AKP, sağlık sisteminin yetersizliğini “kökü dışarıda” diyerek yurt dışına havale ediyor. AKP medyası kızamığı Suriyelilere yükledi. Halk sağlığı uzmanları bunun ayrımcı bir tutum olduğunu, aile hekimliği sisteminin yetersizliği olduğunu söyledi.
AKP, sağlık sisteminin yetersizliğini “kökü dışarıda” diyerek yurt dışına havale ediyor. Sağlık Bakanığı kızamık vakalarındaki artış için yurtdışı kaynaklı dedi. Türkiye gazetesi kızamığı Suriyelilere yükledi. Halk sağlığı uzmanları ise bu tutumun ayrımcı bir tutum olduğunu meselenin aile hekimliği sisteminin yetersizliği ile ilgili olduğunu söyledi
Türkiye gazetesi, ülkedeki kızamık vakalarındaki artışla ilgili Suriye’yi suçlayan “Suriye Kızamığı Yayılıyor” başlıklı bir haber yayımladı. Haberde, “Esad’dan kaçanların hastalığı Türkiye’ye taşıdığı öne sürülüyor”, “Yerli vaka sayısı yine sıfıra yakın; ancak yurt dışı kaynaklı hastaların sayısı hızla artıyor” gibi ayrımcı ifadeler yer aldı.
TTB Merkez Konsey Üyesi ve halk sağlığı uzmanı Mehmet Zincir, konuyla ilgili HekiMedya’ya konuştu. Zincir, kızamık hastalığını Suriye’ye bağlamanın yanlış bir tutum olduğunu söyledi.
Türkiye sınırları içinde yaşayanların sağlık sorunları konusunda “Suriyeli olmak” gibi bir ayrımın yapılamayacağını belirten Zencir, Suriye’den gelenlerin savaş koşulları nedeniyle aşıya erişimlerinin sınırlı olduğunu ifade etti ve sınır kapılarında aşıların yapıldığını belirtti.
Aile hekimliği sistemi yetersiz
Bölge temelli bir sağlık sistemi olmadığı için bu tip sorunların yaşandığına dikkat çeken Zencir, aile hekimliği uygulamasının hareketli nüfus (Mülteciler, mevsimlik tarım işçileri) konusunda yetersiz kaldığını sözlerine ekledi. Türkiye’deki sağlık sisteminin kişinin başvurusuna ve adrese dayalı nüfus verilerine göre işlediğini belirten Zencir, mevsimlik tarım işçileri ve mültecilerin adrese dayalı nüfus sisteminde kayıtları olmadığı için sistem tarafından görülmediğine işaret etti.
Türkiye’de kızamık zaten vardı
Halk Sağlığı Uzmanı Prof.Dr. Muzaffer Eskiocak da kızamık salgının Suriye’ye yüklenmesinin yanlış olduğunu dile getirdi. Kızamık salgınını Suriyelilere yüklemenin sığınmacılara karşı düşmanlık duygularına yol açabileceğine dikkat çeken Dr.Eskiocak, Suriyeli sığınmacılarının sağlığından devletin sorumlu olduğunu ifade etti. Dr.Eskiocak ayrıca, Suriye’deki savaş koşulu ve göç hareketleri olmasa bile Türkiye’de kızamık hastalığının var olduğunu sözlerine ekledi. Halk Sağlığı Uzmanları Derneği’nin web sitesinde Türkiye’de 2010 sonunda başlayan ve bu güne dek uzayan Kızamık salgını ile ilgili rapor ve bilgi notlarının yayında olduğu, TTB web sitesinde çok sayıda basın açıklaması olduğu görülebilir.
Savaş koşulları nedeniyle temel sağlık hizmetlerinin çöktüğü bir ülkeden Türkiye’ye gelenlerin kamplarda mutlak suretle aşı olması gerektiğini belirten Dr.Eskiocak, kızamığın ilk akla gelen aşı olduğunu söyledi. Kızamık hastalığının kontrol altına alınabilmesi için ülkenin yüzde 95’inin aşılanması gerektiğine işaret eden Dr.Eskiocak, bu aşılamanın en ufak yerleşim biriminde de bu oranın olması gerektiğini söyledi.
Türkiye’de yeterli aşı yapılsaydı hastalık yayılmazdı
Bağışıklama hizmetlerinin en etkin biçimde, insanların evlerinde, sunulduğu dönemde bile İzmir Narlıdere ilçesinde yapılan aşılama oranının yüzde 98 olduğunu belirtenDr.Eskiocak Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre kızamık aşısı yapılma oranını 2005’te yüzde 91 civarında olduğunu bu rakamın 2006’dan itibaren artış gösterdiğini ve bağışıklama hizmetlerinde başvuruya dayalı sunulmasına rağmen yüzde 98’ler civarında bir seyir izlediğini söyledi. Aile hekimliği uygulamasıyla birlikte bu rakamların artış gösterdiğine dikkat çeken Dr.Eskiocak, “Hakikaten Sağlık Bakanlığı’nın dediği gibi yüzde 97-98’ler civarında bir aşılama olsaydı kızamık hastalığı bu denli yaygınlaşmazdı” dedi.
Hükümeti uyarmıştık
Aile hekimliği uygulamasına geçmeden önce salgın hastalıklar konusunda Halk Sağlığı Uzmanlarının Sağlık Bakanlığını uyardıklarını belirten Dr.Eskiocak, Suriye’deki Savaşın temel sağlık hizmetleri için de yıkıcı etkisi olduğu gerçeğinden hareketle , Dünya Sağlık Örgütü’nün iç karmaşa başladıktan sonra kızamık aşılaması kampanyası açtığını söyledi.
Sağlık Bakanlığı ile DSÖ verileri çelişiyor
Kızamık ile ilgili tartışmalar İstanbul milletvekili Levent Tüzel’in soru önergesine Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun yanıtı üzerine başladı. Bakanlık 2012’de 349 kızamık vakasının görüldüğünü, 1 Ocak 2012 ile 13 Haziran 2013 tarihleri arasında 6.196 kızamık vakası görüldüğünü belirtti. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilene göre 2012’de 698 kişiye kızamık teşhisi konulurken 1 Ocak 2012 – 10 Eylül 2013 tarihleri arasında 6.983 kızamık vakası görüldü.
HekiMedya