Çanakkale Çevre Platformu çağrısıyla siyanürlü altın madenciliğine karşı çok sayıda köylü ve çevre hakkı savunucusu Etili Köyü’nde mitingde buluştu Çanakkale Çevre Platformu’nun çağrısıyla 3 Haziran’da siyanürlü altın madenciliğine karşı Çan ilçesinin Etili Köyü’nde miting yapıldı. Sabahın erken saatlerinde Çanakkale’den Etili Köyü’ne yola çıkan çevre hakkı savunucuları mola yerlerinde konuşmalar yaparak Kazdağları’nda siyanürlü altın madenciliği yapılmasının […]
Çanakkale Çevre Platformu çağrısıyla siyanürlü altın madenciliğine karşı çok sayıda köylü ve çevre hakkı savunucusu Etili Köyü’nde mitingde buluştu
Çanakkale Çevre Platformu’nun çağrısıyla 3 Haziran’da siyanürlü altın madenciliğine karşı Çan ilçesinin Etili Köyü’nde miting yapıldı. Sabahın erken saatlerinde Çanakkale’den Etili Köyü’ne yola çıkan çevre hakkı savunucuları mola yerlerinde konuşmalar yaparak Kazdağları’nda siyanürlü altın madenciliği yapılmasının doğaya vereceği tahribata dikkat çekti
Etili Köyünde saat 14.00’da başlayan mitingin açılış konuşmasını Çanakkale Çevre Platformu sözcüsü Hicri Nalbant yaptı. Nalbant, konuşmasında siyanürlü altın madenciliğinin etkilerini ekolojik açıdan, ekonomik açıdan, sosyal açıdan ve sağlık açısından ele alırken bölgedeki tek tehlikenin bu olmadığını belirtti. Nalbant, Karabiga’ya kurulması planlanan termik santrallerin de geri dönüşü imkansız yıkımlara neden olacağını vurgulayarak herkesi bu konuda da duyarlı olmaya davet etti.
‘Bizim altınımız, toprağımızdır suyumuzdur’
Ardından çevre hakkı mücadelesinin önde gelen isimlerinden Nene Hatun söz aldı. Nene Hatun konuşmasında “emperyalistlere karşı nasıl ülkemizi savunduysak şimdi de Kazdağlarını, topraklarımızı, doğamızı bu sömürücülere karşı öyle savunacağız” dedi.
Mitingde sık sık “Altıncı Filo Kazdağından Defol”, “Siyanürcü Şirket Memleketi Terket”, “Üreten Biziz Yöneten de Biz Olacağız”, “Kazdağının İsyanı Umut Olacak” sloganları atıldı.
Miting, Şahinli, Kızılelma, Muratlar, Söğütalan ve Evciler Köyü’nden köylülerin konuşmalarıyla devam etti. Köylülerden biri konuşmasında “bizim altınımız elmamız, kirazımız, şeftalimizdir, en önemlisi de suyumuzdur. Bunların zehirlenmesine izin vermeyeceğiz” dedi.
Ardından Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan konuşma yaptı.Gökhan konuşmasında “Altın ne işe yarar” diye sorarak “Yeryüzüne çıkarılan altının %2’sinin tıp ve elektronik gibi alanlarda kullanıldığını, bir kısmını kaadınlarının ziynet eşyası olarak kullandığını büyük bir çoğunluğunun merkez bankalarından yer altına gömüldüğünü belirterek. ‘Bizim altına ihtiyacımız yok” dedi.
Bölgenin yerel oyunu olan Harmandalının oynanması ardından miting yerel sanatçılar Şenay Bulut , Grup Öykü müzik dinletisi ve şair Yusuf Ay okuduğu şiirlerle devam etti.
Mitinge şu kurumlar ve kişiler katıldı: KESK, Çanakkale Tabip Odası, Çanakkale Diş Hekimleri Odası, Makine Mühendisleri Odası, Elektrik Mühendisleri Odası, Sağlık Çalışanları ve Emeklileri Derneği Çanakkale Şubesi, Ziraat Mühendisleri Odası, Zeytinli Kültür Derneği, Ayvalık Tabiat Parkını Koruma Derneği, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Biga Çevre Platformu, Gelibolu Doğa Derneği, Gökçeada Çevre ve Kültür Derneği, Eceabat Doğa Derneği, Çan Gençlik İnsiyatifi, Halkevleri, Öğrenci Kolektifleri, Liseli Genç Umut, CHP, TKP, HDK, ÖDP, Çanakkale Bayramiç ve İntepe Belediye Başkanları, Çanakkale Milletvekilleri Serdar Soydan ve Ali Sarıbaş.
Sendika.Org/Çanakkale