Sosyal-İş Sendikası’nda örgütlenen İstanbul Eczacılar Kooperatifi çalışanları, işverenin yetki itirazına karşı bugün Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda eylem yaptı.
Sosyal-İş Sendikası’nda örgütlenen İstanbul Eczacılar Kooperatifi (İSKOOP) çalışanları, işverenin yetki itirazına karşı bugün Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda eylem yaptı.
Eyleme İSKOOP üyesi eczacılar, Sosyal-İş’in örgütlü olduğu İstanbul Tabip Odası, İstanbul Eczacı Odası, İstanbul Diş Hekimleri Odası, Metro Grosmarket ve DİSK çalışanları, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden üyeler, İstanbul Eczane Teknisyenleri Derneği Yönetim Kurulu ve üyeleri, DİSK Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Yurtseven, Genel-İş 1 Nolu Şube Başkanı, DİSK Kadın Komisyonu Sorumlusu ve Genel-İş Konut İşçileri Şubesi Başkanı, Genç-Sen üyeleri de katılarak destek verdi.
Bakırköy Özgürlük Meydanı’na “Toplu sözleşme hakkımız engellemez” yazılı pankartla gelen işçiler, “Sözleşme hakkımız engellenemez”, “Yaşasın sınıf dayanışması”, “İSKOOP şaşırma sabrımızı taşırma”, “Sözleşme yoksa barış da yok” sloganları attı.
Sosyal-İş Sendikası adına basın açıklamasını okuyan İstanbul Şube Başkanı Mustafa Aguş, yaşanan süreci özetleyerek İSKOOP yönetimini sendika yetkisine yaptığı itirazı geri çekmeye ve toplu sözleşme masasına oturmaya çağırdı. Daha önce defalarca çağrıda bulunduklarını belirten Aguş, “Tüm iyi niyetli girişimlerimize ve sorunu görüşmeler yoluyla çözme çabamıza kayıtsız kalınmıştır” dedi. İSKOOP yönetiminin sendikanın gerekli çoğunluğu sağlayamadığını öne sürerek itiraz dilekçesinde “sahte üyelik” iddiasında bulunmasının sendika ve üyeler tarafından tepkiyle karşılandığını belirten Aguş, örgütlenme çalışmalarını yasaların öngördüğü tüm kurallara uygun olarak yürüttüklerini ve yasanın aradığı yüzde elli barajını aşarak bakanlığa başvurduklarını belirtti. Aguş, Bakanlığın incelemesini yaptıktan sonra Sosyal-İş’in yetkili olduğuna karar verdiğini ve kararın taraflara tebliğ edildiğini, değişen Sendikalar Yasası’na göre yüzde 40’a inen baraj ile sendikanın yeterli çoğunluğu sağlayamadığı iddiasının asılsız kaldığını belirtti.
İSKOOP şubelerinde 23 Ocak’ta yapılan yenmek boykotuna çalışanların yüzde 90’ının katıldığını bunu da işyerinde yapılmış bir referandum olarak kabul ettiklerini dile getiren Aguş, yönetimi bu sese kulak vermeye ve yetki itirazını geri çekmeye çağırdı.
İSKOOP’un halkın ilaç hakkı ve binlerce eczacının hak ve çıkarları için üretim ve dağıtım şirketlerinin kar hırsına karşı korumak amacıyla kurulduğunu dile getiren Aguş, “yönetim kuruluş amaçlarının bir gereği olarak işçilerin sendika hakkını içine sindirmeli ve bir an önce toplu iş sözleşmesi masasına oturmalıdır” dedi.
24 Ocak günü görülen yetki itirazı davasının ilk duruşmasında sendika ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı avukatlarının itirazın haksız olduğunu ve reddedilmesi gerektiğini ifade ettiklerini söyleyen Aguş, bir sonraki mahkeme tarihinin 7 Mart olduğunu belirtti. İtiraz geri çekilmediği takdirde demokratik, yasal ve meşru eylem ve etkinliklerini artırarak devam edeceklerini söyledi.
Sendika.Org