DİSK Sine-Sen bugün bir basın açıklaması yaparak setlerde yaşanan iş kazalarını protesto etti. İstanbul’da Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelen sinema işçileri, Selin Erdem’in 1 Mayıs günü iş kazasında hayatını kaybettiğini belirterek iş kazalarının önlenebilir olduğunu ifade etti ve kazaların önlenmesi için yasaların uygulanması gerektiğini söyledi DİSK Sine-Sen bugün bir basın açıklaması yaparak setlerde yaşanan iş […]
DİSK Sine-Sen bugün bir basın açıklaması yaparak setlerde yaşanan iş kazalarını protesto etti. İstanbul’da Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelen sinema işçileri, Selin Erdem’in 1 Mayıs günü iş kazasında hayatını kaybettiğini belirterek iş kazalarının önlenebilir olduğunu ifade etti ve kazaların önlenmesi için yasaların uygulanması gerektiğini söyledi
DİSK Sine-Sen bugün bir basın açıklaması yaparak setlerde yaşanan iş kazalarını protesto etti.Galatasaray Meydanı’nda Sine-Sen imzalı “Setlerde ölmek istemiyoruz” yazılı pankart açan sinema emekçilerinin eylemine Oyuncular Sendikası, Oyuncuları Meslek Birliği (Biroy), Senaryo Yazarları Derneği (Sender), İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) üyeleri, DİSK Dev Sağlık-İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Enerji-Sen Genel Başkanı Kamil Kartal ve Enerji-Sen yönetim kurulu üyeleri de destek verdi.
Eylem boyunca sık sık “Setlerde ölmek istemiyoruz” sloganı atılırken setlerde meydana gelen iş kazalarında hayatını kaybeden işçilerin resimleri ve “Sigortalı çalışmak istiyoruz” yazılı bir döviz taşındı.
Sine-Sen Genel Başkanı Zafer Ayden konuşmasına başlamadan önce 1 Mayıs günü iş kazası sonucu çalıştığı sette hayatını kaybeden Selin Erdem’in ailesine söz verdi ancak acılı aile konuşamadı.
Ayden, “Setlerde ölmek istemiyoruz” diyerek başladığı konuşmasında insanca çalışmak ve güvenli bir gelecek istediklerini dile getirdi ve yetkileleri yasaları uygulamaya, hükümeti de yasaları uygulatmaya çağırdı. Ayden’in ardından söz alan Oyuncular Sendikası Genel Başkanı Mehmet Ali Alabora Sine Sen’le birlikte setlerdeki çalışma koşullarının iyileştirilmesi, yasaların uygulanması için harekete geçtiklerini söyledi. Alabora’nın ardından Sinema Oyuncuları Meslek Birliği (Biroy) adına söz alan Janset, çalışma koşullarının düzeltilmesi için çaba harcadıklarını söylerken, Janset’in ardından söz alan Senaryo Yazarları Derneği (Sender)Yönetim Kurulu Başkanı İlker de sinema sektöründe çalışanların ağır şartlarda çalıştığını belirtti. Barış’ın ardından Dev Sağlık-İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu söz aldı ve iş kazalarının, güvencesiz çalıştırmanın bir sonucu olduğunu ifade etti.
‘Setlerde ölmek istemiyoruz, ölmeyeceğiz!’
Konuşmaların ardından Sine Sen Yönetim Kurulu Yedek Üyesi Hale İşsever basın açıklamasını okudu. İşçi sağlığı için gerekli önlemlerin 4857 sayılı İş Kanunu başta olmak üzere birçok kanunda ve yönetmelikte yer aldığı, uyulmadığı zaman uygulanacak yaptırımların belli olduğunu belirtti. İşseven, sadece yasalar uygulandığında bile iş kazalarının büyük kısmının önleneceğini ifade etti ve “Setlerde ölmek istemiyoruz, ölmeyeceğiz!” diyerek açıklamasını sonlandırdı.
Çalışma koşullarının düzeltilmesi gerekir
Oyuncular Sendikası Genel Başkanı Mehmet Ali Alabora, Sine-Sen’le birlikte başlattıkları setlerdeki çalışma koşullarının düzenlenmesine yönelik programları hakkında eylem sonrasında Sendika.Org’a bilgi verdi. Gelecek haftadan itibaren setlerdeki çalışma kurallarını oluşturacaklarını söyleyen Alabora, Oyuncular Sendikası olarak eylül ayından itibaren de tüm oyuncuların 4 A’lı olarak çalıştırılması talebini yükselteceklerini belirtti.
Kazanmanın yolu mücadeleden geçer
Sendika.Org’a konuşan Sine-Sen Genel Başkanı Zafer Ayden de çalışma koşullarının düzenlenmesi, mevcut yasaların uygulanması ve 4 A’lı çalışma taleplerinin ortak talepler olduğunu belirterek sinema emekçilerinin bu talepleri kazanmasının yolunun mücadele etmekten geçtiğini söyledi.
Sendika.Org