Kamu emekçileri ile hükümet arasında süren toplu sözleşme görüşmelerinden anlaşma çıkmadı. Toplu sözleşme Hakem Heyeti’nin kararına kaldı Kamu emekçileri ile hükümet arasında 14 Mayıs günü başlayan toplu sözleşme görüşmelerinin sonuncusu dün (21 Mayıs) gerçekleşti. Görüşmelerin son günü gece geç saatlere kadar umut masada bekleyen Memur-Sen heyeti hükümet sunduğu son teklif olan 2012 yılı için yüzde […]
Kamu emekçileri ile hükümet arasında süren toplu sözleşme görüşmelerinden anlaşma çıkmadı. Toplu sözleşme Hakem Heyeti’nin kararına kaldı
Kamu emekçileri ile hükümet arasında 14 Mayıs günü başlayan toplu sözleşme görüşmelerinin sonuncusu dün (21 Mayıs) gerçekleşti. Görüşmelerin son günü gece geç saatlere kadar umut masada bekleyen Memur-Sen heyeti hükümet sunduğu son teklif olan 2012 yılı için yüzde 3,5 + 4 ve 2013 için yüzde 3 + 3’lük zam teklifini kabul etmedi. Kamu İşveren Heyeti tarafından yapılan son teklif içinde ek ödemeler, eş yardımında artış, taban aylığa zam, 4-C’liye yüzdelik zam, emekliye zam, toplu sözleşme ikramiyesine zamyer almadı. Teklif reddedilince anlaşmazlık zaptı tutuldu ve toplu sözleşme süreci Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na devredildi.
Görüşmenin ardından Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu’nun Başbakan Erdoğan’la telefonla görüştüğü öğrenildi. Memur-Sen adına görüşmelere katılan Toplu Sözleşme Genel Sekreteri Hacı Bayram Tonbul, Gündoğdu ile Başbakan arasında yapılan görüşmede Başbakanın cari açık, bütçe açığı ve orta vadeli plandan bahsederek teklifin son olduğunu söylediğini belirtti. Tonbul “Dolayısıyla bizim açımızdan şu an için yapacak bir şey kalmadı” dedi.
Başbakanın teklifinin ardından Memur-Sen “İş bırakma” eylemlerini de tartışmaya başladığını söyledi. Memur-Sen iş bırakma eylemini tartışırken Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç “Toplu sözleşme yapılacak. Masada yapılırsa masada, yoksa uzlaşma komisyonunda. Grev hakları yok” dedi. İş bırkamayı tartışan Memur-Sen twitter eylemi yapacağını duyurdu.
Kamu emekçisinin maaşını kim belirleyecek
AKP hükümeti tarafından çıkarılan yasaya göre kamu emekçileri ile hükümetin yaptığı görüşmelerin adı toplu sözleşme olarak değiştirilmişti. Kamu emekçilerine grev hakkının tanınmadığı yeni düzenlemeye göre toplu sözleşme sürecinde anlaşmazlık çıkması durumunda son sözü Kamu Görevlileri Hakem Kurulu söyleyecek ve kurulun kararı bağlayıcı olacak. Kurulun nihai kararı 29 Mayıs günü belli olacak.
Kamu Görevlileri Hakem Kurulu 11 kişiden oluşuyor. Kurulun başkanlığını Bakanlar Kurulu belirliyor. Bakanlar Kurulu, kurulun başkanını Yargıtay, Danıştay ve Sayıştay Başkan, Başkanvekili, Başkan Yardımcısı veya Daire Başkanları arasından seçiyor.
Kurulun 4 üyesi, toplu sözleşmenin taraflarından biri olan Kamu İşveren Heyeti Başkanlığı tarafından Kalkınma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve Devlet Personel Başkanlığından görevlendiriliyor.
Bakanlar Kurulu, başkanın yanı sıra üniversitelerin kamu yönetimi, iş hukuku, kamu maliyesi, çalışma ekonomisi, iktisat ve işletme bilim dallarından en az doçent unvanı taşıyanlar arsından bir üye ve sendikaların önerdiği isimler arasından da bir üye seçiyor.
Kalan 4 üye de sendikalar tarafından belirleniyor. Dört üyenin ikisi en çok üyesi olan konfederasyon tarafından (Memur-Sen) belirleniyor diğer iki üye de en fazla üyesi olan diğer iki konfederasyon (Kamu-Sen ve KESK) tarafından belirleniyor.
Sendika.Org