Uluslararası İşçi Filmleri Festivali kapsamında düzenlenen ve birincisi 2010 yılında toplanan Uluslararası İşçi ve İletişim Konferansı-LaborComm, emek ve iletişim ilişkisi üzerine düşünen ve üreten bilim insanlarını, aktivistleri, medya emekçilerini ve ilgili tüm toplumsal kesimlerden katılımcıları bir araya getiriyor. Düzenleyicileri Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Bilişim Anabilim Dalı, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Çankaya Belediyesi, Elektrik Mühendisleri Odası Ankara […]
Uluslararası İşçi Filmleri Festivali kapsamında düzenlenen ve birincisi 2010 yılında toplanan Uluslararası İşçi ve İletişim Konferansı-LaborComm, emek ve iletişim ilişkisi üzerine düşünen ve üreten bilim insanlarını, aktivistleri, medya emekçilerini ve ilgili tüm toplumsal kesimlerden katılımcıları bir araya getiriyor.
Düzenleyicileri Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Bilişim Anabilim Dalı, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Çankaya Belediyesi, Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi ve İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi olan konferans bu yıl 7-8 Mayıs tarihlerinde İnşaat Mühendisleri Odası Güney Özcebe salonunda gerçekleştiriliyor.
İletişim, teknoloji ve emeğin etkileşimi kapitalizmin iktisadi, siyasi ve ideolojik yapılarında eskisinden daha farklı biçimlenmelere neden olmaktadır ve bir dizi tehdit yükseltmektedir. Medyada yaşanan yoğunlaşma ve ulus aşırı düzeyde örgütlenmiş dev şirketlerin alandaki belirleyiciliği, kamusal bilginin ve iletişim ortamının artan bir oranda özel mülkiyetin ve ticarileşmenin parçası haline gelmesi, iletişim olanaklarına erişimde yaşanan eşitsizlikler, elektronik gözetim, medya emekçilerinin güvencesiz çalışma ortamı ve örgütlenme hakları önündeki engeller bu tehditlerin başlıcalarındandır. Diğer taraftan internet, mobil iletişim gibi yeni iletişim teknolojileri ve bu teknolojiler üzerindeki iletişim süreçleri de emekten yana tavrı olan mevcut yayınların yanı sıra emeğin örgütlenme, dayanışma ve direniş pratiklerine yeni olanaklar ve açılımlar sunmaktadır.
Uluslararası İşçi ve İletişim Konferansı iletişim, teknoloji ve emek ilişkisinin bu ikili görünümüne odaklanarak en geniş düşünsel zeminde alanın bilgisini üretmek, bu bilgiyi toplumla paylaşmak, iletişim sürecinin daha katılımcı, demokratik ve eşitlikçi olması ve kamusal iletişim olanaklarının arttırılması için gereken mücadelenin ve müdahalelerin hatlarının belirlenmesine katkı sunmak ve bunlara destek vermek amacındadır. Bu eksende Uluslararası İşçi ve İletişim Konferansı iletişim, teknoloji ve emek ilişkisinde kuramsal tartışmaların yürütülmesinin ve alandaki bilginin arttırılmasının olduğu kadar pratiklerin ve deneyimlerin paylaşılmasının da platformudur. Konferanstaki oturumlar her yıl olduğu gibi bu yıl da bu doğrultuda biçimlendirilmiştir. Bu yıl toplam 6 ayrı oturumda iletişim endüstrilerindeki emek süreçleri, medya endüstrisi, sınıf ve gündelik hayat, sınıf ve sinema başlıklarında tartışmalar yürütülüyor. Türkiye Gazeteciler Sendikası ve Çağdaş Gazeteciler Derneği’nin ortaklaşa düzenleyeceği özel oturumda ise medya emekçilerinin örgütlenme hakkının önündeki engeller ve medyada örgütlenmenin gerektirdiği yeni açılımlar tartışılıyor. İlk gün Steve Zeltzer’in davetli konuşmacı olarak katılımıyla başlayan konferansın ikinci gününde ise Mustafa Sönmez davetli konuşmacıdır. 1946-1960 yılları arasında Türkiye’de Sendikal Basın isimli fotoğraf sergisi de konferans boyunca ziyaret edilebilir.
Konferans hakkında detaylı bilgiye http://laborcomm.org/ adresinden erişilebilir.
Uluslararası İşçi ve İletişim Konferansı Düzenleme Kurulu