Kütahya’nın Simav İlçesi’nde Kürt işçilerden Hakim Taç, bir grubun taş ve sopalı saldırısına uğradı Saldırıya uğrayan Taç, kaldırıldığı hastanedeki tedavisinin ardından gözaltına alınırken, can güvenliklerinin kalmadığını söyleyen 35 Kürt işçi şantiyede mahsur kaldı. İşçiler, saldırgan grupların “Kürtler Simav’dan gidecek” dediklerini söyledi. Diyarbakır’dan Kütahya’nın Simav İlçesi’ne inşaatlarda çalışmak için gelen 30’dan fazla Kürt işçiye 9 Haziran […]
Kütahya’nın Simav İlçesi’nde Kürt işçilerden Hakim Taç, bir grubun taş ve sopalı saldırısına uğradı
Saldırıya uğrayan Taç, kaldırıldığı hastanedeki tedavisinin ardından gözaltına alınırken, can güvenliklerinin kalmadığını söyleyen 35 Kürt işçi şantiyede mahsur kaldı. İşçiler, saldırgan grupların “Kürtler Simav’dan gidecek” dediklerini söyledi.
Diyarbakır’dan Kütahya’nın Simav İlçesi’ne inşaatlarda çalışmak için gelen 30’dan fazla Kürt işçiye 9 Haziran günü yapılan saldırının ardından dün akşam saatlerinde de Erzurumlu Kürt işçi Hakim Taç, sayıları 40’ı bulan bir grubun saldırısına uğradı. Aldığı sopa ve taş darbeleri ile başından ve omzundan yaralanan Taç, hastanedeki tedavisinin ardından apar topar gözaltına alınarak Simav İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Saldırgan gruptan ise, kimsenin gözaltına alınmadığı öğrenildi.
35 işçi şantiyede mahsur
Olay ile ilgili DİHA’ya konuşan işçilerden Murat İnce, Diyarbakırlı arkadaşlarına yapılan saldırının ardından ilçede adeta “Kürt avı” başlatıldığı anlattı. Sokaklarda gezen ırkçı grupların gördükleri Kürtlere saldırdığını ve arkadaşları Hakim Taç’ın da bu saldırgan grubun hedefi haline geldiğini aktaran İnce, can güvenliklerinin kalmadığını ve sırf Kürt oldukları için saldırılara maruz kaldıklarını söyledi. Saldırgan grupların “Kürtler Simav’dan gidecek” dediklerini söyleyen İnce, polisin bu gruplara herhangi bir müdahalede bulunmadığını ve güvenliği sağlamadığını aktardı. Şu an 3 şantiyede toplam 35 Kürt işçinin olduğunu ve şantiyenin içinde mahsur kaldıklarını bildiren İnce, dünden bu yana şantiyeden dışarı çıkamadıklarını söyledi.
‘Sesimizi duyurun’
Kürt işçilerin son bir haftadır diken üstünde olduğunu ve çalışamaz hale geldiğini söyleyen İnce, “Erzurum’dan buraya çalışmak için geldik. İlçe halkı, polisler hatta hastanedeki doktorlar bile bize ilçeyi terk etmemizi söylüyor. Hepimiz genciz ekmeğimizi kazanmak için çalışıyoruz. İçerde bir sürü alacağımız var. Can güvenliğimiz kalmadı. Bir yolunu bulursak İstanbul’a gitmeyi düşünüyoruz. İnsanlara sesimizi duyurun. Biri bize yardım etsin. Çok mağdur olduk” diye konuştu.
Kütahya’daki ilk saldırı değil
Yaşanan saldırı, Kütahya’da Kürt işçilere dönük yapılan ilk ırkçı saldırı değil. Van depreminin ardından Van’dan Kütahya’nın Emet İlçesi’ne inşaatlarda çalışmaya gelen 16 Kürt işçi 13 Mart akşamı, 500 kişilik saldırgan bir grubun linç girişimine uğradı. Çalıştıkları Anadolu Öğretmen Lisesi inşaatındaki çadırları ateşe verilen Kürt işçiler canlarını zorla kurtararak polis eşliğinde ilçeden çıkarılmıştı. Yine Simav’da 9 Haziran sabahı çalıştıkları Hükümet Konağı inşaatına gelen bir grup saldırgan Kürt işçilerden Hafit Onur’u üzerinde bulunduğu inşaat iskelesinden atarak kolunun ve kafasının kırılmasına neden olmuştu. Devam eden saldırılarda Alaattin Günboz, Kutbettin Onur ve Hafiz Onur isimli işçiler de çeşitli yerlerinden yaralandı. Bu saldırılarda da ırkçı gruplar gözaltına alınmazken, Kürt işçiler gözaltına alındıktan sonra polis eşliğinde eşyalarını dahi almalarına izin verilmeden ilçeden çıkarıldı. İnşaat malzemeleri ve alacaklarını toplayamayan 30 işçinin 180 bin TL zararı olduğu öğrenildi.
Kaynak: DİHA