtaj yasaklarını protesto ettikleri gün. ‘Doğurma Hakkı için Küresel Kadın Ağı’ adlı örgütün kadınların mahremiyetlerini ve üreme özgürlüklerini kendi isteklerine göre yaşamaları gerektiğini ifade ederek, yasal olmayan yollardan yapılan kürtajların doğurduğu sağlıksız sonuçları anlatmak ve tüm dünyadaki kadınların haklarını savunmak için düzenledikleri kampanya üzerine 2011’den itibaren Kürtaj Hakkı Günü olarak kabul ediliyor.
Dünya’nın birçok ülkesinde kadınların kitlesel mücadelesiyle kazanılan kürtaj hakkı, 68 ülkede hala yasak. İrlanda, Malta, Brezilya, Meksika, İran gibi ülkelerde kürtaj yasağı hiçbir istisna olmaksızın uygulanırken, yalnızca belirli durumlarda izin veren ülkeler de var. Ayrıca Latin Amerika’nın birçok ülkesinde yasak olan kürtaj yalnızca Küba’da bir kadın hakkı olarak anayasada yer alıyor.
Türkiye’de ise 2012 yılında AKP hükümetinin yasal kürtaj süresini 10 haftadan 8 haftaya düşürülmesiyle ilgili başlattığı yasa çalışmalarının ardından kürtaj yasağı tartışmaları başlamıştı. Bu tartışmaların ardından binlerce kadın “Bizim bedenimiz, bizim kararımız” sloganlarıyla sokağa çıkarak kürtaj hakkı için mücadele etmiş, uzun bir aradan sonra AKP ilk defa geri adım atmak zorunda kalmıştı. Kürtaj Türkiye’de mevcut yasalara göre 10 haftaya kadar hak olarak kabul ediliyor. Ancak hastanelerde eş izni, evlilik şartı gibi fiili uygulamalarla engelleniyor.
Sendika.org