Üzümdere köylüleri ve çevreciler, HES şirketi ve bakanlık yetkililerini, “HES’ci şirket istemiyoruz” sloganlarıyla karşıladı, HES toplantısını yaptırmadı Türkiye’nin en önemli yaban hayatı geliştirme sahalarından ve dünyanın en önemli 200 orman alanından biri olan Antalya’nın Üzümdere bölgesi de HES tehdidi altında. Bu bölgede iki HES yapılmak isteniyor. Ancak köylüler ve çevreciler, yaşam alanlarının bozulmaması için HES’in […]
Üzümdere köylüleri ve çevreciler, HES şirketi ve bakanlık yetkililerini, “HES’ci şirket istemiyoruz” sloganlarıyla karşıladı, HES toplantısını yaptırmadı
Türkiye’nin en önemli yaban hayatı geliştirme sahalarından ve dünyanın en önemli 200 orman alanından biri olan Antalya’nın Üzümdere bölgesi de HES tehdidi altında. Bu bölgede iki HES yapılmak isteniyor.
Ancak köylüler ve çevreciler, yaşam alanlarının bozulmaması için HES’in yapılmasına karşı çıkıyor. Üzümdere’de HES için toplantı yapılacağını öğrenen köylüler, Üzümdere Köyü Sosyal Kültürel Dayanışma Derneği Başkanı Remzi Alp ve Antalya Isparta Burdur Denizli Kaş Platformu Sözcüsü Hediye Gündüz ile birlikte basın açıklaması yaptı.
Köye gelen İbradı Belediye Başkanı Muharrem Kaya, Ormana Belediye Başkanı Mehmet Ayhan Keskin, İl Genel Meclisi Üyesi Ali Erkan, İbradı CHP İlçe Başkanı Nurettin Bayılı, Gümüşdamla köylüleri, İbradı Düzlen mahalle temsilcileri ve Vadideki Balık çiftlikleri temsilcileri de köylülere destek verdi.
Açıklamanın hemen ardından, toplantı yapmak üzere köye gelen HES’ci şirket ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri, toplantı salonunun girerken köylüler protestolarını artırdı. “HES’ci şirket istemiyoruz” sloganıyla salona giren köylüler, uzun süre “HES’ci şirket, köyümüzü terk et”, “Üzümdere bizimdir, bizim kalacak”, “HES’ci şirket köyümüzden defol” sloganlarını atarak, toplantının yapılmasını engelledi.
Toplantıyı yapamayan bakanlık ve şirket temsilcileri, “Halkın muhalefeti nedeniyle toplantı yapılamamıştır” şeklinde tutanak tuttu.
Evrakta santecilik hazırlığı
Köylüler, muhtarın HES’ten yapa tutum almasını da, “HES’ci muhtar istemiyoruz” sloganıyla protesto etti.
Salondan çıkan şirket, bakanlık görevlileri ve muhtar, salon dışındaki bazı köylülerden “toplantı yapılmıştır” şeklinde imza almak istedi. Bunun üzerine kaymakamlığa giden köylüler, toplantının yapılamadığını gösteren tutanağını vererek, “evrakta tahrifat yapılmak istenmesinden kaygı duyduklarını” dile getiren dilekçe sundu.
Neden marşılar?
Üzümdere Köyü Sosyal Kültürel ve Dayanışma Derneği, Antalya Isparta Burdur Denizli Kaş Platformu ve köylüler neden HES’e karşı olduğunu ise şu şekilde anlattı:
“Su doğaya ve halka aittir satılamaz. Üzümdere yaban hayatı geliştirme sahasıdır. Sahada Manavgat Çayı, derin vadiler ve kanyonlar oluşturarak sahada farklı bir ekosistem yaratmıştır. Alan flora açısından çok zengindir. Florayı oluşturan 290 bitki türünün 60’ı endemiktir. Endemik bitkilerde nesli tehlike altında olanlar vardır. Orman kendine özgü habitatlar oluşturmaktadır.
Bölge ormanlarında gen koruma ormanları ve tohum meşcereleri bulunmaktadır.
Fauna açısından 19 tür vardır ve bunlardan bazılarının nesli tehlike altındadır.
Üzümdere YHGS, Türkiye’deki 160 adet önemli kuş alanlarından biri olan Akseki ve İbradı ormanları içerisinde yer almaktadır.
Sahanın faunasını oluşturan türlerden biri olan yaban keçisi, alanın statüsünü belirleyen hedef türdür ve kesin koruma altındadır.
Kırmızı benekli alabalıklar da, su samuru gibi yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır ve kesinlikle korunmalıdır.
“Avrupa Ormanları’nın Sıcak Noktaları” adı altında belirlenen 100 ormandan biridir .
Dünya’nın korunmada öncelikli ekolojik bölgelerinden (Küresel 200 Eko-Bölge) biri olan “Akdeniz Ormanları”na dahildir.
Alanda alabalık üretme çiftlikleri , 10 bine yakın kıl keçisi ve yaklaşık bin arı kovanı bulunmaktadır.
Alan bölgede yaşayan insanların geçim kaynağı sahasıdır.
Alan içerisinde Altınbeşik Mağarası Milli Parkı bulunmaktadır.”
Kaynak: Etha