Kadıköy eylemindeki kadınlar anlatıyor
Kadıköy’deki “kürtaj hakkı” eylemine katılan binlerce kadın AKP’nin bedenlerine ve haklarına dönük saldırısını protesto etti. Sendika.Org mikrofonunu eyleme katılan kadınlara tuttu Güldünyaya sahip çıktıkları gibi mi bakacaklar İlayda Çağla Koçoğlu 21 yaşında bir üniversite öğrencisi. Eylemi internetten duymuş ve gelmiş. Kürtajın bir hak olduğunu ve kadın bedenine kimsenin karışamayacağına inandığını söyleyen Çağla, kadınlar için her […]
![]()
Kadıköy’deki “kürtaj hakkı” eylemine katılan binlerce kadın AKP’nin bedenlerine ve haklarına dönük saldırısını protesto etti. Sendika.Org mikrofonunu eyleme katılan kadınlara tuttu
Güldünyaya sahip çıktıkları gibi mi bakacaklar İlayda Çağla Koçoğlu 21 yaşında bir üniversite öğrencisi. Eylemi internetten duymuş ve gelmiş. Kürtajın bir hak olduğunu ve kadın bedenine kimsenin karışamayacağına inandığını söyleyen Çağla, kadınlar için her açıdan zor olan kürtajın devlet tarafından yasaklama yoluna giderek daha da zorlaştırılacağını anlattı ve şunları ekledi: “Eğer kürtaj yasaklanırsa merdiven altı muayenehanelerde kadınların kürtaj olacak. Bu ölümlere yol açacak.” Çağla, Recep Akdağ’ın “tecavüz çocuklarına devlet bakar” açıklamasına da tepki göstererek tecavüze uğrayıp hamile kalan Güldünya Tören’in hastanede, devlet korumasındayken vurulduğunu hatırlatıyor. “Devlet hastanesinde tecavüz mağduru genç kadına sahip çıkamayan devlet şimdi tecavüz mağduru çocuklara nasıl sahip çıkacak” diye soruyor.
Oğlumu doğrumaya ben karar verdim Eyleme oğluyla birlikte katılan Ülkü, Kaldıraç dergisi okuru. İnternetten duyduğu eyleme “kürtaj hakkı”nı korumak için geldiğini söyledi. Çocuk doğurup doğurmama tercihinin kadınlara bırakılması gerektiğini belirten Ülke “Oğlumu doğurmaya kendim karar verdim. Bu tüm kadınların hakkı” dedi.
AKP’nin değişmeyen gündemi: Kadınlar Eğitim Sen üyesi Ayşe Panuş eyleme neden katıldığını şöyle anlattı: “AKP’nin son 10 yıldır değişmeyen bir gündemi var: Kadınlar. Üç çocukla başlayıp 4+4+4 yasası, GSS, Kadın Bakanlığı’nın Aile Bakanlığı’na dönüşmesi… Bugün hükümet kadın bedeni ve emeği üzerinde bir hegemonya kurmaya çalışıyor. Ben de bugün burada bedenime dair kararları yalnızca ben verebilirim demek için buradayım.
Hükümet bu kalabalığı görüp düşünmeli CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur da eylemdeydi. Onur eyleme gelişini ve hükükmetin kürtaj açıklamalarını şöyle yorumladı: Ben buraya bir milletvekili olmanın ötesinde bir kadın olarak geldim. Son dönemde yapılan açıklamaları kadın kimliğime hakaret ve saldırı olarak görüyorum. Meclis sanırım tarihinde görülmemiş seviyesiz bir dönemini sürüyor. Başbakan, hükümetin haddini bilmeyen belediye başkanına bu kalabalıkları görüp oturup düşünmesi lazım. Bu açıklamalar arttıkça bu kalabalıklar da artacak. Talihsiz benzetmelerini açıklamaların düşünüp yönlerini hapishanelerde ölen insanlara, yoksulluk pençesinde ölen insanlara çevirsinler. Hele ki Uludere gibi bir kıyaslama son derece talihsizdir.
Gelecek kuşaklar için de geldim Kartal Yakacık’tan gelen Şevkat, internetten duydukları eyleme komşularıyla birlikte gelmiş. Eyleme hem kendi haklarını korumak için geldiğini söyledi hem de gelecek kuşaklar için bu yasalara karşı çıktığını anlattı.
Tercih hakkı kadınlarındır Eylemi sosyal medya üzerinden duyup gelen Damla Kalan Dilekcan oğlu ve arkadaşlarıyla birlikte Kadıköy’deydi. Damla şu düşüncelerle eyleme katılmış: “Hiçbir kadın kendi isteğiyle, hoşlanarak kürtaj yaptırmaz. Kürtaja karşı olanlar da olabilir ama bu kanunlarla kadının elinden alınmamalı, kadın kendi aklı ile buna karar verip tercihi kürtajdan yanaysa bunu yaptırabilmeli”
Sendika.Org