Çankaya Belediyesi, temizlik çalışanlarını taşeronlaştırmak isteyince işçiler bu duruma karşı sokağa çıktı. Genel İş üyesi işçiler, çıplak ayakla yoğun yağmurun altında 6 km. yürüyerek taşeronu protesto ettiler Çankaya Belediyesi’nde, belediye yönetiminin temizlik iş kolunda taşeronu devreye sokma kararı işçilerin kaygılanmasına neden oldu. Bu kararı protesto eden DİSK’e bağlı Genel – İş Ankara 1 Nolu Şube […]
Çankaya Belediyesi, temizlik çalışanlarını taşeronlaştırmak isteyince işçiler bu duruma karşı sokağa çıktı. Genel İş üyesi işçiler, çıplak ayakla yoğun yağmurun altında 6 km. yürüyerek taşeronu protesto ettiler
Çankaya Belediyesi’nde, belediye yönetiminin temizlik iş kolunda taşeronu devreye sokma kararı işçilerin kaygılanmasına neden oldu. Bu kararı protesto eden DİSK’e bağlı Genel – İş Ankara 1 Nolu Şube üyeleri, Çankaya’dan Kızılay’a yaptıkları çıplak ayaklı sessiz yürüyüşle belediyeyi protesto etti.
İşçilerin yürüyüş boyunca üzerlerinde “Çankaya’da özelleştirmeye geçit yok “, “Özelleştirmecileri işyerlerimize sokmayacağiz”, “Özelleştirme varsa bariş’da yok”, “İşçilerin birliği özelleştirme’yi yenecek” yazan dövizler taşıdı.
Belediye başkanının kararından dönüşüne kadar eylemlerinin devam edeceğini belirten Genel – İş Çankaya Şube Yönetim Kurulu, taşeronlaştırmaya izin vermeyeceklerini söyledi.
6 kilometrelik yolu yağmur altında çıplak ayakla, tek sıra halinde yürüdüler
Çankaya Yıldız’da bulunan Çankaya Belediyesi’ne bağlı Fen İşleri Hizmet Binası önünde toplanan Genel – İş üyeleri, burada bir basın açıklaması yaptı. Açıklama sonrasında 40 işçi sendika yöneticileriyle birlikte ayakkabı ve çoraplarını çıkararak ellerinde taşıdıkları dövizlerle sessiz bir şekilde Kızılay’a doğru yürüyüşe geçtiler. Sakarya Meydanına yürüyen işçiler, yoğun yağmura aldırmadan eylemlerini sürdürdüler. Çankaya belediyesi işçilerini Sakarya Meydanı’nda Ankara Demokrasi Güçleri’nin temsilcileri alkışlarla karşıladı. Sendikanın aldığı karar gereği burada da slogan atılmadı.
Sakarya Meydanı’nda açıklamayı yapan Genel – İş 1 Nolu Ankara Şube Başkanı Çetin Çalişkan, şubelerinin 1992 yılından beri Çankaya belediyesinde örgütlü olduğunu, özellikle 2009 yerel seçimleri sonrasında işbaşına gelen CHP’li belediye yönetimiyle sendikaları arasında çeşitli düzeyde sorunlar yaşadıklarını belirtti.
Taşeronlaşma 2004 yılında başladı
2004 seçimleri öncesinde Çankaya Belediyesinin Genel – İş’in karşı çıkmasına rağmen çöp toplama işlerini taşeronlara ihale ettiğini belirten Çalışkan, bu uygulama 2009 yerel seçimlerinden sonra başkan Bülent Tanık ile varılan mutabakat ile son bulduğunu, çöp toplama işlerinin kadrolu işçilere yaptırıldığını, taşerondaki diğer işlerinde geri alınmaya başlandığını ve bu olumlu kararın kitle örgütlerince takdirle karşılandığını söyledi.
Belediyenin taşeron inadı işçilerin başkaldırısını hızlandıracak
Belediye yönetiminin taşeron inadının sürmesi halinde işçilerin bunu kabul etmeyerek baş kaldıracaklarını belirten Çalışkan, mücadelelerinin süreceğini ve emeğin yanında çıkar gözetmeksizin dimdik duran dostlarının kendilerine büyük bir güç verdiğini söyleyerek basın açıklamasını tamamladı.
Belediye yönetim sendikayla görüşecek
Bu arada Çankaya Belediye Başkanı ve bürokratlarının işçilerin eylemi karşısında geri adım atarak sendika yetkililerini konuyla ilgili görüşmeye çağırdığı öğrenildi.
Yaklaşık 6 kilometre yalın ayak yürüyen ve eylemlerinin son bölümünü yoğun yağmur altında sürdüren işçiler, yapılan basın açıklamasının ardından sendika binasına geçtiler. Bütün giysileri sırılsıklam ıslanan işçileri destek için alanda bulunanlar alkışlarla uğurladılar.
Kaynak: http://www.yilmazkizilirmak.com kaynağından kısaltılmıştır