Kocaeli Üniversitesi’nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü protesto eden öğrencilere soruşturma açıldı. 11 öğrenci hakkında, Gül protestosu öncesinde dağıtılan broşürde yer alan ‘taşeron’ ve ‘militan’ kelimeleri hakaret sayılarak savcılık soruşturması başlatıldı 6 Nisan günü Kocaeli Üniversitesi’ne (KOÜ) gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü protesto eden ve polis saldırısı sonucu gözaltına alınan, 10 Nisan günü de polis saldırısını protesto etmek […]
Kocaeli Üniversitesi’nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü protesto eden öğrencilere soruşturma açıldı. 11 öğrenci hakkında, Gül protestosu öncesinde dağıtılan broşürde yer alan ‘taşeron’ ve ‘militan’ kelimeleri hakaret sayılarak savcılık soruşturması başlatıldı
6 Nisan günü Kocaeli Üniversitesi’ne (KOÜ) gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü protesto eden ve polis saldırısı sonucu gözaltına alınan, 10 Nisan günü de polis saldırısını protesto etmek için basın açıklaması yapan 56 öğrenci hakkında soruşturma açıldı. Soruşturmanın gerekçesi “Abdullah Gül’ü protesto etmek, izinsiz gösteriye katılmak.”
KOÜ yönetimi soruşturma açmanın yanı sıra Kocaeli Emniyeti ile ortak bir çalışma yürüttü. Emniyet, Gül protestosu öncesinde broşür dağıtan 11 öğrenciye dava açılması talebiyle savcılığa başvurdu. Savcılık, öğrencilerin dağıttığı broşürde yer alan “Abdullah Gül’ü iyi tanıyoruz geçmişte bir Milli Türk Talebe Birliği militanıdır” ifadesindeki “militan” kelimesi ile “Abdullah Gül AKP hükümetinin taşeronudur” ifadesindeki “taşeron” kelimesini sakıncalı buldu. “Militan” ve “taşeron” kelimeleri hakaret sayılarak öğrenciler hakkında soruşturma başlattı.
6 Nisan 2012’de Kocaeli Üniversitesi’ni ziyarete gelen Abdullah Gül öğrencilerin protestosuyla karşılaşmış ve 49 öğrenci gözaltına alınmıştı.
6 Nisan Gül protestosu
Mart ayından beri Bologna sürecine karşı üniversitelerinde birçok kitlesel eylem yapan öğrenciler, üniversitedeki dönüşümün başında olan ve tüm rektör atamalarını yapan cumhurbaşkanını okullarında istemediklerini 5 Nisan 2012’de yaptıkları basın açıklamasında ve dağıttıkları broşürlerde beyan etti.
Cumhurbaşkanının üniversiteye geleceği gün Kocaeli Üniversitesi’nde adeta olağanüstü hal ilan edildi. Öğrencilerin her zaman giriş çıkış yaptığı A kapısı öğrencilere kapatıldı, rektörlüğün etrafında ve rektörlüğe giden yollarda özel güvenlikler ve çevik kuvvet polisleri tarafından barikatlar oluşturuldu. Okulun içine giren panzer okulu savaş alanına çevirdi. Fakültelerin kapıları kilitlendi, öğrenciler rektörlüğün ve A kapısının bulunduğu yönde çıkış yapamadı. Bazı fakültelerde dersler iptal edildi. Tüm bunlar olurken cumhurbaşkanının okula girmesiyle birlikte, yaşanan durumu ve AKP’nin üniversitedeki piyasacı ve gerici saldırısını protesto etmek isteyen öğrencilere polis saldırdı. Her zaman yürüyüş yaptıkları yolda yürümek ve basın açıklaması yapmak isteyen öğrencilere saldıran polis biber gazı, cop ve tazyikli su kullanarak okulu savaş alanına çevirdi. Kantin tuvaletlerinde yakaladıkları öğrencileri darp eden, okulun içinde karış karış gezerek gözaltına almak için öğrenci arayan polis ancak etrafta “tipini beğenmediği” öğrenci kalmayınca durdu. Polisin Kocaeli Üniversitesi’ne hediyesi de kırdıkları kapı ve camlar, savaş alanına benzeyen bir okul ve 49 gözaltı oldu.
Gözaltına alınan öğrenciler ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldılar. Olaylar yaşanırken ne rektör ne de rektör yardımcıları üniversitelilerle diyalog kurmayı denedi ve bütün insiyatifi polise bıraktı.
Gül’ü ve polisi protesto etmeyeceksin!’
Gül protestosuna yönelik polis saldırısını 10 Nisan günü basın açıklaması yaparak protesto eden öğrencilere de soruşturma açıldı. Soruşturmanın gerekçesi, “İzinsiz gösteriye katılmak.” KOÜ’de yıllardır neredeyse tüm öğrenci protestoları Rektörlük önünde yapılırken ve hiçbir eylem için izin alınmazken polis saldırısını protesto etmek için yapılan eylem “İzinsiz” ilan edildi.
10 Nisan’da ne olmuştu?
10 Nisan 2012’de polisin saldırısını ve rektörün tutumunu protesto etmek isteyen öğrenciler rektörlük önünde bir basın açıklaması yapmak istedi. Fakat bu eylem de rektör yardımcısı Hasret Çomak’ın emriyle ÖGB tarafından engellemeye çalışıldı. Kocaeli Üniversitesi’nde bugüne kadar yapılan basın açıklamalarının neredeyse tamamı rektörlük önünde yapıldığı halde, bu alanın yasak olduğunu iddia eden Hasret Çomak rektörlüğün önüne 5 metre kala öğrencileri provoke etmek adına ÖGB den oluşan bir barikat kurdurdu. Öğrenciler yine hiçbir şekilde şiddet kullanmadığı halde ÖGB tarafından sözlü ve fiziki tacize maruz kaldı. Bunlar yaşanırken rektör yardımcısı Hasret Çomak oraya gelme nedenini de açıkça ortaya koyarak soruşturma tehditleri savurdu. Buna rağmen basın açıklamasını gerçekleştiren öğrenciler gergin havayı da yatıştırarak eylemlerini sonlandırdı.
Sendika.Org / Kocaeli