Türkiye’de yedincisi gerçekleştirilen Uluslararası İşçi Filmleri Festivali dünyayı dolaşıyor. Festival üçüncü kez Londra’da Uluslararası İşçi Filmleri Festivali 15 – 24 Haziran tarihleri arasında üçüncü kez Londra’da olacak. “Diren-İş(çi)” sloganıyla gerçekleşen festivalin bu yıl düzenlemesinde Avrupa Demokratik Kadın Hareketi, Sosyalist Kadınlar Birliği, Roj Kadın Vakfı, Hackney Trade Union Council, Halkevi, Yüz Çiçek Açsın Kültür Merkezi, Kürt […]
Türkiye’de yedincisi gerçekleştirilen Uluslararası İşçi Filmleri Festivali dünyayı dolaşıyor. Festival üçüncü kez Londra’da
Uluslararası İşçi Filmleri Festivali 15 – 24 Haziran tarihleri arasında üçüncü kez Londra’da olacak. “Diren-İş(çi)” sloganıyla gerçekleşen festivalin bu yıl düzenlemesinde Avrupa Demokratik Kadın Hareketi, Sosyalist Kadınlar Birliği, Roj Kadın Vakfı, Hackney Trade Union Council, Halkevi, Yüz Çiçek Açsın Kültür Merkezi, Kürt Toplum Merkezi, Reel News, Göçmen İşçiler Kültür Derneği, Türk Eğitim Birliği ve Young Struggle gibi kurumlar rol alıyor.
15 Haziran Cuma Saat 18.00’de Stoke Newington’daki Abney Public Hall’de gerçekleştirilecek olan açılış gösterimiyle başlayacak olan festivalde Türkçe-Kürtçe müzik yapan Venge Dur (Uzağın Sesi) müzik grubu bir dinleti gerçekleştirecek. Bu yıl festivalin açılış filmi ise 1968’de Londra’da Ford fabrikasındaki kadın işçilerin ‘eşit işe eşit ücret’ talebiyle gerçekleştirdiği grevi anlatan, Nigel Cole imzalı ‘Kadının Fendi’ olacak.
Festival gösterimleri GİK-DER (Göçmen İşçiler Kültür Derneği) Genel Merkezi, TEB (Türk Eğitim Birliği) Genel Merkezi, Yüz Çiçek Açsın Kültür Merkezi, Halkevi, Kürt Toplum Merkezi’nde gerçekleştirilirken festivalde ki filmler şöyle: İspanyol yönetmen Fernando Leon de Aranao’nun göçmenlik meselelerine eğildiği filmi ‘Amador’, İngiltere’de gözaltında yaşanan ölümleri gündeme getiren ‘Adaletsizlik’ (Ken Fero & Tariq Mehmood), ‘Yunanistan: Bugünümüz Sizin Geleceğinizdir’ (Reel News), 1992’de Zonguldak’ta yaşanan maden faciasını anlatan ‘Derin Çığlık’ (Metin Kaya), Ömer Lütfi Akad’ın göç üçlemesinin ikinci filmi ‘Düğün’, Tony Gatlif’in Çingene bir ailenin hikayesini aktardığı ‘Korkoro’, 1999’da Ankara’daki Ulucanlar Cezaevi’nde gerçekleştirilen kanlı operasyonu anlatan ‘Ölü Canlar’ (Murat Özçelik), Iciar Bollain’in Bolivya’daki su mücadelesi ve sömürgeciliğe odaklanan yapımı ‘Yağmuru Bile’, ‘Bu Son Olsun’ (Orçun Benli), ‘Entelköy Efeköy’e Karşı’ (Yüksel Aksu). Festivalin son günün de ise Londra’dan film gösterimleri gerçekleştirilecek.
Festivalde bir de panel gerçekleşecek. Neoliberal politikaların derin bir ekonomik ve politik krize sürüklediği dünyamızın içinde bulunduğu durum ve mücadele yollarının tartışılacağı bir panel de düzenlenecek. Sendika temsilcilerinin katılacağı panelde, Yunanistan’dan Mısır’a, İngiltere’den Kanada’ya birçok coğrafyada yaşanan toplumsal mücadelelerle ilgili bilgi ve deneyimler demokratik bir tartışma ortamında paylaşılacak. İngiliz ve göçmen toplumundan katılımcıların bir araya geleceği etkinlikte tüm katılımcılar söz alabilecek.
Fotoğraf sergisi düzenlenecek
Bu yıl fotoğrafçı Yasemin Karslı’nın ‘İş Başında’ adlı emek fotoğrafları sergisi 15 Haziran’da Abney Hall’de, 16 Haziran’da The Trinity Center’da, 17-23 Haziran tarihleri arasında Gik-Der’de, 24 Haziran’daysa Dalston Eastern Curve Garden’da izleyicilerle buluşacak.
Sendika.Org/ Londra