Elektrik aboneleri, 1 Nisan’da elektriğe yapılan yüzde 9’luk zammı, faturalarında yüzde 23 olarak gördü çünkü döviz kurundaki fark da elektrik faturalarına yansıtıldı Elektrik abonelerinin kullanım bedelinin yanı sıra kayıp-kaçak bedeli, dağıtım bedeli, perakende satış hizmeti bedeli, iletim sistemleri bedeli gibi bedellerin yanı sıra döviz kurlarındaki değişimden kaynaklanan farkı da ödediği ortaya çıktı. EPDK tarafından 1 […]
Elektrik aboneleri, 1 Nisan’da elektriğe yapılan yüzde 9’luk zammı, faturalarında yüzde 23 olarak gördü çünkü döviz kurundaki fark da elektrik faturalarına yansıtıldı
Elektrik abonelerinin kullanım bedelinin yanı sıra kayıp-kaçak bedeli, dağıtım bedeli, perakende satış hizmeti bedeli, iletim sistemleri bedeli gibi bedellerin yanı sıra döviz kurlarındaki değişimden kaynaklanan farkı da ödediği ortaya çıktı. EPDK tarafından 1 Nisan 2012’de elektriğe yapılan yüzde 8,1’lik zam, konutlara yüzde 9,26 oranında yansıtalacaktı ancak zam birçok faturaya yüzde 23 oranında yansıtıldı.
CHP İstanbul Milletvekili Kadir Öğüt’ün soru önergesine enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın verdiği yanıtla ortaya çıkan uygulama, “Maliyet bazlı fiyatlandırma sistemi”ne dayanarak yapılıyor.
CHP’li Öğüt, 1 Nisan 2012 tarihinden geçerli olmak üzere zam yapıldığını ancak tüketicinin 1 Nisan öncesindeki kullanım bedelini neden zamlı ödediğini de sordu. Önergeye verilen yanıtta fiyat değişim tarihinden öncesi ve sonrasını içeren fatura dönemlerinin olması durumunda kıstel yevm metodu (toplam tüketim fatura dönemindeki toplam gün sayısına bölünerek günlük ortalama tüketim bulma) uygulandığı belirtildi.
Tüketici Örgütleri Federasyonu Genel Başkanı Fuat Engin, bedel hesaplamada kullanılan kıstel yevm metodundan tüketicinin haberdar olmadığını, sadece EPDK yetkilileri ve elektrik dağıtım şirketlerinin bilgisi dahilinde olduğunu söyledi.
Sendika.Org