4+4+4 karanlığına meydan okuyan Halkevleri Eğitim Hakkı Meclisi, Milli Eğitim Bakanlığı’na yürüdü. Veliler, öğrenciler ve öğretmenler çocuklarının geleceklerini karartmayacaklarını, gerici ve piyasacı bir eğitimi asla kabul etmeyeceklerini haykırdı Halkevleri Eğitim Hakkı Meclisi’nin 4+4+4 karanlığına karşı başlattığı eğitim hakkı mücadelesi, öğrencilerin karnelerini aldığı bugün (8 Haziran) Ankara sokaklarındaydı. Haftalar öncesinden bilgilendirme toplantıları yapan, pek çok okulda […]
4+4+4 karanlığına meydan okuyan Halkevleri Eğitim Hakkı Meclisi, Milli Eğitim Bakanlığı’na yürüdü. Veliler, öğrenciler ve öğretmenler çocuklarının geleceklerini karartmayacaklarını, gerici ve piyasacı bir eğitimi asla kabul etmeyeceklerini haykırdı
Halkevleri Eğitim Hakkı Meclisi’nin 4+4+4 karanlığına karşı başlattığı eğitim hakkı mücadelesi, öğrencilerin karnelerini aldığı bugün (8 Haziran) Ankara sokaklarındaydı. Haftalar öncesinden bilgilendirme toplantıları yapan, pek çok okulda yasanın getirdiği uygulamalara karşı imzalar toplayan meclis, Milli Eğitim Bakanlığı’na bir yürüyüş gerçekleştirdi. Yüksel Caddesi’nde başlayan yürüyüşe yüzlerce çocuk, öğrenci, veli ve öğretmen katıldı.
“Okuluma, öğretmenime, çocuğuma, geleceğime dokunma”, “AKP elini eğitimden çek”, “Eğitim haktır AKP karanlıktır”, “Parasız, bilimsel, anadilde eğitim” sloganları atan meclis üyeleri adına Milli Eğitim Bakanlığı önünde basın açıklamasını Mamak Demokrasi İlköğretim Okulu velilerinden Gonca Yemilli okudu.
‘Karneleri değil karanlığı veriyorlar’
“Bizler bu ülkenin insanları, eğitim yılının ardından yorgunluğumuzu atmak isterdik. Çocuklarımızla onların sevinçlerini paylaşmak, umutla onlara hediyelerini vermek isterdik. Ama ne mümkün. AKP iktidarı bu şansı bize tanımıyor” diyerek sözlerine başlayan Yemilli, AKP’nin umutları olan çocuklarının geleceğiyle oynadığını, umutları körelttiğini söyledi. Eğitim sisteminin eğitimle ilgisi olmayan bir bakanın iki dudağı arasında olmasına tepki gösteren Yemilli, 4+4+4 Yasası ile birlikte getirilen gerici ve piyasacı uygulamalardan örnekler verdi. Yemilli sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu yasa geri çekilmelidir. Çünkü 5 yaşındaki çocuk okula gönderilmek isteniyor. Çocuklarımızın ruh sağlığı ile oynanıyor. Göndermeyenlere ceza keseceğiz diyorlar. Ailelere söz hakkı tanımıyorlar.
Bu yasa geri çekilmelidir. Çünkü okullarımızı ilkokul, ortaokul, imam hatip diye bölüyor. Öğrenciler, öğretmenler sürgün ediliyor. Büyük ihtimalle ikili eğitim sistemine geçilecek, veliler çocukları yarım gün okula yarım gün paralı etüt merkezlerine göndermek zorunda kalacaklar.
Bu yasa geri çekilmelidir. Çünkü 9 yaşındaki çocuğun eğitimi kesintili hale getirilerek mesleğe yönlendirme bilimsel ve insani bir uygulama değildir. 9 yaşında çocuk meslek seçemez. Mesleğiyle ilgili ancak hayal kurar.
Bu yasa geri çekilmelidir. Çünkü zorunlu din dersi evrensel insan hakları kararlarında mahkum edilmişken, bu yasayla zorunlunun yanına seçmeli din dersi konulmaktadır. Açıktır ki, seçmeli din dersi zorunludan daha zorunlu olacak. Bu dersleri seçmeyen öğrenciler baskı ve ayrımcılığa maruz kalacak.”
AKP’nin zenginlere han hamam, geri kalanlara din imam projesinin ürünü 4+4+4’ü reddettiklerini ifade eden Yemilli, ne pahasına olursa olsun yasanın geri çekilmesi için mücadele edeceklerini ilan etti.
Açıklamanın sona ermesinin ardından okullardan toplanan binlerce dilekçe Milli Eğitim Bakanlığı’na teslim edildi.
Sendika.Org/ Ankara