Kamu emekçileri ile hükümet arasında yapılan toplu sözleşme görüşmelerinin son oturumu bugün başladı. Hükümet, zam teklifini yarımşar puan artırarak yüzde 3,5 + 3,5 olarak açıkladı. KESK daha öncesinde 23 Mayıs’ta greve gideceğini Kamu-Sen de greve katılacağını söylemişti. Memur-Sen ise hükümetin zam teklifini yetersiz bulurken görüşmelerden ümitli olduklarını açıkladı KESK, Kamu-Sen ve Memur-Sen ile Çalışma ve […]
Kamu emekçileri ile hükümet arasında yapılan toplu sözleşme görüşmelerinin son oturumu bugün başladı. Hükümet, zam teklifini yarımşar puan artırarak yüzde 3,5 + 3,5 olarak açıkladı. KESK daha öncesinde 23 Mayıs’ta greve gideceğini Kamu-Sen de greve katılacağını söylemişti. Memur-Sen ise hükümetin zam teklifini yetersiz bulurken görüşmelerden ümitli olduklarını açıkladı
KESK, Kamu-Sen ve Memur-Sen ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik arasındaki toplu sözleşme görüşmelerinin sekizinci ve son oturumu bugün (21 Mayıs) başladı. Hükümet kanadı daha önce 2012 yılı için yaptığı yüzde 3+3 teklifini yarım puan yükselterek yüzde 3,5 + 3,5 yaptı. Hükümet 2013 yılı için daha önceden önerdiği yüzde 2 + 3’lük zam teklifinde bir değişikliğe gitmedi. Seyyanen zamlar konusunda da yeni bir teklif gelmedi.
KESK önceki teklifi memurla dalga geçme olarak tanımlamış ve 23 Mayıs tarihinde grev kararı almıştı. Kamu Sen de, KESK’in kararına olumlu cevap vermiş ve grev yapacağını duyurmuştu. Önce DİSK, ardından TTB ve TMMOB de KESK’in grevine destek olacaklarını duyurmuştu.
Son oturumda anlaşma sağlanamaması durumunda toplu sözleşme, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na gidecek. Kurul, son kararını 29 Mayıs günü verecek ve karar bağlayıcı olacak.
Memur-Sen’in toplu görüşme geçmişi
Hükümetin yüzde 3,5 + 3,5’luk zam teklifi karşısında Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, ümitli olduklarını hükümet tarafının hiç olmazsa 2012 kriteri olarak belirlediği yüzde 10,21’lik zamma tekabül eden bir öneriyle geleceğini umduklarını söyledi.
2006 yılındaki toplu görüşmelerde Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin, en yüksek maaş alan kamu çalışanları için yüzde 2,5 + 2,5 oranında, en düşük maaş alan kamu emekçileri için de yüzde 4 + 4 oranında maaş zammı teklif etti. Bakan Şahin, 2,5’luk kısmın 3 olabileceğini belirtti. KESK, grev hakkının olmadığı bir toplu görüşme olamayacağı ayrıca hükümetin teklifinin enflasyon oranın altında kaldığı gerekçesiyle toplu görüşmelerden ayrıldı. Hükümetin teklifi üzerine Kamu-Sen “Kesinlikle kabul etmeyiz” dedi ve salonu terk etti. Kamu-Sen’le Bakan Şahin arasındaki tartışma üzerine Bakan Şahin de toplantıyı terk etti. Toplantı salonunda sadece Memur Sen kaldı. Memur Sen Başkanı bir süre sonra Kamu İşveren Kurulu’na seslenerek “Biz imzalayacağız, Bakan Şahin’e bunu iletin” dedi. Bunun üzerine Şahin salona geldi ve toplu görüşme imzalandı.
2008‘de yapılan toplu görüşmelerde; kamu görevlilerinin aylık ve ücretlerine 2009 yılının birinci altı aylık döneminde yüzde 4 ve ikinci altı aylık döneminde ise yüzde 4,5 oranında artış olacak şekilde zam yapılması kararlaştırıldı. Memur-Sen bu sonuç için “ideal sonuç” dedi.
2010 yılındaki toplu görüşmelere 12 Eylül 2010’da yapılacak referandum damgasını vurdu. Görüşmelerde Kamu İşveren Kurulu adına yapılan konuşmada, Anayasa’ya ‘Evet’ denmesi durumunda bu taleplerinin gerçekleşeceğini’ belirtti. KESK, görüşmelerin ikinci turunda görüşmelerden çekildi ve diğer konfederasyonları greve çağırdı. Görüşmeler KESK’siz devam etti. Hükümet yüzde 4+4’lük zam teklifinde ısrar etti ve Kamu-Sen bu teklifi kabul etmedi ancak Memur-Sen kabul etti ve toplu görüşmeler sonuçlandı.
Sendika.Org