Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, otoyol projesinin ODTÜ tarafından teklif edilen hali ile bir iki gün içerisinde onaylanacağını belirtti
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, ÇED raporu olmayan otoyol projesinin ODTÜ tarafından teklif edilen hali ile bir iki gün içerisinde onaylanacağını belirtti. Mahalleliler ise otoyolu istemediklerini yineledi
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, içerisinde ODTÜ Ormanı’nın ve Eymir Gölü’nün de bulunduğu, ODTÜ Rektörlüğü tarafından teklif edilen imar planının 100. Yıl ile Çiğdem mahalleleri sakinleri ve ODTÜ’lü öğrencilerin tüm tepkilerine rağmen bir iki gün içerisinde onaylanacağını açıkladı. Bayraktar, ODTÜ Ormanı’nın içinden geçecek yolun, imar planlarının yerleşkenin bütünlüğünü bozmayacağını iddia etti.
Bayraktar, projede yolun geçeceği alanda bulunan ağaçların taşınarak yeniden dikim yapılacağını da söyledi ancak ağaçların kuruma sorununa ilişkin herhangi bir yanıt üretemedi. Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından bölgedeki inşaatın şu ana kadarki bölümünden kesilip taşınan ağaçlar taşındıkları alanda kurumuştu.
İkinci yol tünel olacak
Aynı projede bulunan ikinci yol ise ODTÜ yerleşkesini, Eskişehir Yolu’na paralel olarak doğu-batı doğrultusunda ikiye bölecek. Bu yolun ODTÜ’nün talebi gereği tünel şeklinde yapılacağını belirten Bayraktar şunları kaydetti:
“Bilkent tarafından başlayıp, doğu batı hattında geçiş yapılacak. Planda, burası ODTÜ kampüsünü tam ikiye bölüyor gibi görünüyor. Bunu Rektörlüğün isteği doğrultusunda tünel olarak koyuyoruz. Geçiş yeraltından olacak. Kampüsü hiçbir şekilde bozmayacak, hiçbir şekilde ağaç dokusuna vs. zarar vermeyecek. Bu çok maliyetli, yaklaşık 100 milyon. Ankara Büyükşehir Belediyesi, ODTÜ kampüsü korunsun diye böyle bir fedakarlığa giriyor.”
ÇED raporu olmadan proje nasıl hazırlanacak?
1. derece SİT alanı olan ODTÜ arazisinden geçirilmesi planlanan yol projesiyle ilgili dün (17 Eylül) bir basın toplantısı düzenleyen CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka projenin Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporu olmadığına dikkat çekti. Nazlıaka, “ÇED raporunun ODTÜ yolunda hazırlanması zorunluluğu vardır. ÇED raporu alınmadan proje hazırlanamaz, ihaleye çıkılamaz. ODTÜ’de ÇED süreci işletilmeden projeye çıkılmış ve yol inşaatına başlanılmıştır” dedi.
‘Bu yolu kabul etmeyeceğiz!’
100. Yıl İnisiyatifi adına Sendika.Org’a konuşan Hadi İskit, projenin onaylanması ile ilgili olarak “Mahallenin ortasından yol geçecek olması kabul edebileceğimiz bir şey değil. Ne ODTÜ’lüler ne de 100. Yıl ve Çiğdem Mahallesi halkı bu yolu istiyor. Yapılacak olan yol Ankara’nın trafiğini rahatlatmayacağı gibi, mahallemizde hem hava kirliliği artacak, hem de 100. Yıl- ODTÜ arası yaya ulaşımı ortadan kalkacak. Aynı zamanda önümüzde Çukurambar gibi bir örnek var. Yol demek AVM demek. Biz mahalle halkı olarak bu yolu istemiyoruz. Her şeyi sokak belirleyecek” dedi.
Sendika.Org/ Ankara