“Bilimde cins ayrımı” kitabında Evelyn Reed, bilim alanındaki kadına yönelik önyargıların toplumsal temelini ortaya koyarken ünlü bilim insanlarının erkek egemenliğini öngören düşünce sistemiyle bilimi nasıl çarpıttıklarını açıklıyor.
Evelyn Reed’in ilk basımı 1987’de yapılan kitabı “Bilimde cins ayrımı”, bilim alanındaki kadın düşmanı uygulamaları göz önüne seriyor. Kadına yönelik önyargıların toplumsal temelini ortaya koyan Reed, ünlü bilim insanlarının erkek egemenliğini öngören düşünce sistemiyle bilimi nasıl çarpıttıklarını açıklıyor
Reed kitabında, bilimin tanımında var olan nesnellik ve tarafsızlık ilkesinin bilim dünyasında bir gerçekliğinin olmadığını söylüyor. Bilim insanlarının sistem içinde var olan bazı eğilimlerden etkilendiğini ve çoğu zaman çalışmaların bu nedenle çarpıtıldığını belirtiyor.
Özellikle insan yaşamıyla doğrudan bağlantılı bilim dallarında önyargıların etkisinin daha büyük olduğuna dikkat çeken Reed, örnek olarak antropoloji (insanbilim), primatoloji (maymunbilim), sosyoloji ve dirimbilimi veriyor.
Reed kitabın amacı şu sözlerle tanımlıyor:
Kitaptaki incelemeler, bu değişik alanlarda çalışan bilim emekçilerinin yaptığı gerçek buluş ve ilerlemeleri küçük görmemekte, onların değerlerini yokumsamamaktadır. Amacımız, bu bilim dallarının içine sızarak içerdikleri hakikatleri yozlaştıran, olguları çarpıtan yapay-bilimsel kavrayışların, hangi özgün yönleriyle kendilerini gösterdiğini ortaya koymaya çalışmaktır.”
Kitapta birçok erkek bilim insanının kadın düşmanı çıkarımları tek tek ele alınıyor ve bilimsel yani “nesnel ve tarafsızlık” ilkesine uyan cevaplar üretiliyor. Lionel Tiger’in “Kümelenen erkekler” adlı kitabına geniş yer ayıran Reed, kitabı “bir kadın düşmanının kendi portresi” olarak tanımlıyor. Tiger’in bütün mesnetsiz savlarını da bilimsel olarak çürütüyor.
Kitabın ilk üç incelemesinde toplumsal-dirimbilimle primatolojinin, son beş incelemedeyse antropolojinin durumu ele alınıyor. “Bilimde cins ayrımı” Evelyn Reed’in temel yapıtı olan “Kadının evrimi” kitabının bir devamı ya da eki olarak görülüyor.